Acum citesti
T.A. Furca Fox Float 32 R 2008

Test de anduranta cu furca Float 32 R, de la producatorul american Fox. Testul s-a desfasurat pe o perioada de 6 luni, fiind greu incercata in numeroase probe, de la drumuri si poteci de munte pina la freeriding si trasee usoare de trial prin oras. Dupa toata aceasta perioada, am strans concluziile laolalta, intr-un singur articol care cuprinde toate datele vitale despre aceasta furca.

Doar cuvinte de lauda pentru acest model, acum am inteles pe deplin de ce Fox este privit ca unul dintre cei mai buni producatori de furci de bicicleta din lume. Doar acum am inteles, dupa ce am folosit-o pentru jumatate de an, dupa ce am trecut impreuna prin numeroase locuri, aventuri si situatii care mai de care. Float 32 R nu a avut niciodata nimic de obiectat indiferent de situatie : desi este modelul Float cu cele mai putine optiuni – beneficiaza doar de rebound, acesta isi face treaba in mod excelent. Suratele mai mari RC si RLC, benficiaza de lock-out, cursa reglabila si altele. Dar sunt cu mult mai scumpe.  Din punct de vedere al pretului, nici modelul Float R nu este vreun chilipir : undeva in jurul sumei de 1.800 de lei trebuie sa fii pregatit sa scoti din buzunar daca vrei calitatea suprema.

Mai mult decat calitate, Fox Float 32 R ofera o greutate de invidiat pentru o furca de all mountain : 1.7 kg ne-au facut viata mai usoara si spatele sa se bucure de dureri mai putine. Fapt pentru care suntem recunoscatori.

Sistemul, cu aer si cu arc functioneaza impecabil, indiferent de situatie. Pe trasee cu socuri mari si dese aceasta functioneaza excelent, cei 140 de mm de amortizare simtindu-se de la inceputul pina la finalul cursei. Mentionam acest fapt, deoarece la ora actuala exista pe piata multe furci care au declarate o cursa de 120 de mm din care se simt doar 80 de mm. Evident, nici pretul nu se compara, o furca ieftina nu ridica pretentii. Desi ar trebui. Din punctul nostru de vedere, toate furcile ar trebui sa functioneze ca cele de la Fox.

Am observat ceva probleme cu amortizarea pe suprafetele foarte putin denivelate. Desi este o furca foarte precisa in amortizare, cand vine vorba de obstacole foarte mici sau denivelari joase, Float 32 R ramane insensibila si nu se oboseste sa le mai amortizeze. Nu este un lucru atat de rau, iar daca nu esti un minitehnicus maniac nici macar n-o sa sesisezi, cu atat mai putin o sa te deranjeze.

La capitolul rezistenta, nu putem sa amintim decat cateva din probele de iad la care a fost supusa : coborare full speed de la Babele pina la Cota 1400, si cine a fost acolo stie despre ce este vorba si stie ca este un traseu extrem, drumuri si poteci de munte, atat pe suprafete de pamant cat si de macadam. Mai dure, au fost chinurile la care am supus-o prin oras : trial pe borduri, ce-i drept nu mai mari de 40 de cm, dar si cateva drop-uri sau pur si simplu „burti” luate la sarituri cu cazut pe ambele roti. Fox Float 32 R rezista ! Pare intr-adevar unul din produsele pe care le cumperi ca apoi sa te ingropi cu ele. Nu afirmam ca nu exista Fox-uri rupte si sunt de nedeteriorat, dar sunt putine cazuri, deci prea putine pentru a fi mentionate.

Iti recomandam cu incredere si caldura aceasta furca, indiferent daca esti un weekend warrior, daca doar te plimbi pe la munte sau faci tot felul de trick-uri cu bicicleta. Desi producatorul o recomanda pentru Trails si All Mountain, ne-am convins pe propria noastra piele ca poate fi folosita la mult mai mult de atat. Asta ne trimite cu gandul la furcile Fox construite special pentru Dirt Jump sau Downhill, producatorul ar putea sa ofere linistit garantie pe viata la aceste modele. Dealtfel, nici nu ne mai gandim sa dam jos Fox Float-ul de pe bicicleta noastra de test, pur si simplu ne-am indragostit de el. Nu te-am convins inca? Poti sa faci un comparativ chiar tu intre un Fox si orice alta furca, modul de functionare al acestora te va convinge instantaneu. Daca-ti doresti o furca rezistenta, super usoara si care functioneaza exact asa cum trebuie sa functioneze o furca, te anuntam ca Fox Float intruneste toate aceste calitati. Daca ai si aproximativ 1.800 de lei de investit in bicicleta si nu stii ce sa faci cu ei, mergi la primul dealer care importa Fox si instaleaza-ti modelul Float 32 R.

Greutate : 1.7 kg (modelul R)

Utilizare : Cross Country , All Mountain

Vezi Comentarii (7)
  • Daca ati fi testat si o Magura in toate testele astea mai aveati de scazut cel putin o stea la fiecare . Daca ati testat frane Magura , atunci de ce nu si furci , mai ales ca sunt printre cele mai bune . Eu am o Magura Menja si este OZN pe langa multe petarde testate ca ok si peste 3 stele aici . Oare torsionarea la toate furcile astea in care categorie ati inclus-o ??? Rusinica !

  • Salut! Este foarte buna intrebarea ta, iar cu aceasta ocazie ii vom lamuri si pe cei interesati. Furcile Magura sunt foarte rare in Romania si nu fac momentan obiectul vanzarii in magazinele de biciclete de piata locala. Chiar daca exista cateva magazine (numarate pe degete), nu se poate afirma ca furcile Magura au o piata de desfacere in tara noastra. Legat de furca din test, aceasta nu flexeaza. Am utilizat-o timp de 1 an fara niciun fel de probleme si inca ofera un randament excelent.

  • Salut.
    Am o furca Fox Fox 2003 – Float RLC TALAS (de pe vremea cand varianta Float avea si RLC TALAS incorporat, se pare).
    Aveti idee daca ar trebui sa imi fac griji in privinta ei? A mai avut cineva modelul asta?
    Ce pot spune este ca o am de 1 an jumate, cumparata second hand, iar pana acum nu am avut probleme cu ea. Nu are joc, nu pierde ulei, doar ca mi se pare ca devine cam rigida la cursa maxima de 120mm si foarte moale la cursa minima de 85mm.
    Blocajul (lockout-ul), in schimb, functioneaza ireprosabil.

  • Salutare! Versiunea RLC exista si in prezent, este cea cu Lock-Out si cu comanda pe ghidon pentru acesta. I-ai facut vreodata revizia? Daca din 2003 pina in prezent n-a fost desfacuta niciodata este recomandat sa-i schimbi cel putin uleiul si garniturile ca sa nu ai surprize. Recomandat este sa-i faci revizia 1 data pe an, daca pedalezi des sau o data la 2 ani daca iesi mai rar.

    Aici un tutorial despre cum se face revizia pentru Fox Float : http://www.freerider.ro/service/revizie-furca-pe-aer-si-arc-fox-float-9511.html

  • 1. Voi de unde ati facut rost de furca?
    2. Merge montata pe UMF Freddy 2D 2012?
    3. Ati testat versiunea 2010?
    4. Cat ar costa versiunea 2010?
    5. Cat de bune sunt ambele versiuni fata de Marzocchi 55 RS 160 Taper?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 + thirteen =