Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Garmin a lansat astăzi noile ceasuri multisport de top Fenix 7 Pro și Epix Pro gen 2. Cu ajutorul magazinului Trisport am avut ocazia să le avem cu câteva zile înainte și să ne facem deja o mică opinie despre ele. Din păcate, până la lansarea oficială, produsele Garmin nu pot fi asociate unui cont Connect așa că au o funcționalitate limitată, dar e suficient cât să ne dăm seama de marile îmbunătățiri.
Seria Pro a ambelor modele de top nu reprezintă doar o schimbare de software ci e o modificare importantă a platformei hardware. Nu avem informații despre procesor și senzorul de GPS, probabil au rămas neschimbate, dar a apărut un senzor cu totul nou pentru puls, care din câte se pare are capacitatea de a măsura mult mai mult. Pe lângă Sp02 care e deja disponibil de câteva generații, noul senzor pare să fie capabil să măsoare temperatura corpului dar și să capteze graficul EKG. Pentru EKG pare să fie câteva zone metalice în jurul senzorului plus una în jurul butonului de pornire. Momentan, în prima variantă de software, acestea nu sunt implementate.
O altă noutate este lărgirea gamei modelului cu ecran AMOLED Epix, acum acesta fiind disponibil, la fel ca Fenix, în 3 dimensiuni: 42, 47 și 51 mm, se pare că fiecare va avea opțiunea Sapphire sau Solar. Modelele Fenix 7 PRO vor avea aceleași dimensiuni cu care ne-au obișnuit: 7s (42 mm), 7 (47 mm) și 7x (52 mm), probabil cu optiuni Sapphire și Solar, deși asșteptam să vedem dacă și 7x va avea o optiune non-Solar.
Noi am primit pentru test modelele Epix Pro Sapphire de 52 mm și Fenix 7 Pro Sapphire Solar (modelul de 47 mm).
Funcții noi implementate
La prima vedere, au apărut și câteva funcții noi, așa cum se întâmpla la fiecare lansare de produs nou de la Garmin. Dar tot ca la fiecare lansare, cea mai mare parte dintre aceste noi funcții vor fi implementate ulterior și pe modelele anterioare capabile să le ruleze. În cazul acesta, noile funcționalități se vor regăsi mai mult ca sigur în câteva zile și pe Fenix 7 și Epix Gen 2.
Practic au fost implementate momentan două funcții noi de antrenament: Scor în pantă și Scor de anduranță, pe care nu le-am putut testa momentan, dar care vor prezenta nivelul de antrenament pentru cele două aspecte ale sportului: pantă și anduranță.
Foarte probabil vor fi implementate noi funcții ce țin de noii senzori de temperatură și EKG care nu au fost încă activați.
Se pare că mai sunt și câteva tipuri noi de activități: sporturi cu rachetă, fotbal, fotbal american, hockey, volei, baseball.
Impresie generală
Nu am fost foarte entuziasmat, trebuie să recunosc, atunci când a apărut Fenix 7, deoarece așteptările mele erau orientate foarte mult spre un senzor optic capabil de măsurarea mai multor parametri, lucru care nu a fost implementat. În schimb a fost introdus touchscreen-ul, care nu e deloc printre lucrurile mele preferate la un ceas. Așa că l-am trecut destul de ușor cu vederea, în ideea că sigur va urma ceva mai bun cât de curând.
Asta s-a și întâmplat cu noile modele Pro, care sunt din punctul meu de vedere în sfârșit un upgrade serios de la seria Fenix 6. Ceasurile arată fantastic, merg foarte bine, ecranul modelului Epix este din altă lume. Părerea mea personală este că noua gamă Pro este de luat serios în considerare de cei ce nu au făcut încă upgrade la Fenix 7! Dar să așteptăm să fie activat modelul în sistem și apoi vom reveni cu un review complet în detaliu!
Începând de acum, ceasurile multisport Fenix 7 Pro și Epix Pro sunt disponibile în stoc la magazinul Trisport, în condiții foarte bune de garanție, precum și la toți distribuitorii Garmin.
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.