Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Cuba a trecut printr-o perioadă de revoluţie a bicicletei în anii ’90 datorită celor 5 ani de embargo din partea SUA. Combustibilul se găsea cu greu în acea perioadă de constrângeri economice, iar în acei ani de austeritate bicicleta a fost considerată principala unealtă pentru transportul alternativ. Mii de cubanezi foloseau bicicleta zilnic pentru a-şi rezolva treburile şi mai puţin pentru distracţie.
Ani mai târziu criza transportatorilor s-a redus, iar vehiculele motorizate s-au întors. Cultura bicicletei cubaneze a avut de suferit. Azi tot nu poţi găsi uşor biciclete noi şi la fel şi piese de schimb. Cu toate astea mulţi cubanezi le folosesc în mod regulat în ciuda resurselor limitate şi a numărului foarte mic de mecanici.
În prezent o mulţime de biciclişti străbat străzile din Havana şi din restul Cubei. Ángel, un biciclist autohton, ne povesteşte cum a fost şi cum este acum în Cuba.
[vimeo id=”89544788″ width=”600″ height=”350″]Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.