Acum citesti
Am testat traseele din Delta Văcărești

Recent au fost oficial inaugurate traseele de bicicletă, alergare și promenadă din Delta Văcărești de lângă București. Primul nostru articol pe tema asta nu a fost întâmpinat cu prea mult entuziasm din partea cititorilor așa că am dat o fugă la fața locului pentru a înțelege cum sunt. Am luat cu noi și copiii pentru a vedea cât de potrivite sunt traseele și pentru ei.

Delta din Parcul Natural Văcărești dispunea de mai multă vreme de câteva poteci pe care te puteai plimba fie pe jos, pe bicicletă sau în alergare. Câteva din ele sunt acum marcate cu indicatoare, intrarea și ieșirea din incintă făcându-se pe o rampă construită de Asociația care administrează parcul. Însă chiar și înainte de a ajunge la fața locului și pedala pe poteci mi-am dat seama că scopul principal al acestei arii este conservarea speciilor și habitatelor pentru care zona a fost declarată parc natural, abia pe planul doi sau trei fiind încurajarea activităților sportive.

În Delta Văcărești vei găsi două trasee principale: „Belvedere” și „Printre Bălți”. Primul este amplasat „la suprafață”, pe marginea și împrejurul deltei, în timp ce al 2lea este pe jos, printre bălți. Poteca în sine este îngustă. Pentru plimbare este perfect în timp ce pentru bicicletă este cam de nota 7. Însă îl vad ideal pentru cei care vor să alerge.

Pe de altă parte nu trebuie să uităm două lucruri: în primul rând ce vedem acum este doar un „program pilot”, așa cum ne-a spus și Dan Bărbulescu, director executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta. „Potecile existente și viitoare vor fi amenajate pentru a fi mai ușor accesibile”, spune Dan. „Pornim încet ca să urmărim impactul asupra parcului, reacția suporterilor/utilizatorilor. Urmărim, de exemplu, cât de mult rezistă indicatoarele în teren (ne-au furat 3 până acum, într-o lună). Pericolul vandalismului este mare.  Deja, pentru concursul de ciclism din noiembrie care va avea loc aici, avem de gând să amenajăm poteci/porțiuni adiacente pe dig. Pentru anul viitor vrem să promovăm zona și pentru alergători – poate organizăm chiar un concurs sau un eveniment de alergare”.

În al 2lea rând scopul pentru care aria protejată există, așa cum spuneam mai sus, este pentru conservarea speciilor de plante și habitatelor de reptile, păsări, pești, mamifere, amfibieni și insecte, dar și pentru educație. „Unul dintre obiectivele de management al parcului este promovarea educației pentru mediu și arii protejate”, spune Nicoleta Marin, manager de proiect. „Prin urmare, desfășurarea de tururi educative pe poteci tematice, amenajate cu panouri interactive va rămâne în continuare o activitate importantă a administrației parcului”. Acesta este și motivul pentru care pe viitor, vor fi deschise noi poteci. Vor fi însa construite după jumătatea lui octombrie, după ce administratorii se asigură că parcul este pregătit pentru sezonul rece și deci fauna este în migrație sau hibernare. Altfel, exista riscul să fie deranjată.

În mare parte traseele din Delta Văcărești sunt pietruite „natural” fie cu pietriș fie cu betonul existent de la fosta amenajare hidrotehnică. În câteva locuri poteca este de iarbă. Aici copii cu biciclete mai mici sau fără viteze, vor pedala mai greu. De asemenea există și câteva zone cu noroi, dar care pot fi ușor depășite. Însă așa cum sunt acum, potecile sunt înguste. Noi am avut și remorci de bicicletă pentru copii, care erau mai late. Deși ne-am chinuit puțin pe alocuri cu ele, totuși ne-am descurcat. Însă pentru moment nu recomandăm să folosiți așa ceva în parc.

În parc văzut și cicliști pe biciclete de oraș. Deși pot fi și acestea folosite, pentru mersul pe potecile din Delta Văcărești recomandăm totuși bicicletele de munte. Te ajută mai mult și sunt mult mai eficiente pe terenul denivelat.

Cât privește eventualele pene și curățenia din parc, încă mai găsești cioburi pe alocuri, în special pe „versanții” din beton. Însă cam atât. „Până în prezent au fost scoase din parc tone de gunoaie”, spune Nicoleta. „În continuare facem demersuri pentru curățarea zonelor în care mai sunt încă deșeuri. În viitor, în paralel cu activități spontane sau organizate de igienizare a parcului, vom desfășura și activități de informare și educație pentru mediu. Suntem convinși că oamenii care vizitează parcul vor fi din ce în ce mai conștienți de necesitatea de a-l păstra curat, atât pentru confortul propriu în timpul vizitei cât și pentru protejarea speciilor de plante și animale din parc”.

Noi am „testat” traseele la începutul lui septembrie, pe căldură destul de mare. Din păcate nu au existat prea multe zone cu umbră unde puteam face pauze. Însă pentru viitor sunt prevazute ceva construcții. „Vom lua în considerare posibilitatea amenajării unor foișoare pentru umbră, pe zonele deja betonate care fac parte din structura fostei amenajări hidrotehnice”, spune Nicoleta.

Însă te duci în Parcul Natural Văcărești, pe jos sau pe bicicletă, pentru educație, recreere și peisaj. Așadar cum este peisajul? Aș spune că este în regulă pentru statutul de „proiect pilot” pe care îl are acum. Dacă intri dinspre Complexul Asmita vei întâlni destul de repede primele indicatoare educative. Din poteca principală se desprind potecuțe care ajung până la buza apei. Acolo este instalat și un panou explicativ.

Însă pentru a vedea „delta”, trebuie să ajungi până în partea cealaltă  a potecii Printre Bălți. Acolo peisajul este deschis și chiar seamănă cu ce vezi în Delta Dunării. Noi am văzut câteva lebede.

Echipa care se ocupă de administrarea parcului este acum mică. „Asociația Parcul Natural Văcărești – administratorul parcului, are 7 angajați în momentul de față”, spune Dan. „Echipa include coordonator, biolog, geolog, geograf, doi asistenți de proiecte și pe Vali (fiul lui Gică, cel care a locuit 20 de ani cu familia în parc) care are funcția de lucrător în salubritate/spații verzi. Alături de echipa permanentă, amintesc încă cel puțin 10 colaboratori specializați în protecția mediului, biologie, politici publice, fotografie, comunicare. O dată înființată administrația (octombrie 2017), parcul va avea cel puțin 13 angajați din care 6 rangeri, biologi, specialiști în educație”.

De asemenea, banii necesari pentru toate activitățile asociației vin din sectorul privat. „Zona este întreținută prin voluntariat și prin munca angajaților asociației. În prezent asociația este finanțată 100% din surse private”, ne-a spus Nicoleta. Așadar nu este de mirare că, cel puțin pentru moment, lucrurile se desfășoară la o viteză redusă, după gusturile unora care spun că nu le place cum arată acum zona.

Vizitarea parcului este gratuită. Am întrebat dacă pe viitor se pune problema introducerii unei taxe de acces, similară cu cea plătită pentru a intra în Delta Dunării, Parcul Retezat sau Piatra Craiului. „Deocamdată nu luăm în considerare introducerea unei taxe de vizitare”, ne-a transmis Nicoleta.

Parcul Natural Văcărești este la început de drum însă deja lucrurile se mișcă în direcția bună. „Parcul va deveni un model de administrare pentru orice fel de alt spațiu verde din Capitală și nu-numai”, spune Dan. „Pe lângă protecția și conservarea naturii, scopul nostru este organizarea de activități educative. Vom transforma parcul într-o școală vie verde. Numai anul acesta în parc au intrat aproximativ 1000 de copii. Vrem să înmulțim cu 20 acest număr până în 2019. Alături de educație, ne vom concentra eforturile pentru sprijinirea activităților sportive, drumeții/tracking, recreere sănătoasă (liniște, sunete benefice, cântecul păsărilor), adică genul de activități care lipsesc aproape cu desăvârșire din parcurile orașelor noastre, sau dacă există sunt minoritare printre terase aglomerate, grătare, boxe care bubuie, chioșcuri etc. Parcul Văcărești este un altfel de parc și-l vom promova ca atare”.

Așadar dacă îți place zona verde deja existentă în partea de sud-est a Bucureștiului, implică-te și încearcă să ajuți. Poți da o mână de ajutor în mai multe feluri, prin voluntariat, donații etc. Mulțumim Martin Velo pentru remorca împrumutată.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 + 20 =