Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei…
În perioada 6-8 august a avut loc o expediție nu tocmai extinsă ca și acoperire, dar presărată exact cu acele lucruri care fac cicloturismul o ocupație atât de relaxantă. Cu bicicleta pe Bistrița a avut ca scop parcurgerea unor trasee pentru a mediatiza atracțiile și obiectivele turistice aflate în apropierea cursului râului Bistrița de pe teritoriul județului Suceava.
Marți, 6 August 2013, după ce am asistat la un răsărit de soare superb ne-am pornit din Suceava spre granița cu județul Maramureș. Micul dejun l-am servit pe capota mașinii, după care am pornit la drum. Primul peisaj superb oferit de Bistrița Aurie se află exact în dreptul indicatorului care semnalează intrarea în județul Maramureș, loc de unde începe și Parcul Natural Munții Maramureșului.
Apoi, în aval, vis-a-vis de Cantonul Silvic Bila, în laterala panoului turistic care prezintă atracțiile comunei Cârlibaba, se află un alt loc superb. Ar merge chiar și o baie acolo. Înainte de a intra în Cârlibaba, DN 18 se intersectează cu drumul spre Parcul Național Munții Rodnei. Pe stânga, la patru kilometri de Cârlibaba, umbrită de construcțiile unei stații de astfel (având în vedere calitatea drumului, paradoxal, nu?), se află rezervația naturală Piatra Țibăului pe care am și vizitat-o.
Ajunși în satul Cârlibaba am urcat până la monumentul lui Bogdan Vodă (punct de belvedere) și am trecut pe la Punctul de Informare Turistică Europa din cadrul Primăriei Comunei Cârlibaba.
Între Cârlibaba și Ciocănești, DN 18 se intersectează cu drumurile spre traseele turistice Diaca (care cuprinde obiectivele Pârâul Omu, Izvorul Borcut, Poiana Aluniș și Vârful Omu), Orata (care cuprinde obiectivele Vârful Orata și Vârful Pinului) și Scorușu (care cuprinde obiectivele Pârâul Poienii, Stâna Suvăcăriei și Vârful Capra).
Ajunși în satul Cârlibaba am vizitat Muzeul Național al Ouălor Încondeiate și Casa Muzeu Țăran Leontina, iar apoi am admirat mai multe case tradiționale. De aici ne-am îndreptat spre Iacobeni unde am încheiat prima zi a călătoriei pe bicicletă. În prima zi am pedalat 50,88 kilometri.
Restul articolului, precum și informații despre traseu și poze, pot fi găsite pe blogul artistul.ro
Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei și reprezintă una dintre vocile care contează în ciclismul românesc.
Frumos!!