Acum citesti
Pedale LOOK, prezentare: alternativa s-a reîntors

Compania Look, fondată în 1951, s-a reîntors în România prin Hive Distribution, iar cu această ocazie am primit câteva pedale pentru test/prezentare, ca să ne mai punem la curent cu noutățile și inovațiile francezilor.

Deși Look este cunoscut în principal pentru pedalele clipless construite pentru cursiere, aceștia construiesc pedale pentru mai toate discipline, inclusiv MTB, dar și alte componente precum roți, tije de șa sau de ghidon, ghidoane și chiar biciclete! În fine, pe lista noastră s-au aflat în principal două modele de pedale, unul dedicat MTB-urilor și altul – un hibrid, bun la diverse întrebuințări. Pe acestea le vom discuta în amănunt, iar pe restul le veți putea vedea în prezentarea video de mai jos.

Look Trail Grip

Primele sunt pedalele platformă construite pentru MTB-uri, cu o formă cel puțin ciudată – căci în cazul pedalelor platformă ești obișnuit să vezi mai multe decupaje și un cadru pe care sunt montați niște pini. Aceste pedale se pot numi cu adevărat platformă, căci sunt pline și sunt oferite într-o culoare cel puțin nebună, părțile de contact cu încălțămintea putând fi înlocuite cu altele în culori diferite prin înlăturarea unor șuruburi – iar astfel să le personalizezi bună bunul plac.

Secretul acestor pedale este tocmai această suprafață de contact, construită din Vibram (care, sper, nu mai are nevoie de nicio prezentare), asezonată cu câțiva pini din material compozit ieșiți în relief (8 la număr pe fiecare parte) cu o formă hexagonală. Așadar, construcția clasică cu pinii pe marginea pedalei a fost abandonată, iar acum aceșia sunt concentrați mai mult pe zona interioară, susținuți de materialul vibram care chiar oferă o aderență bună. Pentru a vedea cât de eficient este acest material, am încălțat o pereche de Etnies mai vechi, atât de vechi încât talpa era întărită. Iar rezultatul nu pot spune că a fost spectaculos, însă au oferit o aderență mai mult decât decentă până la o anumită înclinație a pedalei (după cum se poate vedea și în filmul de prezentare). Altfel, cu o pereche nouă de încălțăminte, aderența este foarte bună, iar piciorul rămâne fixat pe pedală, ca pe orice altă pedală platformă. Faptul că are mai puțini pini nu înseamnă că o să doară mai puțin când primești o pedală în tibie, însă economia reală o faci la nivel de preț, căci Trail Grip poate să țină pasul cu pedale mai scumpe.

De menționat și faptul că utilizează rulmenți, un alt bonus pentru acest cost de achiziție.

Platforma are peste 10cm pe fiecare parte, așadar este mare și ești stabil pe ele, deci pot fi folosite preponderent de către începători ale MTB-ului, dar fiind și prețul foarte atractiv. Pentru profesioniști – mai puțin, căci aceștia vor avea nevoie de mai mulți pini de susținere sau poate direct de un sistem de prindere clipless. Ce m-a deranjat este acel ochi de pisică de pe laterala pedalei, care nu poate fi înlăturat sub nicio formă și care mă deranjează estetic.

Concluzie: pedale cu aderență bună, orientate către începători și care vor să cheltuiască o sumă modică pentru o pereche de pedale.
Pret: 299 lei
Greutate: 530 de grame (perechea)

Look Geo Trekking Vision

Pentru 200 de lei în plus (sau 400 lei), poți achiziționa pedalele Geo Trekking, chiar mai practice decât Trail Grip – versiunea mai scumpă este dotată cu LED-uri, cea ieftină doar cu ochi de pisică, iar cea basic – costă 319 lei). Cu toate că denumirea indică segmentul de trekking, acestea pot fi utilizate fără probleme chiar și pe bicicletele de munte sau e-bike-uri. Sunt de asemenea pedale hibrid, însă te duc ceva mai departe în cariera ta: au o parte platformă dreaptă, cu pini și încă o parte clipless, pe care o poți folosi cu prima ta pereche de încălțăminte cu plăcuțe. Lățimea platformei este ceva mai mică, de 84mm, însă suficientă pentru o stabilitate decentă. Pe partea dreapta ai la dispoziție 8 pini pentru aderență, iar pe partea opusă, poți folosi fie plăcuțele care sunt livrate în pachet, fie un set de plăcuțe Shimano, căci sunt compatibile. Mai mult decât atât, forța de prindere a plăcuței de pedală poate fi foarte ușor reglată cu ajutorul unui imbus, spre plus – mai strâns sau spre minus – mai lejer. Iar când va veni momentul să scoți rapid piciorul din pedală, vei aprecia la maxim acest sistem.

Dar ca să-și arate și natura lor semi-urbană, acestea sunt prevăzute cu un set de ochi de pisică integrat cu LED (în versiunea VISION) – care pot fi încărcați via USB din timp în timp. Utile pe timp de noapte, mai puțin pe munte, acestea te fac vizibil atunci când pedalezi.

Greutatea este decentă la cele 490 de grame ale sale.

Concluzie: pedale solide, pentru începătorii care încep să înțeleagă cu ce se mănâncă MTB-ul, pe care le pot folosi atât pe munte cât și în deplasările urbane, cu două tipuri de încălțăminte diferite.
Preț: de la 319 lei (versiunea basic) până la 699 lei (versiunea VISION)
Greutate: 490 grame

Prezentarea celorlalte pedale pe care ni le-au trimis cei de la Look, poate fi văzută mai jos.

Importator în România: HIVE Distribution

Vezi Comentariu (1)
  • Pe mine ma bate gandul sa trec la astfel de pedale pt ca m-am saturat de julituri pe tibie de la pini si de stricat talpa adidasilor. N-avem prin Iasi trasee mega dificile deci cred ca ar face fata.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − sixteen =