Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Shimano a lansat de curand noua gama Deore pentru 2010. Iar cu aceasta ocazie, au inceput sa fie livrate si primele biciclete cu noua gama de piese, deci nu puteam omite un test cu noul produs. Zis si facut, am aranjat un test pentru schimbatorul de foi Shimano Deore versiunea 2010, despre care s-au scris destul de multe, dar nu s-au oferit niciodata informatii foarte precise.
Schimbarile sunt clare si radicale fata de modelul anului anterior : incepand de la branding cu noul logo purtat de gama Deore (un font cu influente japoneze, era evident nu?) pina la culoarea pieselor complet schimbata, finisajele mult mai calitative decat in anii anteriori, forma si functionalitate modificata, adica pe scurt, un nou produs ce tinde spre gama premium. Sau cel putin asa se doreste. Daca le-a iesit sau nu celor de la Shimano acest trick, va vom spune in articolul urmator.
Intr-adevar, afirmam foarte hotarati ca schimbatorul de foi Shimano Deore 2010 este un mare pas inainte, comparat cu modelele anilor trecuti. Daca ne gandim ca acesta face parte din gama medie, finisajele tradeaza dorinta de apartenenta la o gama medium-high end. Culoarea folosita pentru materiale este deasemenea excelenta, de o eleganta rar intalnita in acest segment. Dar cum schimba Deore 2010? Bine spre foarte bine. Schimbarea foilor se realizeaza fara probleme, mult mai rapid decat la modelele precedente si ceva mai in liniste. Da, Deore 2010 functioneaza mai linistit decat inainte, iar impreuna noile shiftere reuseste sa faca o impresie chiar buna. Manetele (shifterele) au fost si ele subtil redesenate, oferind un feedback mai bun riderului in momentul utilizarii.
Nu te gandi totusi ca functioneaza ca un SRAM XX, adica sa schimbe instantaneu si fara niciun efort. Schimbarea foii inca se simte in maneta, cel mai „greu” feedback oferind schimbarea de pe foaia medie pe cea mare. Dar sa nu uitam ca Shimano nu a umblat prea mult la preturile noii game si nici un XT nu putea sa faca din aceasta. Dar la modul de functionare, acesta este un produs promitator pentru anul care urmeaza. Isi face treaba asa cum trebuie, arata bine si mai presus de toate beneficiaza de un pret decent. Este daca vreti, echivalentul gamei Shimano LX de acum 2-3 ani. Pina la urma acesta este trendul tuturor componentelor de la Shimano : cu timpul, dobandesc calitatile pieselor plasate mai sus in gama.
Le recomandam cu caldura tuturor pasionatilor de Cross Country, All Mountain sau pur si simplu celor care folosesc bicicleta din pasiune si isi doresc un sistem performant pentru bani putini. Acestea sunt usor de montat si au fost imbunatatite pentru a oferi performante pe biciclete full suspension. In functie de cadrul pe care-l detii, ai doua versiuni de prindere pentru schimbatorul de foi Shimano Deore 2010.
Greutate : Aproximativ 170 grame
Utilizare : All mountain / All biking
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
BUNA ZIUA
daca vreau sa montez acest schimbator pe un cadru cu roti de 28 si unghiul este de 66-69 voi avea probleme ?
Te referi la unghiul seattube-ului? Nu văd legătura. Trebuie să te asiguri că diametrul țevii corespunde cu diametrul colierului de prindere al schimbătorului.
BUNA ZIUA
nu stiu exact la ce se refera acest unghi
al schimbatorului stiu doar atat ca
pentru roti de 28 unghiul chainstay
recomandat este de 63-66 iar pentru cadrele de MTB unghiul chainstay-ului
este de 66-69