Acum citesti
Metode de prezicere a vremii în outdoor

Într-o lume în care tehnologia a invadat toate aspectele vieţii şi în care gadgeturile copiilor l-ar face pe James Bond să pară că sofisticata lui aparatură e luată dintr-un anticariat, este destul de greu să impui cuiva metodele tradiţionale, ca fiind metode de bază în a se descurca într-o paletă largă de situaţii.

vremea_rea

Adaptarea traiului la o asemenea lume tehnologizată, a se citi virtuală, este o necesitate. Trebuie să ţinem pasul cu toate noile apariţii ca nu cumva să fim lăsaţi în afara vieţii sociale. Totuşi, dependenţa de surse rapide de informaţii, ca şi dependenţa de creier artificial, creează o anumită inadaptare la mediul natural. Adică, prin traducere, simţurile noastre amorţesc, iar neutilizate, în viitor vor dispărea.

Luăm un mic exemplu al unui accesoriu banal din viaţa noastră, ceasul de mână.

De la un instrument de măsurare a timpului, ceasul a evoluat într-un instrument esenţial pentru un pasionat de outdoor. Astăzi, el poate fi pe rând cronometru, busolă, GPS, altimetru, termometru, barometru, iar prin măsurarea presiunii atmosferice, acesta poate să-ţi ofere o prognoză a vremii destul de exactă pe următoarele câteva ore.
În astfel de condiţii, e greu să nu îţi doreşti un asemenea accesoriu folositor pentru viitoarele tale ture montane sau chiar expediţii. Nici nu îţi recomandăm, dacă ai ocazia, să nu îţi cumperi unul.

Dar să nu uităm că ceasul are destule neajunsuri, cum ar fi faptul că poţi rămâne fără baterie, îl poţi pierde sau chiar sparge în vreun colţ de stâncă, şi atunci se pune întrebarea: de unde îţi iei tu toate informaţiile pe care ţi le oferea ceasul tău?

În dorinţa de a te ajuta sau a-ţi reaminti lucrurile de bază care formează esenţa supravieţuirii noastre, Escapemag îţi împărtăşeşte astăzi câteva metode tradiţionale de prognozare a vremii.

De ce trebuie să cunoşti vremea?

Pentru că a şti ce urmează să se întâmple, din punct de vedere meteorologic, duce la luarea celor mai bune decizii cu privire la continuarea traseului sau punerea la adăpost. Nerespectarea sau necunoaşterea acestui aspect poate periclita atât calitatea excursiei tale, cât şi siguranţa ta sau a prietenilor tăi.

  Metode şi indicii de prognoză a vremii

1.Vieţuitoarele

Este binecunoscut faptul că animalele simt schimbările ce au loc în presiunea atmosferică, astfel încât:

Intensificarea neobişnuită a activităţii rozătoarelor în cursul zilei prevesteşte vreme rea. Daca ţânţarii si muştele înţeapă insistent, fără să se ferească, iar animalele dau semne de nervozitate, se apropie furtuna.

Rândunelele, atunci când zboară la înălţimi mari în căutarea insectelor, reprezintă semn de vreme bună. Când zboară jos este semn că se apropie vremea rea.

Iepurii şi  veveriţele adună mai multă mâncare decât de obicei, atunci când se apropie vremea rea.

Semn de vreme bună este şi atunci când furnicile pleacă din muşuroi la treabă, muştele zboară în roiuri mici care se învârtesc , ţânţarii zboară în roiuri compacte, şopârlele ies să se încălzească.

Atunci când albinele se refugiază sau rămân ziua în stup, este semn de vreme rea. De asemenea, vacile se strâng unele lângă altele, peştii sar peste suprafaţa apei, broaştele ies la mal si orăcăie puternic.

2. Fumul

Dacă fumul focului se ridică drept, vremea este şi va rămâne stabilă. Dacă începe să se răsucescă şi să facă rotocoale sau e forţat în jos, după ce s-a ridicat liniştit până la o anumită înălţime, este semn de furtună sau ploaie.

3. Vremea în oase

Dacă cineva suferă de reumatism, sciatică sau are bătături, dacă în trecut a avut membre luxate, fracturate sau intervenţii chirurgicale, poate prezice vremea rea sau umedă prin disconfortul pe care îl simte în zonele afectate. De asemenea, persoanele cu părul ondulat pot să observe că părul lor devine mai greu de întreţinut din cauza zbârlirii acestuia.

4. Semne pe cer

Culoarea gri a cerului de dimineaţă îţi arată  că vremea va fi uscată. Cerul gri-cenuşiu şi încărcat seara este semn că ploaia stă să înceapă.

Soare roşu sau cer de culoare roşie, seara, înseamnă că de-a lungul zilei s-a păstrat puţină umiditate şi există puţine şanse să plouă. În schimb, soarele roşu, dimineaţa, este semn de furtună.

Pâcla ce se ridică din văi dimineaţa este indicator de vreme bună. Dacă nu se ridică până în prânz, va rămâne aşa, iar mai târziu va ploua.

Cerul senin din timpul nopţii indică stabilitate atmosferică şi deci, vreme bună. La sfârşitul verii, acesta va indica frig pe timpul nopţii. Prin lipsa norilor, dispare izolaţia de la nivelul pământului care ar fi putut impiedica pierderea de căldură. În acest caz, evită punerea cortului în văi.

Dacă o noapte cu cer senin este urmată de câteva nopţi în care de-abia se văd stelele, este semn că urmează o schimbare de vreme.

Un cerc colorat, larg în jurul soarelui sau al lunii, indică faptul că umiditatea se evaporă şi ziua sau noaptea vor fi bune. Un cerc strâns, dimpotrivă, indică ploaie.

Curcubeul târziu după-amiază este semn de vreme bună.

5. Sunetele şi mirosul

Apropiere ploii face ca sunetele să fie purtate pe distanţe mai mari decât în mod obişnuit, vaporii de apă amplificând viteza.

Vei simţi mirosul de vegetaţie ca fiind mai pregnant, puternic, pentru că aceasta se deschide să primească stropii de ploaie.

Precum vezi, semnele ce îţi indică schimbarea de vreme sunt multe. Ele poate nu îţi oferă acurateţea pe care ţi-o oferă instrumentele tale, dar sunt informaţii dobândite cu ajutorul simţurilor, cu care ai fost înzestrat de natură. Simţuri, ce s-au dezvoltat de-a lungul a milioane de ani şi care au avut un aport imens la supravieţuirea speciei noastre.
Aşadar, cumpără un gadget multifuncţional, foloseşte-l, dar nu uita că ai în tine capacitatea de a înlocui orice tehnologie, iar ea este alcătuită din INSTINCT şi INTELIGENŢĂ.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × 4 =