Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Cu peisajele sale unice oferite de munţii vulcanici Harghita, cărările înguste prăfuite şi drumurile stâncoase forestiere, judeţul Harghita oferă experienţe inedite pentru iubitorii de bicicletă!
Am pornit într-o aventură de primăvară, organizată de Agenția Exploratist și Open Doors Travel, în care am explorat cu bicicletele oraşul Odorheiu Secuiesc, platoul vulcanic Kalonda, Rezervația geologică Dealul Melcilor, Rezervaţia Muntelui de Sare și Barajul şi lacul de acumulare Zetea.
Aventura noastră pe platoul vulcanic Kalonda a început într-o atmosferă de film cu vizitarea cărbunariilor.
Cărbunăritul, una dintre cele mai vechi meserii cunoscute, se practică şi azi după aceeaşi metodă, neschimbată de sute de ani. Cuptoarele, grămezi de lemne (bocşe) care ard mocnit mai multe zile, fumegă şi azi în zonele de pădure, acolo unde lemnul este la îndemână.
Cei care lucrează la cărbuni trăiesc o viaţă cu totul aparte, ruptă de realitate, la marginea civilizaţiei, în fumul negru şi înecăcios al lemnului ars.
Am pornit la drum fascinați de această imagine ruptă de realitate și am descoperit frumusețea peisajului vulcanic. Era înorat, plouase cu câteva zile înainte de sosirea noastră, iar drumurile forestiere pline de noroi au fost o provocare pe care am îmbrățișat-o cu toții cu entuziasm și bună dispoziție.
Cu o altitudine medie de peste 1000 m drumul a urcat până pe culmea platoului, unde ne-am bucurat de peisaje inedite. Ne-am avântat în turbăria mlăștinoasă pe podețe de lemn la Tinovul de la Fântâna Brazilor și am descoperit plante spectaculoase care au supravietuit din erele post-glaciare și am aflat cum s-a implicat comunitatea în păstrarea acestui loc atât de special.
Următoarea oprire ne-a umplut de energie! Am degustat la o familie locală gemuri și siropuri pregătite din fructe și plante culese de pe platou.
După alte 30 de minute de pedalat pe drum forestier am ajuns la una dintre gospodăriile din cătunul risipit al platoului unde gazdele n-au așteaptat cu brânzeturi proaspete, gulaș finom preparat la ceaun și pâine de la cuptorul cu lemne.
Prânzul a fost urmat din fericire de un downhill pe platou care s-a oprit în satul tradițional Corund. Experienţa a fost întregită prin descoperirea obiceiurilor străvechi şi a mesteşugurilor în sat, unde am aflat despre arta prelucrării lutului, printr-o demonstraţie de olărit şi a prelucrării de iască.
Distanță: 20 km se parcurge platoul vulcanic aflat la 1 000 m alt.
Dificultate: Medie
Descriere traseu: Drum de țară, drum forestier, off road.
Explorăm cu bicicletele platoul vulcanic Kalonda pe 17 -19 iulie în Aventură cu bicicletele în Harghita! Va fi o frumoasă aventrură de vară!
Foto credit: Victor Stan
Material redactat de Catrinel Ulea.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Foarte frumos traseul! Pozele sunt superbe, se vede ca v-ati distrat pe biciclete 🙂
Nu are rost sa comentez vis-a-vis de locuri sau trasee – sunt foarte frumoase si merita vizitate. Ce nu inteleg este de ce se tine asa mult la monopolul asta pe track-uri. Daca tot se publica un traseu frumos, ca o curtoazie pentru cei invitati in zona ar fi bine sa fie publicat si track-ul.
Cu tehnologia de azi oricum pot fi gasite coordonatele, dar este un gest urat sa stai closca pe astfel de informatii doar ca sa iti pastrezi un avantaj competitiv. Pararea mea e ca plus-valoarea nu ar trebui sa vina de aici, ci de la cum se reuseste orechestrarea intregii experiente ca tot unitar.