Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Cu mult entuziasm am montat pe MTB pentru prima dată o foaie ovală și nu am fost dezamăgit! CycleMaster mi-a trimis un model AbsoluteBlack de 32t cu prindere pentru angrenaje Cannondale, compatibilă se pare cu noul sistem FSA modular pe care îl am instalat pe MTB-ul meu Cannondale F-Si.
Construită prin prelucrare CNC din aluminiu de înaltă calitate, foaia este compatibilă cu orice sistem de transmisie, incusliv Eagle pe 12 pinioane. Conform producătorului, fiecare dimensiune este optimizată separat ca formă, fiind disponibile modele cu 30, 32 și 34t. Ideea e de a optimiza pedalatul astfel încât să se obțină eficiență mai mare acolo unde picioarele oferă mai mult și eficiență mai mică pe partea de rotație unde picioarele exercită o forță mai mică, egalizând astfel mișcarea de rotație a angrenajului. Ovalitatea este de aproximativ 11% și teoretic ar trebui să ofere aproximativ eficiența unei foi de 30t la urcare și a uneia de 34t pe plat.
Am montat fără probleme foaia, fiind nevoie doar de mici ajustări de distanțier față de spider-ul cu 2 foi ce era montat înainte, care a fost demontat cu totul. E o soluție mult mai bună din punct de vedere a greutății decât montarea unei foi cu 4 șuruburi pe spider și este grozav că FSA permite acest lucru. Greutatea anunțată a foii este de 66 g, dar cum ele sunt produse individual există toleranțe, în cazul nostru greutatea măsurată fiind mai mică, de doar 59 g.
Foaia are un profil al dinților de tip narrow-wide, după cum se poate vedea în fotografia de mai sus. Astfel, dinții groși se succed cu cei mai subțiri, retenția lanțului fiind mult îmbunătățită.
Pe traseu pot să spun că mie cel puțin mi s-a părut un sistem revoluționar. Din primul moment am observat egalizarea completă a forțelor, senzația de pompare în pedale a dispărut complet! Practic inclusiv pe cele mai abrupte urcări picioarele erau solicitate absolut egal pe toată mișcarea de rotație. Era ca și cum aș învârti cumva un ulei vâscos, extrem de fin și de constant. Am trecut succesiv pe o bicicletă normală a unui coleg de tură și înapoi iar diferența e notabilă.
Eficiența este greu de măsurat, dar cel puțin din punctul de vedere a ceea ce am simțit, clar urcările grele au fost ceva mai ușor de abordat. Evident, nu trebuie să se aștepte nimeni că odată trecută bicicleta pe foi ovale ea va merge singură, dar puterea aplicată de picioare va fi transmisă optimizat către roată. Pe partea de apăsare, unde forța e mare, se va transmite ceva mai mult, în timp ce piciorul va fi mai puțin solicitat pe partea de sus/jos a pedalării.
Concluzia mea personală este că toți cei care sunt serioși în ceea ce privește ciclismul ar trebui să încerce foile ovale. Se poate să nu fie senzația preferată pentru fiecare, dar pentru mine clar este ceea ce am nevoie. Cel puțin la MTB investiția nu e foarte mare (la șosea costurile sunt mai mari) iar beneficiul este cel puțin pe măsură după părerea mea! Bineînțeles, există modele pentru toate sistemele de prindere și cu număr de dinți pentru a satisface toate necesitățile, ba chiar și versiuni colorate pentru cei ce doresc un aspect mai deosebit al bicicletei!
- Producător: AbsoluteBlack
- Importator: CycleMaster
- Preț: 265 lei
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.