Acum citesti
KTM Revelator 3300 (2014)

Înarmați cu o nouă abordare, cei de la KTM se pregătesc să ia pe sus piața în anul de grație 2014 cu un concept cât se poate de atractiv: carbon de calitate accesibil. Teoria sună bine, dar orice ciclist trecut prin ceva experiențe știe că practica este cheia în acest caz, căci de bune intenții ne-am cam plictisit cu toții, nu? Austriecii și-au rebotezat gama de cursiere de carbon Revelator, diferitele modele diferențiindu-se prin cele 4 cifre ale denumirii, nouă sosindu-ne la test 3300, adică entry-level-ul liniei. Probabil dintre toate Revelator-urile, acesta poate dovedi cel mai clar dacă KTM chiar oferă un carbon de calitate la preț uman, așa că n-am mai stat pe gânduri și am pus-o la încercare.

Cui i se adresează această bicicletă?

Am menționat că aparține categoriei entry-level, dar afirmația trebuie completată pentru că lucrurile au anumite nuanțe. După ce vom trece la povestirea în detaliu despre cadru, probabil vei concluziona, noi am făcut-o deja, că Revelator 3300 este cel mai nimerit candidat pentru upgrade dintre cele testate în ultima vreme, mai ales că are o geometrie mai mult sportivă în ciuda clasei de care aparține. De asemenea, poate întruchipa tentativa ta de debut într-ale ciclismului de șosea, căci prețul nu este atât de incisiv. Decizia îți aparține.

Despre cadru

Cadrul se distinge ca piesa de rezistență a cursierei Revelator 3300. E un deliciu de componentă, atent lucrat, atent finisat, elegant și agresiv în același timp. Arată bine, dar mai e de mers până la calitate.

R 1485 (denumirea oficială a cadrului) parcurge, însă, această distanță până la calitate. Cablajul intern, foarte funcțional și elegant, îi dă un plus de valoare, iar formele țevilor dau impresia unui cadru cioplit direct dintr-o mare bucată de carbon, care pe urmă a fost finisat cu cea mai mare grijă și atenție. Cum ziceam, este elegant, dar și performant, formele variate contribuind fie la confort, fie la rigiditate sporită.

În același timp, frizează cu echilibrul acela delicat între rigiditate și confort, reușind să atingă acel compromis necesar. Nu este ieșit din comun de rigid, dar suficient cât să îl încadrez la categoria „cadre serioase de cursieră”, și nici fantastic de confortabil, deși mai preia o parte din duritatea șocurilor. Cum ziceam, a atins cumva mijlocul dintre rigiditate și confort, făcând din amândouă trăsături de valoare.

Totuși, de la un cadru de carbon de calitate m-aș fi așteptat la mai puțin de 1.090 de grame. Valoarea aceasta se află undeva cam departe de așteptări și, chiar dacă în termeni absoluți nu reprezintă un capăt de lume, bariera de 1 kilogram cred că putea fi lesne doborâtă.

Despre echipare

Din păcate pentru Revelator 3300, laudele pe care i le aduc încep să se împuțineaze începând cu acest capitol. Setul care înzestrează cadrul este Shimano Tiagra și, dat fiind nivelul bicicletei și al prețului, nu am ce obiecta în această privință. Dar nici nu pot spune că se ridică la nivelul cadrului. Deși a trecut prin câteva facelift-uri și îmbunătățiri, multe serioase, Tiagra lasă de dorit privind fiabilitatea. Cu alte cuvinte, va trebui să reglezi mai des componentele, mai ales schimbătoarele, în caz că obișnuiești să ieși de cel puțin 2-3 ori pe săptămână la ture ceva mai lungi decât o buclă în jurul casei. Nici viteza lor nu este răsunătoare, iar de frâne nici nu mai zic cât de meticulos va trebui să le speli după o ploaie ca să revină la eficiența normală. Cu alte cuvinte, Tiagra nu întruchipează tocmai setul potrivit pentru a fi expus la uzură mare, dar e o alegere bună, poate cea mai indicată, dacă vrei să îți faci o idee cu ce se mănâncă lumea șoselei.

Roțile Shimano R500 se încadrează perfect în categoria entry-level, nefiind nici ușoare, nici foarte aerodinamice, ci doar ceva mai rezistente. Anvelopele Continental Ultra Sport aduc un plus de performanță, dar unul limitat, tot în ton cu plasamentul mai jos al cursierei.

Trecând la șa, modelul Selle Italia X1, tăiat în mijloc (model cutaway), este confortabil și nici nu încarcă greutatea finală a bicicletei, iar ghidonul asigură un nivel asemănător de confort.

Concluzii

KTM Revelator 3300 întruchipează promisiunea producătorului austriac de a oferi carbon de calitate la un preț accesibil. Foarte bine nu o face, căci de la un carbon de calitate m-aș fi așteptat la o greutate mai mică, dar cel puțin celelalte calități ale cadrului nu dezamăgesc și mă refer aici la confort și rigiditate. Ca o mărturie suplimentară a calității sale, tot acest cadru poate fi găsit pe toate modelele Revelator, singura diferență fiind vopseaua, un capitol care poate a permis o anumită economie de grame, deși am rezervele mele cât de semnificativă. Desigur, și echiparea îi face un deserviciu cursierei, căci cu Shimano Tiagra nu vei fi niciodată un campion al greutății, dar, totodată, aceasta este și modalitatea prin care KTM a reușit să impună prețul de 1.499 de euro. Însă, totuși, poate cea mai mare vocație a lui Revelator 3300 stă chiar în faptul că este un candidat ideal de upgrade, mai ales pentru unul progresiv. Calitatea cadrului îl recomandă!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one × 1 =