Acum citesti
Test – action cam Evolio iSmart 4K

Camerele de acțiune încep să devina din ce în ce mai populare nu neapărat datorita specificațiilor din ce în ce mai bune ci pentru că aceste performanțe devin accesibile unui public din ce în ce mai larg. Din această categorie face parte și action cam-ul românesc Evolio iSmart 4K care dorește să concureze la performanțe și mai ales la preț, celebrul GoPro.

test action cam evolio ismart 4k 06

Evolio iSmart 4K este versiunea avansată a modelului iSmart PRO Full HD, cameră pe care am testat-o mai demult. Este un action cam de dimensiuni foarte mici, de fapt de dimensiuni identice cu GoPro Hero, și care filmează 4K. Din păcate în specificațiile oficiale nu este precizat modelul senzorului video, pentru a afla dacă filmarea este într-adevăr 4K sau doar interpolată, însă calitatea filmului rezultat este foarte bună.

test action cam evolio ismart 4k 03

Așa cum ne-am obișnuit la Evolio, și iSmart 4K este livrată în pachet cu o mulțime de accesorii care îți permit din start să o montezi pe aproape orice: cască de schi sau bicicletă, pe schiuri sau placa de snowboard și desigur pe ghidonul de bicicletă respectiv motocicletă dacă ai și așa ceva. Așadar pentru a te bucura de ea nu mai este nevoie de investiții ulterioare. Dacă vrei și mai multe accesorii poți achiziționa separat un ham pentru prindere pe piept, un mâner plutitor dacă te pasionează și sporturile nautice sau o ventuză pentru a fixa camera pe parbrizul mașinii sau alte suprafețe lucioase.

În cutie primești inclusiv încărcător USB, suport tip skeleton pe care-l poți folosi când nu ai nevoie de carcasa de protecție din plastic transparent și mai multe suporturi de utilizat în diferite situații, inclusiv cu care poți fixa camera de un trepied clasic sau selfie stick. Acumulatorul livrat are o capacitate de 1050 mAh și oferă aproximativ 1:20 de filmare la cald și în jur de o oră filmare la rece, cu utilizarea la minimum a ecranului de 2 inch de pe spate. O încărcare completă a bateriei durează în jur de 2 ore. Evolio oferă și acumulatori de rezervă cu capacități de 970 mAh sau 1050 mAh la prețul de 79 lei plus transport.

Spuneam mai devreme că iSmart 4K este identică cu GoPro Hero 4. Acest lucru este adevărat, asta însemnând că și butoanele sunt amplasate în aceleași locuri, dar și că poți folosi o carcasă de protecție compatibilă cu GoPro.

test action cam evolio ismart 4k 07

Noua Evolio iSmart 4K este ușor de operat, la fel ca un GoPro. Dispune de doar 3 butoane: unul cu care navighezi prin meniuri, unul de la care selectezi opțiunea dorită sau începi filmarea respectiv fotografierea și unul pentru funcția WiFi despre care vom vorbi puțin mai târziu. Ceva ce mi-a displăcut într-o oarecare măsura este faptul că pentru a porni camera trebuie să ții apăsat puțin mai mult pe buton. Dacă acest lucru este bun ca măsură de precauție pentru a nu porni accidental camera, totuși când ești pe bicicletă și filmezi, vrei să pornești camera imediat, apăsând rapid și scurt, pentru că nu poți sta prea mult cu o mână luată de pe ghidon, mai ales când mergi tare la vale.

Pe spate camera dispune de un ecran cu diagonala de 2 inch. Este un ecran chiar mare și cu o rezoluție bună pe care poți vedea foarte bine ce ai filmat. Întrucât noua iSmart 4K dispune de un unghi de filmare de 170 grade acest ecran este însă cam inutil întrucât sigur o vei îndrepta în direcția potrivită având un așa unghi larg de filmare. Totuși ecranul te ajută mult când navighezi prin meniuri, dar mai ales când ești în pauză de dat pe bicicletă și vrei să vezi și tu cum au ieșit clipurile.

test action cam evolio ismart 4k 04

În față există două LED-uri. Unul portocaliu, care funcționează intermitent când camera filmează, și unul albastru când se încarcă bateria. Am găsit insuficient numărul de LED-uri ce anunță filmarea întrucât nu tot timpul îl poți vedea pe cel din față. E drept că mai este și ecranul LCD de pe spate, însă ar fi fost de ajutor să mai existe două astfel de LED-uri pe partea superioară și inferioară a camerei, așa cum știm că există la GoPro.

Rezoluțiile de filmare și fotografiere ale camerei sunt 4K cu 25 fps; 2,7K cu 30 fps; 1080 cu 30 fps și 1080 cu 60 fps. Frame rate-ul mare te ajută dacă la editare vrei să scoți niște „slo-mo” artistic. Pentru foto avem 12mp cu 4608×2592 px; 8mp cu 3760×2120 px; 5mp cu 2976×1672 px și 4mp cu 2648×1504 pixeli. Potrivit specificațiilor oficiale pe un card micro SD de 32 GB vei putea să filmezi 120 minute la rezoluție maximă sau 320 minute la rezoluție minimă.

test action cam evolio ismart 4k 09

Deși fotografiile au un „feeling” că sunt doar capturi din film, totuși calitatea este bună. Culorile sunt vii, iar imaginea sharp. Personal nu am ce reproșa, mai ales că imaginile nu sunt captate de un aparat foto dedicat. La acest preț calitate pozelor este mult peste medie.

test action cam evolio ismart 4k 01
Poză la rezoluție originală făcută cu Evolio iSmart 4K

Cât privește filmarea, și aceasta este mult peste medie. Imaginea este luminoasă chair și în condiții slabe de lumină. Am filmat la un moment dat până târziu seara și în momentul în care îndreptam camera în jos, spre teren, imaginea se lumina într-un mod foarte convenabil. Am reușit să filmăm la o calitate bună până târziu seara când s-a făcut prea întuneric.

În plus, dacă este totuși prea întuneric și încă vrei să filmezi poți modifica manual expunerea de la -2,0 la +2,0. Așadar ceva mai puțin în comparație cu un aparat foto profesional la care compensarea expunerii merge până la +- 3, însă îți faci treaba.

test action cam evolio ismart 4k 10

Partea mai puțin bună a acestei camere este sunetul. Din păcate nu vei primi ceva care să te impresioneze. Poți obține sunet decent dacă nu folosești carcasa de protecție din plastic însă lucrul ăsta îl poți face doar dacă nu te dai „extrem” pe bicicletă, dacă nu plouă sau nu este praf în zonă. Partea asta cu sunet de calitate mai puțin bună o poți compensa în două feluri: la editare fie introduci o coloană sonoră cu muzică, așa cum se face de obicei, fie înregistrezi voce separat, spre exemplu cu un reportofon echipat cu microfon extern, iar la editare suprapui layerele așa cum dorești tu.

Funcția WiFi este interesantă. Inițial nu i-am găsit rostul însă pe teren mi-am dat seama că este folositoare dacă vrei să faci un „share” la cald. Astfel, activând această funcție poți conecta camera la telefonul tău smart pe care ai instalat în prealabil aplicația dedicată și gratuită Ez iCam. După care poți downloada filme și poze de pe cameră pe telefon. De aici le poți partaja rapid pe rețelele de socializare.

test action cam evolio ismart 4k 08

O altă funcție utilă a WiFi-ului este comanda de la distanță a camerei. Partea asta o găsesc cea mai folositoare atunci când action cam-ul este instalat pe o dronă și vrei să vezi ce filmezi sau să ai acces la comenzile camerei.

Carcasa de protecție și subacvatică pentru Evolio iSmart 4K este identică cu cea pe care o găsim la GoPro Hero 4 spre exemplu. Este construită dintr-un plastic robust pe care l-am și testat vrând-nevrând. În timpul unei ture pe bicicletă am căzut, iar camera s-a lovit destul de tare. Urmările s-au văzut pe carcasa din plastic care a avut doar o spărtură nesemnificativă în dreptul lentilei. Această avarie nu a afectat în niciun fel performanțele ulterioare ale camerei sau protecția oferită.

test action cam evolio ismart 4k 11

O funcție care mi-a plăcut în mod deosebit și pe care o voi folosi din ce în ce mai mult, este cea de Timelapse, fotografiere continuă la un anumit interval de timp. Poți alege să pozezi la fiecare 2, 3, 5, 10, 20, 30 sau 60 secunde. Cu Timelapse reușești să faci filme artistice „pe repede înainte”. Spre exemplu intervalul de 3 secunde este potrivit dacă vrei să filmezi un cadru aglomerat, spre exemplu la o expoziție de biciclete, în timp ce intervalul de 60 secunde este bun pentru când vrei să filmezi nori pe cer sau un apus/răsărit de soare.

O altă funcție folositoare este inversarea imaginii. Nu sunt rare situațiile când pur și simplu nu poți instala camera cu susul în sus așa că o pui invers, însă nu vrei să și filmeze cu capul în jos. Desigur, la editare poți întoarce imaginea însă camera te ajută din start cu această funcție. Rotești imaginea cu 180 grade și totul este acum în regulă, inclusiv meniul este invers, dar corect îndreptat.

test action cam evolio ismart 4k 12

Fiind vorba despre un produs pe care îl folosim pe bicicletă, și greutatea camerei este importantă, mai ales dacă suntem pe o cursieră din carbon pe care nu dorim să o îngreunăm. Greutatea noii iSmart 4K este de 120 grame cu tot cu carcasa din plastic, cu 31 grame mai puțin decât GoPro Hero 4. Așadar și la acest capitol stăm bine. Tot la capitolul greutate intră și calitatea fabricației. Un produs prea ușor dă impresia de „plastic ieftin” însă în cazul de față nu se pune problema. De asemenea butoanele se apasă bine și precis de fiecare dată cu un clic distinct, mai bine decât la GoPro unde apăsarea este „soft”, fără clic.

test action cam evolio ismart 4k 02
Poză la rezoluție originală făcută cu Evolio iSmart 4K

Noua Evolio iSmart 4K este un produs reușit care filmează și pozează la o calitate foarte bună. Desigur există neajunsul sunetului însă ne putem mulțumi cu faptul că la editare punem oricum o coloană sonoră la alegerea noastră. Prețul camerei este și acesta un avantaj. La momentul publicării testului prețul era de 429,90 lei față de aproximativ 1.650 lei cât este un Hero 4. La acești bani noua Evolio iSmart 4K pot spune că este o opțiune foarte bună.

test action cam evolio ismart 4k 05

Importante sunt și suporturile de instalare a camerei, pe ghidonul bicicletei spre exemplu. Suporturile care sunt livrate în cutie sunt de o calitate acceptabilă și pot fi folosiți cu succes. Însă important este ca iSmart 4K să fie instalată cât mai aproape de ghidon, cu alte cuvinte pârghia suportului să fie cât mai scurtă pentru a se elimina mare parte din vibrații. Altfel vei pierde mult din calitatea foarte bună de altfel, a filmării. Pentru situații speciale poți investi ulterior și într-un suport din aluminiu care susține camera video complet nemișcată.

Producător: SC. Televoice Grup SRL.
Preț la data publicării testului: 429,90 Lei

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

11 − 7 =