Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
De fiecare dată când primesc un pachet de alimente pentru sportivi mă bucur, pentru că eu cred cu adevărat în eficiența alimentației specializate în timpul curselor și a turelor grele. Nu cred însă că ar trebui să abuzăm de acestea zi de zi, până și la cele mai banale antrenamente, deoarece alimentele naturale sunt mereu mai potrivite pentru organism.
În ultima vreme însă, datorită atenției tot mai mare acordată de tineri și mai ales de sportivi mâncării și a dorinței ca aceasta să fie cât mai naturală, lipsită de celebrele E-uri sau pentru unii chiar lipsită de proteine animale, au apărut companii care au încercat să realizeze produse conforme cu aceste preferințe la modă.
Chimpanzee Nutrition este o companie din Cehia care face exact acest lucru. Produsele lor conțin doar ingrediente naturale și cât se poate de mult dintre ele chiar organice. Ele sunt lipsite de grăsimi trans, aditivi chimici, îndulcitori artificiali sau produse din organisme modificate genetic. De asemenea, conform afirmațiilor de pe pagina lor de internet, produsele par să fie în funcție de produs în conformitate cu standardele raw, vegetariene și vegane! Pe de altă parte ei susțin că nu insistă prea mult cu partea organică, astfel încât dacă e spre beneficiul produsului preferă să folosească alte ingrediente tot naturale, pe pagina lor fiind prezentată cantitatea în procente de elemente organice și non-organice din fiecare produs.
Am primit de la Trisport, importatorul oficial al produselor Chimpanzee în România, un kit de test cu câteva dintre produsele acestea, respectiv batoane energetice, gel-uri și praf instant pentru băuturi sportive. Le-am luat cu noi în Grecia unde căldura și pantele criminale din Thassos solicită fiecare gram de energie să vedem dacă ne plac și dacă sunt eficiente.
Gelul este produsul de bază pentru sportivi din punctul meu de vedere. Am primit câteva geluri cu aromă de fructe de pădure. Din primul moment când am gustat am realizat că nu e vorba de gelurile cu care m-am obișnuit, care au în mare parte aceiași consistență chimică cu o aromă suprapusă peste. Gelul Chimpanzee avea un gust extrem de natural, simțindu-se practic fructele respective de pădure în deplinătatea gustului. Este totuși destul de dulce și necesită apă imediat după consum, lucru valabil la majoritatea gelurilor de pe piață. Ca efect mi s-a părut la același nivel cu alte produse de calitate, dar gândul că acesta nu conține produse sintetice e reconfortant.
Batoanele energetice le-am primit în variantele cu lămâie și piersici. Cu un gust de asemenea natural ele sunt foarte plăcute. Sunt foarte ușor de mestecat și nu sunt deloc lipicioase ca alte variante de pe piață. Singurul lucru ce m-a frapat puțin în mod negativ e că sunt destul de uscate, probabil un efect al lipsei uleiurilor sintetice din compoziție, motiv pentru care am simțit și după acestea nevoia de apă destul de multă. Partea pozitivă e că nu se lipesc de dinți și probabil iarna nu se solidifică (cam greu de probat la 35 de grade). Cu siguranță au fost printre cele mai plăcute batoane consumate vreodată.
Băutura este în primul rând una hipotonică, nu izotonică, ceea ce o face să fie foarte ușor absorbită de organism încă din gură. Conține carbohidrați complecși ușor de digerat și mi s-a părut un produs ușor de consumat la efort și pe căldură, chiar și după ce a fost bătut de soare și s-a încălzit destul de tare. Fiind cu aromă de lămâie, senzația a fost una foarte naturală: gustul era identic cu cel al apei cu lămâie și cu foarte puțin zahăr, spre deloc. Mie mi-a plăcut, băuturile nu foarte dulci sunt mult mai ușor de înghițit la efort pentru multă lume.
Produsele alimentare pentru sportivi sunt mereu o chestiune de preferințe personale, ceea ce pentru unii este perfect pentru unii poate fi absolut neconsumabil și invers… Părerea mea e că produsele Chimpanzee merită o șansă, mai ales că ele dau o șansă și mediului înconjurător, 1% din prețul acestora fiind donat unor organizații care luptă pentru salvarea planetei.
Preț: gel – 12 lei, baton – 10 lei, plic bautura – 8 lei
Importator: Trisport
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.