Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Am anunțat zilele trecute pe pagina noastră de facebook cum că aș avea un nou partener pentru ochelari, iar de data aceasta este vorba despre Smith. A durat aproape 10 ani ca să renunț la Adidas și aleg un nou partener, iar de principiu, asta arată cât de dedicat rămân unui brand dacă produsul respectiv livrează conform așteptărilor. Cazul ideal ar fi fost probabil să fiu și plătit pentru asta, dar mă trezesc la realitate și-mi dau seama că aici nu este America. Chiar și așa, faptul că cei de la Playbike, importatorii Smith, au fost deschiși la acest parteneriat este un lucru de lăudat pentru mica noastră piață locală.
Ca scurt preambul, sunt complet obsedat de ochelari în general, iar unii îmi spun că-i port și când dorm și sincer, n-ar fi exclus să aibă dreptate. Pentru bicicletă și filmări în general, folosesc ochelari specifici de MTB, iar pentru ieșirile cu bicicleta de Dirt sau Trial, de regulă pe cei de lifestyle. Dincolo de activitățile profesionale, îi port atât pe cei de MTB cât și pe cei de lifestyle pentru orice alte treburi, precum condusul, lucratul prin curte, hrănitul gănilor și iepurilor vecinului, treabă la traseu (adică la sapă) și așa mai departe. Așadar, erau necesare două perechi care să-mi completeze nevoile, iar aceștia au fost modelele Attack Mag MTB și Basecamp, ambii de la Smith. Recunosc că a fost și Oakley pe listă, însă design-ul lor parcă este totuși prea sofisticat pentru fizionomia mea, așadar am preferat Smith, în ciuda faptului că mulți spun că Oakley ar fi un pic peste (drept să vă spun, când am probat cele două perechi afară, în soare, nu am văzut mari diferențe – și mă refer aici la Jawbreaker vs. Shift Mag MTB). Contează mult performanța, dar între noi fie vorba, uneori mai contează și cum arăți.
Şi ca încep cu cei pe care deja îi folosesc, Shift Mag, aceștia sunt livrați cu lentilă heliomată, pentru mine aceasta fiind o specificație absolut necesară-trebuincioasă-obligatorie. La treaba asta își aduce probabil contribuția și zona prin care mă dau cu bicicleta, iar asta se întâmplă pe dealuri sau pe munți care (din fericire) încă mai au păduri. Succesiunea rapidă de lumină-întuneric mă urmărește așadar aproape la fiecare ieșire, iar experiențele cu lentile închise prin pădure pentru mine au fost destul de frustrante, căci eram mereu nevoit să trag de frâne pentru că efectiv lentila închidea prea mult peisajul la întuneric. De turele înainte de apus, când eventual mă prindea și seara, nu mai zic. Așadar, cum spuneam, toate perechile mele de ochelari de până acum (pentru MTB) au avut lentilă heliomată, iar Smith nu putea să facă excepție. Chiar și așa, lentila poate fi complet incoloră sau se poate închide până la vreo 30% – absolut suficient pentru majoritatea condițiilor din punctul meu de vedere.
Stau bine pe cap, se potrivesc de minune, au o zonă cauciucată care vine direct deasupra urechilor și oferă extra aderență, iar lentila se schimbă cât ai zice „Smith”, căci prinderea se face cu doi magneți laterali și nici măcar nu ești nevoie să-ți lași amprentele pe lentilă. Ca reglaje, poți alege una dintre cele două poziții ale sprijinului de nas. Într-adevăr, un reglaj al ramelor nu ar fi fost rău deloc, vechii ochelari oferind 3 astfel de setări. Şi nu vin nici cu un burete de absorbție în partea de sus dacă tot compar cu ce-am avut, dar distanța lentilei față de ochi este destul de mare în cazul lui Smith, ceea ce înseamnă că transpirația rareori ajunge pe lentilă (la Adidas după ce se umplea buretele cu transpirație nu mai făcea față oricum), iar aerisirea acestora este fantastică – ceea ce înseamnă că nu se aburesc decât în situații excepționale (eu nu le-am întâlnit până acum și am urcat ceva cu ei la deal). Calitatea lentilei este de asemenea grozavă, așa cum spunea vechea vorbă – se vede HD, însă vorba asta a fost inventată de mult și fără niciun pic de reținere, ca să aduc și vorba asta la zi, pot spune că se vede 4K. Ca dimensiuni sunt destul de mari, în trendul zilelor noastre, însă nu atât de mari precum am văzut la alți producători – care par deja să exagereze de câțiva ani încoace. O lentilă mare înseamnă și un câmp vizual mare, însă trebuie ținut că nu toți oamenii au fețe late și iarăși – devine un pic ciudat când o lentilă îți ocupă fix jumătate din față.
Shift Mag se potrivesc de minune și cu căștile mele de MTB și desigur și cu garderoba, dar oricum n-ai de ce să-ți faci griji, căci negru este compatibil cu orice în general.
Poți vedea ochelarii Smith Shift Mag, aici.
Prețul este undeva tot pe acolo cu Oakley, Alpina sau 100% și ca să nu vă mai țin prea mult cu sufletul la gură, prețul de achiziție este de 1.095 de lei (așadar cu 30 – 100 lei mai mult decât Oakley Jawbreaker, Alpina Swing sau 100% S3. Deci, mare grijă pe unde-i depozitezi când nu-i folosești. Oricum, din punctul meu de vedere, pot fi folosiți cu mare lejeritate și pentru alte activități.
Poți vedea ochelarii Smith Shift Mag, aici.
Dar suficient despre Shift Mag, o să trec acum la Basecamp, modelul de Lifestyle pe care l-am ales ulterior. Şi aceștia îți arată viața în 4K, cu o claritate foarte faină, însă lentila este doar polarizată, nu și fotocromatică. Desigur, poți alege și o astfel de lentilă, însă prețul ochelarilor va fi desigur mai mare. Şi chiar dacă seamănă cu ochelarii clasici cu formă pătrată, aceștia sunt mai degrabă dreptunghiulari și stau excelent pe nas și pe urechi. Poți să sari cu ei liniștit și n-o să cadă. Lentila scoate niște detalii interesante în evidență, însă atunci când te uiți spre vreun ecran, fie el de mobil sau computer sau laptop sau tv, imaginea o să apară destul de ciudat, ca și cum ar avea o reflexie pe aceasta. Mă rog, nu se uită nimeni la TV cu ochelarii, iar pentru mobil poți citi lejer mesajele sau poți vedea ce poză ți-a mai trimis amanta.
Prețul este de 845 de lei și îi poți vedea aici.
Iar acum, câteva variațiuni ai ochelarilor de lifestyle, înșiruiți mai jos cu denumire, specificații și preț, însă niciuna dintre cele de mai jos nu mi s-a potrivit la fel de bine precum Basecamp-ul. De aceea este strict necesar să mergi și să probezi oricare din perechile astea care îți fac cu ochiul, deoarece – nu știu dacă mai este necesar s-o spun – fizionomia noastră este foarte diferită și mai mult ca sigur că ceea ce mie nu mi se potrivește, pe tine ar putea să te facă să arăți ca un superstar.
Smith Lowdown 2
Cu un aspect clasic și cu mai multe versiuni, de la rame până la lentile, prețul acestora diferă în funcție de aceste opțiuni. În orice caz, ochelarii din aceste fotografii sunt versiunea Black Jade Chroma Pop și costă 836 de lei.
Smith Shoutout
Cu o lentilă similară și un preț asemănător, modelul Shoutout vin tot cu un design clasic și suport de nas cauciucat, pentru o mai bună fixare.
Smith Contour
A treia variațiunie pe aceeași formă sunt ochelarii Contour, cu mici diferență de formă față de primele două perechi prezentate. Lentilă și preț similar.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.