Acum citesti
Cube Analog 2009

A sosit randul unui nou model din gama producatorului german Cube, pentru teste intense. Este vorba de modelul Analog, destul de raspandit ca si cifra de vanzari in Romania, fapt datorat si pretului de achizitie destul de avantajos.

Fiind conceput pentru Cross Country, acesta se plaseaza in urma Cube-ului ACID, dar reuseste sa faca o figura buna si in teren mai extrem. Aici facem referire la coborari mai abrupte, care nu-si au locul chiar in probele de Cross Country. Este ajutat deasemenea si de constructia cadrului, modelul de 16 inci testat de noi, beneficiind de o constructie reusita, care ofera o stabilitate buna in curbe si un control excelent pe drum astfaltat virajat. Asadar, se descurca la fel de bine in offroad cat si in onroad, putand fi folosita fara probleme si ca o bicicleta de oras. In acest caz iti recomandam sa-i schimbi cauciucurile cu unele slick, deoarece Schwalbe Smart Sam cu care vine echipat Cube Analog isi fac mai bine treaba pe pamant si poteci decat pe asfalt. Avantajul cadrului ceva mai mic ii confera bicicletei si un look mai sportiv.

Trecand la capitolul componente, acesta se bucura de o echipare din gama medie, o mica exceptie fiind furca, cu care redactia noastra nu s-a inteles niciodata. Desi este un model foarte raspandit, acesta nu ofera calitatea pe care ai astepta-o de la o bicicleta Cube. Made in Germany pur si simplu nu se potriveste cu furca Suntour XCM (made in Taiwan). Se aud zvonuri ca pentru anul 2010, producatorul taiwanez a imbunatatit caracteristicile acestei furci, insa Cube Analog este echipata cu modelul 2009. Un review pe larg despre Suntour XCMpoate fi citit aici. Daca nu ai timp sa citesti, iti spunem pe scurt : cursa 80 de mm, beneficiaza de un lock-out montat pe furca pe care-l poti actiona prin invartirea unui buton, capata joc in timp, amortizeaza decent. Defapt, cel mai bine ar fi s-o schimbi deoarece cantareste extrem de mult pentru o furca de Cross Country (2.5 kg) si contribuie si la greutatea mai mare a bicicletei.

Diferenta intre Cube Analog si Cube AIM, este privita in mare, la sistemul de franare. AIM (modelul 2009) vine echipat cu V-Brake-uri, in timp ce Analog beneficiaza de frane pe disc mecanice, oferite de Shimano. Asta nu justifica insa diferenta atat de mare de pret. O sa spui ca probabil cadrul de la Analog este mai bun decat cel de la Cube. Da, corect, este ceva mai avansat si beneficiaza de intarituri mai solide. Dar tot nu justifica diferenta mare de pret.

Restul de componente cu care este echipata bicicleta sunt in regula iar atata timp cat nu sunt exploatate abuziv isi fac treaba asa cum ar trebui s-o faca. Ne-au placut jentile furnizate de Alex Rims, modelul ZX 24, recunoscute pentru performantele lor in Cross Country.

In concluzie, tot ce-ar mai fi de spus despre aceasta bicicleta, este faptul ca reprezinta o alternativa buna in segment, ce beneficiaza de o echipare low spre mediu, dar care iti poate satisface cu succes toate poftele tale de trails-uri, coborari lejere si Cross Country. Deasemenea, este o bicicleta foarte buna pentru cei care vor sa inceapa o cariera in Cross Country, fiind accesibila ca valoare pe piata. Ce nu ne-a placut si nu ne place in continuare este furca. Acest model XCM cu care atat de multi rideri au avut probleme si care continua sa dea batai de cap si altora, care nu cunosc sau nu s-au lovit inca de probleme. Inlocuieste-i furca cu ceva superior si o sa ai o bicicleta cu o durata medie de viata de 4-5 ani.

Vezi Comentarii (6)
  • Salut! Ar fi trebuit sa postezi acest mesaj pe forum. De data aceasta insa iti vom raspunde. 🙂 Din punct de vedere al aspectului arata mai bine modelul 2010. Acesta beneficiaza tot de furca Suntour XCM insa cu o cursa de 100 de mm. Cei 20 de mm pot fi considerati un avantaj. In rest configuratia este identica comparand cele doua fise tehnice.
    Personal, cei 400 de lei in plus nu se justifica pe deplin pentru cei 20 de mm in plus de travel ai furcii. In schimb daca vorbim din punct de vedere estetic putem afirma ca merita. Dar deja unde intervine esteticul discutam de o parere subiectiva.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty − eleven =