Acum citesti
Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai. Cu bicicleta în Maramureş

Frumuseţea Maramureşului este cunoscută de majoritatea dintre noi. Nu este nevoie de prea multă imaginaţie sau memorie bună pentru a-ţi aminti cum este, în cazul în care ai mai fost. Dacă însă nu ai fost află că Maramureşul este un loc din România unde trebuie sa mergi. Şi cum altfel decât, evident, cu bicicleta.

foto Andryi Maygutyak cicloturism maramures 03
Foto Andryi Maygutyak

La invitaţia Asociaţiei EcoLogic și a celor de la The North Quest am vizitat regiunea Mara – Cosău – Creasta Cocoșului pentru a pedala pe câteva trasee inaugurate de asociaţia sus-menţionată. „Călătorește verde – cu emisii zero în destinația de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului” este proiectul prin care Asociația EcoLogic și-a îndreptat întreaga atenție asupra turismului pe două roți în zona Maramureșului recunoscută în anul 2014, ca „destinație de ecoturism”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proiectul a fost finanţat cu 67.428 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, co-finanțarea, în valoare de 7.492 Euro, fiind asigurată de Asociația Ecologic, în calitate de promotor. Joi, pe 21 aprilie, a avut loc evenimentul de încheiere a implementării proiectului la care am luat şi noi parte.

foto dan mazilu cicloturism maramures 05

Locul de desfăşurare al proiectului, cât şi locul unde am fost noi la plimbare pe biciclete, este destinația de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, regiune situată în sud-vestul Țării Maramureșului, brăzdată de râurile Mara și Cosău, mărginită de zona montană de origine vulcanică Platoul Munților Igniș la vest, iar la sud de Masivul Gutâi și o parte din nord-vestul zonei muntoase Lăpuș-Văratec. Localitățile incluse în destinație sunt comunele Budești, Desești, Ocna Șugatag, Călinești alături de cele 12 sate aparținătoare.

foto Andryi Maygutyak cicloturism maramures 01
Foto Andryi Maygutyak

În urma implementării proiectului s-a reuşit inaugurarea a şase noi trasee de bicicletă ce însumează aproximativ 90 km. Traseele sunt alcătuite din drumuri de căruțe, drumuri forestiere, poteci pastorale, ulițe și câteva șosele din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Anterior existau deja şi alte trasee, iar acum totalul este de 150 km. Aşadar o mulţime de kilometri potriviţi atât pentru cicliştii sportivi care caută „provocări”cât şi pentru familii care caută linişte şi peisaje frumoase.

foto dan mazilu cicloturism maramures 08

Gazda noastră a fost Rada Pavel, manager de proiect şi reprezentant al asociaţiei EcoLogic și Robert Dobai. Rada ne-a făcut cunoştinţă cu gazda la care urma să stăm, cât timp Robert ne-a prezentat zona geografică şi obiectivele turistice, însoțindu-ne pe trasee, în timp ce Rada ne-a însoțit în maşina de suport. Grupurile de turişti care vin în zonă să pedaleze pot beneficia de aceeaşi susţinere.

foto dan mazilu cicloturism maramures 03

Pe traseu am fost conduși de ghizii de la The North Quest care ne-au plimbat pe-o serie de trasee nu tocmai „lejere”. Ne-am aşteptat, la început, la ceva mai „pentru familii” însă surpriza nu a fost neplăcută când ne-am dat seama că glumele cu gelurile energizante şi „factory rider” nu erau deloc deplasate. Am avut de urcat rampe şi de 20% pe distanţe mari. Din fericire mare parte din ele, deşi drumuri înguste de ţară, erau asfaltate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Însă întrucât regiunea Mara-Cosău-Creasta Cocoșului este bine documentata, inclusiv cu harţi turistice şi track-uri gps, poti alege dificultatea traseului de bicicletă înainte de a pleca la drum. Traseele de bicicleta vor fi disponibile si online pe site-ul oficial cât şi prin aplicaţia dedicată pentru telefonul mobil. Vei putea fie să navighezi direct folosind telefonul fie să descarci de pe site track-ul traseului pentru a-l încărca apoi în propriul device gps. La navigaţie eşti ajutat în teren şi de marcajele de la faţa locului. Un „C” roşu pe fond alb te însoţeşte pe traseu cât şi la intersecţii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Echipa Freerider a fost alcătuită din subsemnatul, redactorul şef Dragos Mitroi şi colaboratorii Aly Avram şi Andy Brunner, doi ciclişti de performanţă din generaţii diferite. Am reuşit astfel să beneficiem de opiniile unor oameni total diferiţi însă care împărtăşesc aceeaşi pasiune, mersul pe bicicletă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turiştii sosiţi în zonă au nenumărate posibilităţi de cazare, mai tradiţionale, mai rustice sau mai moderne. Depinde doar de tine să te documentezi puţin înainte de a pleca în vacanţă. Noi am fost cazaţi într-o căsuţă cât se poate de tradiţională. Am fost destul de surprinşi când am aflat că această casă nu a fost construită pe locul în care era acum ci a fost adusă din altă parte. Şi mai surprinşi am fost când am aflat că în regiune este un obicei bine împământenit să transporţi o casă dintr-un loc în altul. Pur şi simplu o dezasamblezi cu grijă şi apoi o reasamblezi în curtea ta. Tot ce trebuie să faci este doar să notezi cu grijă ordinea pieselor care alcătuiesc puzzleul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca să nu mai vorbim de mâncarea ce este atât de gustoasă. Este pe sistemul bine cunoscut „slow food”. Desigur, pe traseu te descurci rapid cu ce ai, însă odată reîntors seara la pensiune mâncarea care te aşteaptă este de nedescris. Dacă vrei să faci o glumă colegului de masă şi să te prefaci că-i arunci în faţă smântâna de pe lingură, baftă! Poţi scutura cât de tare vrei lingura că smântâna nu va zbura de pe ea. Atât de grasă şi gustoasă este.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pensiunile din zona sunt şi ele pregătite pentru satisfacerea nevilor cicliştilor. Desigur adevăraţii pasionaţi vor veni cu bicicletele lor. Însă dacă nu ai bicicletă, dar vrei să dai o tură în zonă vei putea închiria. Asociaţia EcoLogic a dotat mai multe pensiuni cu biciclete mtb noi, de calitate foarte bună de altfel, echipament de protecţie, scule pentru reparaţii, lacăte antifurt, facilități de spălare, gps-uri toate disponibile gratuit sau spre închiriere. Destinația Mara-Cosău-Creasta Cocoșului se bucură acum de 4 centre noi de închiriere și un total de 18 biciclete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obiectivele turistice sunt variate şi numeroase. Evident bisericile din lemn, cele cunoscute sau mai puţin cunoscute, sunt primele pe listă. Însă la recomandarea gazdelor sau a ghizilor poţi vizita şi atelierele din apropiere unde se păstrează încă tradiţiile din zonă.

Ne-am bucurat că am făcut şi noi o mică parte din acest proiect, ne bucurăm că am revenit în zonă şi ne-am adus aminte de frumuseţea locurilor, a geografiei, a satelor şi a oamenilor şi cu siguranţă vom reveni.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 − 10 =