Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Bicicleta este unul dintre cele mai eficiente mijloace de trasport inventate vreodată şi are deja o istorie ce se duce departe în secolul XIX. De atunci, oamenii o folosesc parcurgând distanţe mai mici sau mai mari în echilibru pe cele două roţi, dar de cele mai multe ori nu se întreabă care e „magia” pentru care bicicleta nu cade…
Primul răspuns care ne vine în cap este că rotirea roţilor produce o forţă centrifugă care o ţine în echilibru, ele acţionând ca un giroscop. Dar un experiment simplu se pare că infirmă că acest efect ar fi suficient: o bicicletă lăsată să meargă singură după ce i se dă un impuls continuă să îţi menţină echilibrul. Nu însă şi dacă îi blocăm ghidonul. Ea are nevoie de ghidonul liber pentru a putea să se păstreze în echilibru.
Ce particularităţi ale formei bicicletei o fac să fie atât de stabilă şi cum funcţionează acest proces de autoechilibrare este explicat foate simplu într-un film al celor de la MinutePhysics, din păcate doar în limba engleză:
Pentru mai multe explicaţii puteţi urmări un film mai lung de la TEDx Talks unde Arend Schwab explică mult mai pe larg întregul fenomen:
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.
Foarte interesant video-ul cu Arend Schwab… iti deschide mintea 🙂