Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Este adevarat ca SLX a luat locul gamei LX care se orienteaza acum spre biciclete de Trekking. Dar SLX-ul nu are nici cea mai mica legatura cu generatia de schimbatoare LX. Este un produs nou, care imprumuta tehnologia Shadow intalnita si pe schimbatorul Shimano XT. Schimbatorul de pinioane SLX se vrea a fi o componenta adresata celor cu bugete mai restranse, care-si doresc calitate buna si functionalitate optima.
Putem afirma ca in mare parte, schimbatorul Shimano SLX atinge o parte din aceste obiective. In prima instanta, performantele acestuia se fac simtite datorita tehnologiei Shadow : cu ajutorul acesteia, schimbatorul nu mai iese in afara cadrului bicicletei, reducand astfel riscul de a fi lovit. De asemenea designul se apropie foarte mult de cel al schimbatorului Shimano XT, insa materialele utilizate pentru SLX nu se ridica la standarde foarte inalte, fiind un produs medium range.
Patina schimbatorului, alaturi de alte componente, este realizata din otel si contribuie la greutatea SLX-ului. Insa cele 260 de grame se pastreaza in limita decentei. Din punct de vedere al schimbarilor pinioanelor, acestea se produc mai rapid ca la un Shimano Deore dar un pic mai lent decat la un Shimano XT. Un aspect pozitiv al utilizarii tehnologiei Shadow se face remarcat pe teren denivelat : schimbatorul lucreaza ceva mai linistit si scapi in acelasi timp de bocniturile produse de lovirea schimbatorului in cadru.
Schimbarile in sarcina sunt realizate acceptabil din punct de vedere al viteze dar zgomotos. O alta problema pe care am intalnit-o si la Shimano XT, se face remarcata si in cazul SLX-ului : dupa perioade lungi de exploatare in conditii de praf, acesta necesita mici ajustari. Nu este insa un lucru atat de grav, mai ales ca SLX-ul este un schimbator destul de rezistent si face ca micile reglaje sa reprezinte doar detalii.
In concluzie, SLX face o figura buna, atat pentru potecile de padure cat si pe potecile de munte. Este un schimbator ideal pentru debutantii care incep sa ia in serios probele de Cross Country Racing, gandit mai ales pentru bugetele reduse ale unor rideri. Daca greutatea acestuia nu reprezinta un factor decisiv, poti alege SLX-ul fara probleme : este durabil si costa mai putin decat un Shimano XT, apropiindu-se insa de acesta din punct de vedere al performantelor.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Buna ziua, intentionez sa cumpar un schimbator silentios si m-am gandit la Shimano SLX Shadow. In comparatie cu schimbatoarele de tip normal, diferenta de sunet este mare?
In niciun caz nu te va deranja zgomotul produs de schimbator. Shimano SLX este un XT (din gama superioara) mai mic, ce utilizeaza unele materiale pentru costructie diferite. Dar la nivel de performanta sunt apropiate, ceea ce face din el o oferta buna.
Multumesc de raspuns.
SAlut,
Se poate folosi si pe 8 pinioane?
Salut! Da in teorie se poate. Depinde cum ti-l regleaza mecanicul care-l monteaza.
multumesc de ajutor
Salut! Detin acest schimbator de aproximativ o luna. Reglat impecabil schimba perfect, dar eu il folosesc la dirt/street si este zgomotos la aterizari si se deregleaza foarte repede, de asemenea este posibil sa nu lucreze la cele mai inalte performante deoarece il folosesc alaturi de o maneta Sram Attack. Nu sunt dezamagit de el, dar in curand voi trece pe Sram X7 9S patina scurta gri sidef cu maneta Sram X7 9S gri sidef impreuna cu niste pinioane Sram de 11-28T si un lant Sram de 9.
Intre SLX si XT exista diferente,una dintre ele o pot spune este ca SLX are rolele pe lagar iar XT pe rulmenti capsulati,se poate face upgrade schimbatorului SLX daca veti monta niste role pe rulmenti este deja un XT.