Acum citesti
Frâne Giant Root 2

Când am auzit prima dată că Giant lansează propria gamă de componente am fost ușor sceptic, bănuiala mea fiind că vor lucra cu furnizori nefiind ei cei care proiectează, dezvoltă și asamblează. Iar bănuielile s-au adeverit, deoarece Giant ar fi trebui să investească o sumă cu multe prea multe zerouri pentru a duce la bun sfârșit acest plan.

Modelul Root 2 nu mai poate fi achiziționat la fel ca modelul precedent, produs până în 2009. Asta deoarece Giant a stabilit că frânele vor fi livrate doar ca produse OEM. Segmentul de preț era undeva la 120 de euro (perechea), așadar în aria frânelor entry-level. Clasă din care fac parte și noile modele.

Deci, șanse să le achiziționezi separat nu mai sunt, dar sunt suficiente pentru a intra în posesia lor second hand.

Trebuie să știi din start că frânele Giant Root 2 nu au fost create pentru activități extreme. Iar asta este lesne de dedus din faptul că utilizează etrierele de la Tektro Auriga. Iar dacă nu le utilizează, pentru că evident nu sunt marcate, iar eu mă înșel în priviința provenienței înseamnă că sunt leite. Maneta diferă de cea a modelului Auriga, fiind realizată din materiale mai de calitate. În același timp, poți utiliza două degete pentru acționarea frânei iar aderența la capătul manetei este una decentă.

Coborârile abrupte și lungi vor duce la călirea discurilor, în special la versiunile cu disc mic de 160 de mm. De asemenea fading-ul apare la fel de rapid dacă nu le exploatezi corespunzător. Cu toate că am trecut prin multe porțiuni de nămol sau apă, nu am simțit o diferență semnificativă la frânare. Cu singura mențiune că deveniseră mai gălăgioase.

Partea bună a acestor frâne este aspectul. Manetele arată bine și se simt plăcut la atingere. De asemenea, pe trasee forestiere unde nu ai nevoie de capacități mari de frânare , acestea se descurcă chiar bine. Schimbarea plăcuțelor se face simplu iar costul acestora nu este unul mare: aproximativ 80 de lei. Mai scumpe totuși cu 10-20 de lei decât cele pentru Tektro Auriga Comp.

Achiziționate la mâna a doua pot fi o afacere bună dacă cel ce le vinde le va oferi la un preț decent. Dacă nu ai aspirații spre sporturile extreme sunt o alternativă mai arătoasă pentru Tektro Auriga Comp sau pentru vechile și anostele Shimano M486. Cu toate acestea, modelele noi precum Shimano M445, prestează mai bine.

 

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 + 9 =