Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Un set de protecții pentru mâini, care se montează pe ghidon, nu este o idee rea în sine dar am vrut să văd dacă există și o utilitate în viața de zi cu zi. Așadar am despachetat protecțiile trimise de AVS, le-am montat pe bicicletă și i-am dat drumu la vale, pe trasee nu neapărat foarte dificile însă presărate cu crengi și mărăcini.
Aceste protecții sunt creația francezului Arnaud Vincent, Campion Mondial la Moto GP, clasa 125cc, foarte implicat în sporturile cu motor dar și cunoscut pasionat de bicicletă. Ideea i-a venit în urma unei accidentări suferite, din cauza unei crengi care s-a înfipt în maneta de frână, așa cum Arnaud descrie situația. Împreună cu câțiva rideri de top, acesta a dezvoltat protecțiile de față pentru a elimina astfel de întâmplări neplăcute dar și pentru a oferi bicicletei un aspect mai agresiv. În acest moment, Nicolas Vouilloz și Sam Hill utilizează astfel de protecții pe bicicletele lor.
Revenind la produs, acesta cântărește doar 112 grame, iar construcția este cât se poate de simplă: două prinderi din aluminiu, mai lungi, 4 șuruburi și două protecții din plastic, personalizabile (culoare, stickere). Pentru a le monta nu trebuie decât să scoți manșoanele, locul protecțiilor fiind imediat în fața manetei de frână. Brațele sunt suficient de lungi astfel încât protecțiile să treacă peste manete, fără a deranja degetele atunci când frânezi. Iar legat de aspect, aceasta este o poveste subiectivă: pe cât de agresive le pot părea unora dintre voi, pe atât de mult le pot semăna cu un set de oglinzi altora. Plasticul este suficient de dur pentru a ține crangile de pe traseu la distanță, inclusiv mărăcinii de care vorbeam, iar degetele rămân astfel protejate. În cazul unei accidentări, plasticul acela poate proteja degetele însă nu te aștepta la minuni, căci duritatea materialului nu este foarte mare (în contact cu o piatră sigur își va schimba forma).
În afara faptului că m-au protejat chiar și de câteva urzici, protecțiile sunt un plus pe partea de siguranță, mai ales că-ți oferă cumva și mai multă încredere atunci când te dai la vale. Acestea pot fi folosite fără probleme pe orice fel de bicicletă, nu neapărat de downhill sau de enduro, însă decizia rămâne la tine: din punctul meu de vedere, 55 de euro pentru aspect și utilitate pare o sumă rezonabilă.
Informații și comenzi pe avs-racing.com.
Preț: 55 euro.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.