Acum citesti
Noile pedale Time Speciale 12, cu două tipuri de platformă

Am avut ocazia să testez o variantă de preproducție a noilor pedale Time Speciale 12, cu mențiunea din partea producătorului că logo-ul de pe suprafața platformei s-ar putea șterge mult mai rapid decât în cazul versiunii finale. Nicio problemă, căci după o vară de utilizare intensă, logo-ul este încă acolo.

Time produce pedale superbe, iar Speciale 12 nu fac excepție. Cu mențiunea că de la primul review pe care le-am făcut cu acestea, am rămas fan declarat. Practic, se simt la fel de solide și ancorate precum un set de Crank Brothers însă sunt la fel de durabile precum pedalele Shimano, fără a cântări însă prea mult. În plus de asta, îți oferă o mică libertate de mișcare pentru picior, astfel încât să-l miști către stânga sau dreapta fără să declipsezi, un lucru excelent pentru momentele când sari cu bicicleta. În termeni tehnici, asta înseamnă că poți mișca talpa plus/minus 2.5 mm, care ar putea părea puțini, însă în realitate pare că ai o libertate mare de mișcare. Mai mare decât în cazul oricăror pedale, iar asta este un lucru care face din pedalelele Time produsul preferat pentru cei care caută această libertate de mișcare, fără a avea impresia că sunt foarte prinși de pedale.

Cu toate acestea, mecanismul este ferm și nu a existat o singură situație în care plăcuța să iasă din pedală. În plus de asta, ai la dispoziție 4 pini pentru o extra aderență, însă dacă aceștia sunt poziționați prea sus, vor anula libertatea de mișcare pe care o menționam mai sus. Poți să nu montezi pinii, dar așa cum am aflat din proprie experiență dacă lovești pedala într-o piatră fix în zona fără pinio este posibil să o spargi. Pinii îi completează practic rezistența. Dispun și de un arc care poate fi tensionat sau detensionat, deși diferențele dintre minim și maxim nu sunt foarte mari. Am ales poziția de mijloc.

Platforma este mare, de 69x90mm, foarte stabilă, axul este construit din titan, corpul pedalei din aluminiu, iar greutatea setului este astfel de doar 360 de grame, făcându-le unele dintre cele mai ușoare pedale cu platformă de pe piață. Pedalele Shimano XTR 9120 (cu platformă) cântăresc 398 de grame și costă aproximativ 700 de lei, iar Crank Brothers Mallet Enduro 11, cântăresc 385 de grame și au un preț de 1.100 de lei. Varianta trimisă la test, Speciale 12 cu ax de titan costă 1.375 de lei, așadar semnificativ mai mult, însă cu mențiunea că sunt mai ușoare și au primit și recomandarea de utilizare pentru downhill, în condițiile în care Shimano și Crank Brothers se opresc la enduro. Chiar și așa, prețul lui Time este unul serios de mare.

Îmi place foarte mult aspectul acestor pedale, design-ul este superb, calitatea lucrării fără cusur, nu-mi place însă că ai nevoie de o cheie specială dacă vrei să le desfaci pentru a le face revizia. Când bagi plăcuța în pedală poziția de intrare este ușor diferită de orice altă pedală și ai nevoie de un pic de obișnuință la început. Însă per total au reușit să mă impresioneze nu doar din punct de vedere al calității, dar și al funcționalității. Și încă se prezintă minunat după o serie de ieșiri pe munte și concursuri de downhill. Dacă prețul ți se pare prea mare (și chiar este) există și în versiunea cu ax din oțel, cu un preț mult mai rezonabil de 110 euro și o greutate de 404 grame.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 − 11 =