Acum citesti
Test – Bidoane de apă termoizolate pentru bicicletă 2015

Pe măsură ce avansăm în velo „cariera” pe care dorim s-o dezvoltăm şi pe măsură ce începem a descoperi din ce în ce mai multe accesorii care ne fac viaţa mai uşoară pe bicicletă începem şi să ne dorim a ne continua antrenamentele inclusiv în timpul sezonului mai puţin prietenos cu bicicliştii, iarna. Pe de alta parte şi vara căutăm să profitam de orice avantaj putem stoarce, la propriu şi la figurat, din echipamentul pe care îl avem pe noi sau pe bicicletă.

Discutăm azi despre bidoanele de apă pentru bicicletă. Însă nu oricare ci bidoanele termoizolate. Acestea sunt practic nişte termosuri cu randament ceva mai mic decât un termos clasic, din aluminiu, însă cu avantaje semnificative faţă de ele cum ar fi greutatea mai mică sau uşurinţa în utilizare.

test Bidoane apa termoizolate bicicleta

Aceste bidoane de apă termoizolate pentru bicicletă sunt deosebit de folositoare întrucât pot fi folosite atât iarna, pentru a ţine ceaiul cald, dar şi vara, pentru a ţine apa rece. Fiind la final de iarnă noi am testat 8 astfel de bidoane în condiţii reci atmosferice.

Am fost atenţi la mai multe caracteristici ale acestor bidoane chiar dacă cea mai importantă am considerat a fi cea a capacităţii de a menţine apa caldă. Am luat în calcul şi cât de uşor bei din bidon sau chiar cât de uşor este bidonul gol. La fel de important este şi cât de uşor poate fi strâns în mână când este folosit. La ce este bun un bidon dacă trebuie să te chinui să tragi cu gura apă din el când în mod normal ar trebui să fie suficient doar să-l strângi în mână. Aceste bidoane termoizolate sunt în general mai greu de „storcit” întrucât au pereţii mai groşi, dublii. Apoi la mijloc mai avem şi o izolaţie care variază de la aer simplu sau vid la materiale împrumutate din industria spaţială.

Important este şi cât de uşor se deschide muştiucul prin care bei. Dacă la unele am observat că este extrem de uşor altele dispun de muştiuc din cauciuc foarte dificil de tras cu buzele sau dinţii. Nu în ultimul rând unele bidoane dispun şi de o protecţie suplimentara peste muştiuc. Dacă aceasta este în general folositoare iarna când ne facem antrenamentul pe cursieră pe asfalt murdar nu de puţine ori această protecţie suplimentară se dovedeşte a fi prea greu de îndepărtat în timpul pedalatului.

Am luat în calcul toţi aceşti factori, am acordat nişte puncte şi le-am introdus într-un tabel. Câştigătorul „la puncte” este clar însă trebuie să spunem că am fost surprinşi de rezultat. Câştigătorul nu a fost „măreţul” Elite Nanogelite, atât de lăudat „pe afară”, bidon care drept izolaţie termică are un strat din gel folosit şi în industria aerospaţială. Nu! Câştigătorul, cel puţin la categoria capacitate de reţinere a căldurii, a fost un modest Polisport care nu părea să fie cine ştie ce ameninţare. Este vorba de Polisport Thermika un bidon cu o izolaţie pe cât de banală pe atât de eficientă. Un simplu izopren căptuşit cu folie de aluminiu. La test am mai avut un bidon Polisport, modelul Thermal. Acesta a ieşit pe locul 3 chiar dacă izolaţia sa din izopren fără folie nici nu se întindea pe întreaga înălţime a sa.

Modul de testare nu a fost complicat. Am avut cele 8 bidoane în paralel la o temperatura de aproximativ zero grade. Timp de două ore am măsurat din 20 în 20 de minute temperatura lichidului, apă care iniţial avea temperatura de 70 grade. În afară de Elite Nanogelite care spune că reţine căldura sau răceala timp de 4 ore, lucru care nu s-a confirmat în condiţiile noastre de lucru, celelalte bidoane vorbesc doar despre 2 ore. Aşadar testul s-a desfăşurat timp de 2 ore.

Camelbak Podium Chill – cu 31 de puncte este bidonul câştigător, la puncte. Note maxime a luat la comprimare, fiind uşor de strâns în mână, şi la uşurinţă în utilizare întrucât dispune de muştiucul Jet Valve™ fapt care îl face extrem de popular printre biciclişti. S-a descurcat foarte bine şi la greutate având doar 123 g când este gol, la o capacitate de 620ml. Mult mai bine ca alte bidoane mai grele şi care au doar 500ml. Mai puţin bine a stat la capitolul preţ, dar totuşi nu atât de rău. La 55 lei este mai scump decât un bidon normal care costă 10-11 lei. Însă nota cea mai mică a luat-o la capacitatea de a reţine căldura. După două ore cele 70 de grade s-au transformat în 16,4. Dacă Camelbak Podium Chill s-a comportat admirabil la majoritatea categoriilor, la cea care ne interesează cel mai mult a terminat pe locul 3, din coadă. Aşadar nu cred că putem considera acest bidon până la urmă un câştigător.

test bidon apa camelbak podium chill 01 test bidon apa camelbak podium chill 02

Polisport Thermika – este eroul din umbră. Cu ale sale 30 de puncte Thermika este cu adevărat bidonul câştigător. Notă maximă pentru căldură cu ale sale 26,3 grade după două ore de stat la zero grade. Notă maximă şi la uşurinţă în utilizare. Dacă protecţia suplimentară poate fi puţin mai greu de îndepărtat faptul că poţi apoi să bei foarte uşor din el, bidonul dispunând de un orificiu foarte generos, ne permite să trecem peste orice altă problemă. Notă bună a primit şi la preţ. La 45 lei nu este cel mai ieftin, dar cu siguranţă nici cel mai scump. Iar faptul că este cel mai bun la reţinerea căldurii ar trebui să compenseze acest aspect. Note mai puţin bune a primit la greutate şi la gradul de comprimare. Polisport Thermika cu o capacitate de 500ml are 177g, iar în mână se strânge mai greu. Însă pentru că orificiul este atât de mare apa, sau ceaiul cald, curg fără probleme şi fără a fi nevoie strângerea în mană. Ar mai fi si aspectul gustului apei sau mirosul bidonului gol. Interiorul este fabricat aparent dintr-un plastic simplu care nu oferă o protecţie deosebită faţă de mirosurile neplăcute. Spre exemplu nu aşa cum o face Camelbak cu al ei TruTaste™. Însă atâta timp cât bidonul conţine lichid nu există miros sau gust ciudat. Iar când este gol, atâta vreme cât îl păstrăm deschis şi aerisit de asemenea nu vor fi probleme.

test bidon apa polisport thermika 01

Polisport Thermal – podiumul este completat de al 2lea bidon Polisport mulţumită scorului de 29 puncte. Nota cea mai mare a obţinut-o pentru preţul mic, doar 35 lei. Apoi s-a descurcat bine la capitolul uşurinţă în utilizare. Bidonul dispune de un muştiuc clasic însă din material plastic, nu cauciuc, fapt care îl face uşor de tras în afară cu buzele sau dinţii. Bidonul dispune şi de capac protector dotat cu arc ce poate fi îndepărtat folosind doar degetul mare de la aceeaşi mână cu care îl ţinem. Notă bună a luat şi la căldură, obţinând locul 3 aşa cum a ieşit şi la media generală. După două ore Polisport Thermal a păstrat 22,3 grade din cele 70. Cel mai prost a stat la gradul de comprimare bidonul fiind destul de tare şi greu de strâns în mână. Thermal dispune de acelaşi recipient interior detaşabil din plastic despre care am vorbit mai sus la Thermika.

test bidon apa polisport thermal 01

BBB ThermoTank – ocupă locul 4 cu cele 28 puncte obţinute. Nota maximă a obţinut-o la greutate fiind cel mai uşor bidon din cele testate, doar 107 gr faţă de 62 grame cât are un bidon normal de capacitate similară. Foarte bine s-a comportat şi la comprimare fiind moale şi uşor de strâns în mână. La capacitatea de reţinere a căldurii s-a comportat decent reuşind să păstreze o temperatură de 20,1 grade după două ore de ger. La uşurinţă în utilizare nu a stat prea bine. Chiar dacă bidonul nu dispune de capac suplimentar care să încurce muştiucul este destul de greu de acţionat. Prea bine nu a stat nici la preţ acesta fiind de 69,90 lei.

test bidon apa BBB ThermoTank 01 test bidon apa BBB ThermoTank 02

Elite Nanogelite – abia pe locul 5 avem vedeta recenziilor din Vest. Cu ale sale 23 de puncte obţinute bidonul „aerospaţial”Nanogelite nu a făcut o impresie prea bună, mai ales dacă ţinem cont şi de preţ. La gradul de comprimare s-a descurcat bine fiind un bidon moale. La temperatura reţinuta s-a descurcat aproape la fel de bine ca locul întâi al testului obţinând 26,2 grade după două ore de frig. Ţinând însă cont de preţul de 122 lei (echivalentul unui website din afara ţării) performanţa reţinerii căldurii păleşte în comparaţie cu preţul mic şi performanţa mare a bidonului Polisport Thermika. Nici la greutate nu a stat prea bine având 179 grame, iar muştiucul, fabricat dintr-un cauciuc moale, este şi acesta destul de greu de deschis.

test bidon apa elite nanogelite 01 test bidon apa elite nanogelite 02

Kellys ThermoTundra – obţine locul 6 cu un total de 21 puncte. KLS este o marcă mai puţin cunoscută care oferă calitate foarte bună la preţuri cât se poate de competitive. La fel putem spune şi despre bidonul izolat Thermo Tundra pentru utilizare iarna şi vara. Kellys a obţinut nota maximă la uşurinţa în utilizare. Bidonul dispune de un muştiuc normal, clasic, din plastic tare care poate fi foarte uşor folosit în timpul mersului pe bicicletă. Preţul este iarăşi un atu al acestui bidon care costă doar 38 lei. La căldură nu a stat aşa rău reuşind să păstreze la interior o temperatură de 17,5 grade. Cel mai puţin bine stă la capitolul comprimare şi greutate. ThermoTundra are 193 grame şi este un bidon tare ceea ce-l face destul de greu de stors în mână din mers.

test bidon apa kellys Thermo Tundra 01 test bidon apa kellys Thermo Tundra 02

PRO Squees Thermal – de la Pro ne-am fi aşteptat la mai multe fiind sub umbrela şi prestigiul mărcii Shimano însă Squees Thermal a obţinut doar locul 7 în testul nostru mulţumită celor 19 puncte acumulate. Cel mai bine s-a clasat la greutate cu ale sale 163 g. Apoi şi preţul de 55 lei nu este chiar atât de mare. La uşurinţa în utilizare s-a clasat cam pe la mijloc fiind un bidon destul de moale însă muştiucul din cauciuc îl face destul de greu de deschis. Dar cel mai slab a stat la căldură. PRO Squees Thermal a fost cel mai slab la reţinerea căldurii din cele 8 bidoane testate. După două ore la zero grade apa din interior a avut doar 13,1 grade.

test bidon apa pro Squees Thermal 01 test bidon apa pro Squees Thermal 02

Elite Iceisberg – locul codaş în testul bidoanelor termoizolate este ocupat de Elite Iceisberg, doar 18 puncte pentru acesta. Cel mai bine, dar nu fantastic de bine, a stat la categoria preţ şi uşurinţă în utilizare. Dacă preţul este decent, 55 lei pentru o capacitate de 650ml, uşurinţa în utilizare nu a fost la fel de strălucită. Bidonul este suficient de moale pentru a fi strâns în mână însă muştiucul din cauciuc se mişcă greu fiind dificil de extras din mers. La capacitatea de reţinere a căldurii Iceisberg ne-a oferit, după două ore în frig, o temperatură de 14,6 grade făcându-l al 2lea cel mai slab bidon.

test bidon apa elite iceberg 01 test bidon apa elite iceberg 02

Noi ne considerăm mulţumiţi de testul făcut acesta fiind relevant din toate punctele de vedere analizate. Suntem de părere că a venit momentul să facem un upgrade la garderoba de accesorii şi să trecem de la bidonul simplu la cel izolat care ne va ajuta, cel puţin psihic, atât iarna cât şi vara.

Este drept că acum iarna este aproape încheiată aşadar mai puţină nevoie de ceai cald vom avea pe bicicletă. Trebuie însă reţinut că, asemenea unui termos clasic, aceste bidoane termoizolate îşi fac treaba la fel de bine şi vara când vor menţine o temperatură scăzută lichidului pe care îl transportă mai multă vreme decât bidoanele normale ale colegilor tăi de tură. De fapt multe din bidoanele testate de noi vorbeau în specificaţii mai mult de utilizarea lor vara decât iarna.

Mai spre primăvara vom încerca să facem un nou test cu un nou set de bidoane de data aceasta încercându-le capacitatea de a reţine temperatura scăzută a lichidului într-un mediu călduros. Până atunci spor la pedalat!

Camelbak Podium Chill Polisport Thermika Polisport Thermal BBB ThermoTank Elite Nanogelite Kellys ThermoTundra PRO Squees Thermal Elite Iceisberg
Temperatura după două ore la 0 grade 16,4°C 26,3°C 22,3°C 20,1°C 26,2°C 17,5°C 13,1°C 14,6°C
Greutate 123 g 177 g 167 g 107 g 179 g 193 g 163 g 185 g
Capacitate 620 ml 500 ml 500 ml 500 ml 500 ml 500 ml 500 ml 650 ml
Total puncte 31 30 29 28 23 21 19 18
Preţ 55 lei 45 lei 35 lei 69,90 lei 122 lei 38 lei 55 lei 55 lei

 

 

 

 

Vezi Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

9 + eighteen =