Acum citesti
Furca RST Capa T8 / ML

Te-ai intrebat vreodata ce ofera furca entry-level pentru Cross Country a producatorului RST? Aceasta poarta denumirea de CAPA si se regaseste ca dotare standard pe multe modele de biciclete dar si pentru achizitionarea separata. Am testat versiunea ML, cea care ofera in plus fata de versiunea standard, Lock-out mecanic si Preload.

Din punct de vedere al aspectului, aceasta furca se prezinta bine. Finisajele sunt in ordine, nu lasa neaparat impresia unui produs entry-level, iar versiunea testata de noi era alba si crea un efect vizual placut pe bicicleta pe care era montata. Maneta de lock-out, montata in partea superioara a bratului drept al furcii este de asemenea aratoasa, bucurandu-se de o finisare usor glossy.

Din punct de vedere al optiunilor, RST Capa ML mai ofera prindere pentru V-Brake sau pentru frana pe disc. O optiune cu care suntem obisnuiti la furcile din aceasta gama de pret. Amortizarile se fac pe o plaja de 70-80% din cei 80 de mm declarati de producator, ceea ce nu este neaparat un lucru rau, deoarece aceasta suspensie este moale si pare ca-si da stradania sa amortizeze corespunzator chiar si denivelari mai mici. Unii s-ar putea sa nu aprecieze atat de mult arcurile moi ale acestei suspensii, pentru ca in unele situatii nu ofera stabilitatea pe care ti-ai dori-o.

Depinde foarte mult si pentru ce vei folosi aceasta furca : pentru plimbarile in oras este partenerul ideal. La munte insa, mai ales pe urcari, cursa moale devine cu adevarat enervanta si  te va face sa pierzi ceva secunde importante. Poti actiona functia de lock-out pentru a-i creste rigiditatea. Ideala ar fi fost o comanda pentru lock-out instalata pe ghidon, dar care inevitabil ar fi crescut si pretul acestei furci.

Orice sarituri sunt de evitat cu aceasta furca, deoarece cursa isi atinge rapid limitele maxime si poti simti cum loveste capatul direct in ghidon iar sansele de a-i intari cursa sunt minime. Spunea cineva glumind ca aceasta furca este recomandata tuturor riderilor de pina in 30 de kg, pentru ceilalti fiind mult prea moale.

Alte aspecte neplacute sunt faptul ca in timp prinde joc in brate daca nu este utilizata corespunzator iar in conditii de temperatura scazuta, sub 5 grade celsius, incepe sa amortizeze din ce in ce mai greu. La -10 grade amortizarea era total absenta.

Partile bune acestei furci sunt pretul scazut si surprinzator, greutatea destul de scazuta : 1.76 kg sunt o valoare chiar buna. Mentenanta redusa aproape la zero reprezinta un alt avantaj al acestei furci. In concluzie, o putem recomanda pentru cei care-si doresc o furca entry-level dar decenta pentru plimbarile in oras. Pentru orice alta activitatea aceasta furca incepe sa puna diverse probleme. NU te gandi in niciun caz s-o achizitionezi pentru probe extreme in genul DirtJump-ului, pentru ca aceasta va ceda mai devreme sau mai tarziu. Din punctul nostru de vedere, daca iti doresti sau esti nevoit sa achizitionezi o furca ieftina, arunca un ochi pe ofertele pentru RST Gila, sau un model ceva mai bun calitativ de la Rock Shox. In fond si la urma urmei, ce pretentii poti avea de la o furca cu amortizor oferita la nici macar 300 de lei?

Greutate : 1760 grame

Utilizare : Cross Country, City

Vezi Comentarii (7)
  • am si eu acesta furca, este foarte moale si chestia asta devine foarte enervanta uneori… pe la munte se descurca la limita decentei dar daca nu era eja montata pe bicicleta n-as fi cumparat asa ceva…no way!

  • Salut! S-a intamplat sa fie testul in anotimpul friguros. Nu are nimeni nimic cu RST insa acest model si-a aratat anumite slabiciuni. Dovada stau si comentariile celor doi utilizatori de mai sus. Oricum, discutam de temperaturi de sub 5 grade celsius.

  • Din furcile buget redus putem vorbi de SR Suntour XCR poate greutatea dezavantajeaza putin, trecand putin de 2000grame, in schimb pe teren variat XC/AM se manifesta multumitor de bine, am testat furca in toate anotimpurile, in special temperaturi de -15 grade Celsius

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 1 =