Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Sa stii ca denumirea acestei anvelope nu a fost aleasa la intamplare. Cand cei de la Schwalbe utilizeaza termenul „Supreme” inseamna ca discutam de un produs cat se poate de serios si de performant. Fapt pe care-l putem confirma si noi.
Am dat nas in nas cu un model semi slick, de la care nu aveam asteptari atat de mari la debutul testului. Schwalbe Marathon Supreme este o anvelopa construita nu doar pentru sosea, ci si pentru evadarile in afara soselei, precum portiuni de pamant sau de macadam.
Dar inainte de a descrie comportamentul anvelopei atunci cand se afla la treaba, o sa-ti insiram cateva caracteristici care desi ar putea parea plictisitoare, este bine sa le citesti deoarece nu le vei regasi la prea multe anvelope de pe piata. Prima caracteristica se refera la materialul care se afla in compusul acestei anvelope : se numeste Vectran si este folosit printre altii si de NASA. De ce? Pentru ca este un material foarte rezistent, de doua ori mai rezistent la rupere decat titanul si de cinci ori mai puternic decat otelul. In momentul actual este cel mai rezistent material care poate fi utilizat in constructia anvelopelor. Acest material se regaseste insa si la alti producatori renumiti.
A doua caracteristica este cea care distinge anvelope Schwalbe Marathon Supreme de concurenta : felul in care este utilizat Vectranul pentru realizarea anvelopei, folosit cu un grad de penetrare foarte mare. Astfel, HD-V Guard (high density vectran) este secretul care ofera acestei anvelope o greutate de invidiat cu pina la 50% mai mica si o aderenta sporita fata de anvelopele cu performante asemanatoare.
Cu aceste caracterisitici bine imprimate pe retina am luat anvelopele Marathon Supreme la test. Pe astfalt sau ciment, viteza de rulare este foarte buna, mai ales in cazul in care le utilizezi cu presiune maxima. Deplasarile sunt foarte facile si bicicleta prinde viteza rapid. Prin parcuri, ne-am avantat pe potecile de pamant. Aderenta este intr-adevar foarte buna chiar si atunci cand esti nevoit sa te inclini mai puternic in viraje.
Un alt plus il reprezinta aderenta pe teren umed. Aceasta este mai mult decat decenta si tine bicicleta cat se poate de stabila. Un fapt surprinzator dealtfel, daca ne gandim ca anvelopele Schwalbe Racing Ralph au dus in trecut la un mic accident pe asfalt umed! Nu este deloc cazul Marathon Supreme. Greutatea medie este una foarte buna pentru acest segment : 480 de grame pentru o anvelopa cu care te poti avanta si pe drumuri cu pietris fin sau macadam. Atentie insa, pe drumurile cu pietris de dimensiuni ceva mai mari, bicicleta devina instabila. Acest fapt se datoreaza si presiunii mari din anvelopa, situatie care nu duce decat la aruncarea bicicletei dintr-o parte in alta.
Materialul din care este realizata anvelopa Marathon Supreme protejeaza foarte bine impotriva loviturilor incasate in urma intalnirii rotii cu marginea unei borduri. Modelul testat de noi a fost disponibil in dimensiunea 28 x 1.4 (dimensiunea rotii unui citybike) si cantarea doar 440 de grame. Anvelopa este insa disponibila in mai multe dimensiuni si greutati si nu doar pentru CityBike-uri ci si pentru Mountainbike-uri : 26 x 1.6 sau 26 x 2.0. Urmareste modelele cu balon mai amre daca-ti doresti un plus de confort. Despre modelul testat de noi in dimensiunea 28 x 1.4 nu se poate spune ca ar fi foarte confortabil.
Iti recomandam anvelopa Schwalbe Marathon Supreme pentru performantele sale remarcabile. Este de apreciat faptul ca poate fi exploatata si pe portiuni de macadam dar si in mediul urban. Noi vedem acest set de anvelope ca un inlocuitor ideal pentru anvelopele de munte instalate pe bicicleta ta. Acestea din urma nu se justifica in oras unde trebuie sa te deplasezi rapid. Daca si bugetul este pe masura (aproximativ 140 de lei), atunci acestea ar trebui sa fie urmatoarele tale anvelope semi slick pentru oras sau pentru Trekking.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Daca au Vectran in carcasa …o sa-mi cumpar si aceasta varianta; iar daca randamentul este peste asteptari, o sa raman definitiv pe ea !
Salut ! Ce imi recomanzi intre acest model si un cauciuc Schwalbe CityJet 1.95?
In special pentru asfalt dar pe alocuri si drum de tara.
Merci.
Salut! Clar acest model, deoarece CityJet este destinat doar orasului. Poti citi review-ul cu CityJet aici : http://www.freerider.ro/teste/cauciuc-schwalbe-cityjet-195-1800.html Cu Schwalbe Marathon Supreme poti aborda si poteci.
is bune si la lovituri puternice? is cu camera sau fara?
Nu m-as increde in ele la lovituri foarte puternice, dar sunt suficient de rezistente la trecerea peste borduri daca respecti PSI-ul recomandat de producator.
Exista doar in versiunea cu camera, nu si Tubeless. Oricum pentru Tubeless vei avea nevoie de janta Tubeless, asadar investitia este mai mare.
Stii cumva daca se gasesc in Romania? Din ce am vazut eu pe net nu sunt.
Erau intr-o perioada. Incearca sa trimiti cateva mailuri la magazinele mari (cei care sunt si importatori). Incearca la Bikexpert.
…salut baietii…imi puteti spune si mie pe unde gasesc cauciucuri de cursiere pe 28 ” tubeless ?
Salut,
Am niste anvelope Schwalbe Marathon 2.0, ceva cu Kevlar (asa am luat bicicleta si n-am vazut scris nicaieri termenul „Supreme”); ai idee cam cum s-ar comporta aceste cauciucuri pe noroi?
Merci anticipat
Modelul testat este pentru CityBike-uri si Trekking. Profilul aproape slick nu este indicat pentru noroi. Pentru aceste conditii de teren ai nevoie de anvelope cu crampoane mai inalte si mai distantate. Adica opusul Schwalbe Marathon.
Salut!
Am pe bicicleta de trekking (un Radon) o pereche de Marathon Supreme din seria Performance Line…
Sunt incredibile! Pe asfalt ud sau uscat, pe drum drept sau in viraje, au o aderenta excelenta!
Folosesc acest tip de anvelope (28×1,6).
Sunt cu adevarat multi-purpose. Poti sa le umfli la 6 barr sa rulezipe sosea cu ele. Profilul rotund face ca sa atingi soseaua doar cu o suprafata foarte mica. Ruleaza excelent si pe drumuri nepavate (hard path). Nu le recomand pe offroadca nu cred ca au aderenta sufienta in lateral, mai ales daca drumul este cu pietris.
Eu ledau nota 10, chiar daca sunt scumpe fac toti banii.
Singurele anvelope care imi confera acceleasi calitati sunt Specialized infinity. Acestea din urma sunt si modelul de 28×1,75 si totusi admit si presiuni de 7 barr.
Am avut ocazia de a merge cu niste cauciucuri uzate Schwalbe Maraton pe o bicicleta elvetiana si chiar daca pe lateral au aparut niste bucati dezlipite, ca niste taieturi, au rezistat cu brio pe asfalt incins in zile fierbinti de Baragan. M-am decis sa folosesc numai astfel de cauciucuri chiar daca pretul e mai mare. Merita!
salutare de unde pot procura si ee anvelopele Schwalbe Marathon Supreme 26 x 1,2 ?
Care dintre cele doua anvelope de la Schwalbe sunt mai bune? Schwalbe Marathon Plus sau Schwalbe Smart Sam? Intial pe Cube-ul meu aveam Smart Sam si erau ok. Acum am niste anvelope de oras… dar voi fi nevoit sa mi le schimb fiindca voi folosi bicicleta si pe alte terenuri.
Sper ca am pus intrebarile unde trebuie.