Acum citesti
Home trainer și rulouri: Modele, prețuri și moduri de utilizare

Iarna și-a intrat în drepturi, dar nu acesta ar trebui să fie principalul mobil pentru a-ți îndrepta atenția spre dispozitivele care îți permit să pedalezi pe loc. Home-trainer-ele și rulourile reprezintă două accesorii care, pe măsură ce un ciclist devine mai prins de pasiunea sa și mai dornic de rezultate bune, își găsesc negreșit locul în arsenalul acestuia. Motivul? De fapt, sunt mai multe motive, de la simplul fapt că poți recrea între pereții casei tale mare parte din condițiile de antrenament în aer liber și până la îmbunătățirea tehnicii de pedalat și de mers pe bicicletă. Dar introducerea trebuie să fie scurtă, așa că dacă dorești să citești despre cele mai importante modele de home-trainer-e și rulouri importate în mod oficial în România, cu tot cu prețuri și câteva aprecieri asupra lor care ne aparțin, chiar și despre dimensiunile lor, căci trebuie și acestea depozitate undeva, te invităm să parcurgi materialul de mai jos.

home trainer

Home trainer-ul este un dispozitiv multi-rol. Se poate folosi pentru încălzirea de dinaintea unei competiții, dar servește mai bine nevoile antrenamentului staționar, în mare mulțumită multiplelor niveluri de rezistență pe care le poți alege. Faptul că această rezistență poate fi schimbată în timpul antrenamentului creează o variație în volumul și intensitatea efortului care poate reproduce destul de fidel situațiile întâlnite când pedalezi în aer liber. De asemenea, există și soft-uri pentru home trainer care se conectează la televizor sau computer și afișează o șosea sau o potecă al cărei profil tu l-ai ales (mai vălurit, mai plat, cu mai multe viraje, etc), iar rezistența se modifică în funcție de dificultățile de pe traseu sau conform configurațiilor stabilite de tine.

Home-trainer-ul, cum spuneam, poate fi folosit pentru antrenament propriu-zis, căci recreează mare parte din condițiile antrenamentului în aer liber, dar mai poate fi folosit și la îmbunătățirea tehnicii de pedalat. Posesorii de pedale cu sistem de prindere pot utiliza la maximum mușchii picioarelor pentru că, pe lângă împinsul pedalelor, pot trage și în sus de acestea, evitând punctele moarte de pe parcursul celor 360 de grade ale rotației. Practic, prin acest lucru poți propulsa prin pedalare bicicleta folosind un singur picior, căci, conform graficului de mai jos, 6 mușchi sunt suficienți pentru a asigura lucru mecanic pe parcursul întregii rotații.

ciclcul_de_pedalare

Prin urmare, cu ajutorul home trainer-ului, pentru că te afli într-o poziție stabilă și pentru că poți regla nivelul rezistenței, ai ocazia să faci antrenamente specifice pentru a te obișnui cu „pedalatul rotund”, adică mișcarea piciorului pe întreg parcursul de 360 de grade al mișcării de acționare a pedalei. Neapărat vei avea nevoie de pedale cu sistem de prindere și iată ce ai de făcut:

  • Te așezi în mod normal pe bicicletă, îmbrăcat în echipament
  • Îți faci încălzirea
  • Scoți din pedală un anumit picior (pe care dorești tu) și îl așezi pe un scaun aflat lângă bicicletă (sau orice alt obiect pe care îl poți sprijini astfel încât să stea într-o poziție comodă)

home trainer tech

  • Pedalezi cu un singur picior, fără a urmări să depui un efort mare. Scopul acestui exercițiu este să îți imprimi mișcarea de tras-împins și să îți faci pedalatul cât mai fluent (să încerci să pedalezi constant cu aceeași forță pe parcursul celor 360 de grade)

tehnica drept

  • Schimbi piciorul când simți că se instalează oboseala sau după un interval de timp impus de tine

Modele de home-trainer

  • Blackburn Tech Mag Race

home trainer

În esență un model destul de simplu, Tech Mag Race întruchipează un home-trainer cu rezistență magnetică, având 5 trepte de dificultate ale acesteia. Se remarcă prin mai multe lucruri precum stabilitatea sa imperturbabilă, dar și prin faptul că se poate regla pentru o anumită înălțime într-un mod facil, trăgând de picioarele de sprijin. De asemenea, montarea roții se face rapid datorită unei manivele foarte practice aflată în capătul șurubului de prindere din partea dreaptă. Noi am găsit această idee pe cât de banală, pe atât de eficientă căci permite strângerea roții în timp record. Totuși, având o rezistență magnetică, nivelul vibrațiilor se face simțit și, odată cu acesta, și cel al zgomotelor, deși aparatul este departe de a genera poluare fonică. Un alt plus îl reprezintă dimensiunea sa compactă atunci când este pliat, fiind astfel ușor de depozitat sau de transportat, așa că își va găsi ușor loc printre bagajele pe care le iei cu tine când mergi la concurs.

  • Preț: 1.230.00 lei
  • Garanţie: nespecificat
  • Înălțime pliat: 20cm
  • Compatibil cu mai multe mărimi de roți
  • Importator: Extreme Riders Distribution

 

  • Kinetic Rock and Roll 2.0 T-2300

home trainer Kinetic Rock and Roll 2-0 T-2300 main

Cu siguranță home-trainer-ul care oferă experiența cea mai apropiată de mersul pe bicicletă în aer liber dintre cele evaluate de noi cu ocazia acestui articol. Nu doar trainer-ul în sine permite balansarea stânga-dreapta, care pune la treabă și mușchii trenului superior cât să nu înțepenească, precum și capacitățile echilibristice, ci și suportul rotativ destinat roții de față se poate roti, simulând astfel situații în care virezi. Practic, prin simpla mișcare de pedalare forța cu care apeși și tragi face ca ansamblul să se balanseze într-un mod care îți amintește de mersul pe șosea, minus traficul nebun, colegii de tură, gropile și vântul de rigoare. Dispozitivul este foarte bine gândit și realizat în aceeași manieră pentru că atunci când te apleci prea tare și ai impresia că vei cădea într-o parte, de fapt trainer-ul stă cât se poate de bine pe sol și aș îndrăzni să spun chiar că e aproape imposibil să cazi. La stabilitatea în cauză contribuie cadrul de sprijin care este ceva mai lung decât cel al altor produse și care necesită montarea celor două brațe. Este un trainer care permite un reglaj facil al rezistenței, prin aplicația inRide despre care am dezvoltat în următorul paragraf, suportă mai multe dimensiuni de roți și este foarte stabil, știe că silențiozitate e o virtute și nu cauzează nici vibrații, dar mai presus de toate oferă o experiență foarte dinamică, pe undeva nespecifică clasei home-trainer-elor. În cadrul testului am avut la dispoziție și covorul de cauciuc special conceput pentru aceste dispozitive, care elimină complet vibrațiile generate de rezistență (hidraulică), contribuind astfel la bunele relații cu ceilalți locuitori ai casei/apartamentului/blocului. Plus că nici transpirația nu va cădea pe podea.

Trainer-ul se poate folosi împreună cu inRide, ciclocomputerul care măsoară cei mai importanți parametri, de la viteză și cadență la nivelul waților și stabilește nivelul rezistenței. Sistemul folosește protocolul de comunicare Bluetooth SmartTM disponibil la Apple iPhone 4S și 5, iPad 3 și iPod Touch 5 pentru a conecta cureaua pentru puls și senzorul de putere la aplicația Kinetic inRide iPhone. Informațiile pot fi stocate și partajate pe site-uri specializate de antrenament.

  • Preț: 1.999.00 lei
  • Garanţie: pe viaţă
  • Nu se pliază
  • Compatibil cu roți între 22”-29”
  • Accesorii compatibile neincluse: covor trainer (240.00 lei), suport rotativ (99.00 lei), Volanta Pro (405.00 lei), power computer T-725 W (239.00 lei)
  • Importator: PlayBike

 

  • Elite Qubo Hydromag

Elite Qubo Hydromag main

Acest home-trainer scoate din registrul peiorativ sintagma „struțo-cămilă”. Elite Qubo are la bază o atât o rezistență magnetică, cât și una fluidă, care asigură un rulaj lin al rolei volante. De asemenea, la capitolul versatilitate privind dimensiunile de roți care pot fi montate pe acesta, Qubo câștigă detașat prin simplul fapt că totul se reglează de la sine. Așezi roata în suport și acesta se mișcă în jurul axei sale căzând în poziția potrivită sub simpla greutate a ta și a bicicletei. Niciun șurub de desfăcut sau înșurubat, ci doar un mecanism atât de banal și simplu că nu am fi crezut niciodată că poate fi așa ingenios. Și acum ne întrebăm cum de nu am văzut așa ceva mai devreme printre home-trainer-ele lansate de-a lungul anilor. Revenind la Qubo, acesta nu cunoaște termenul „vibrații”, zgomotul se mai ivește sporadic dacă asculți cu atenție, iar atunci când este pliat, devine foarte compact, având o înălțime de 13cm. Toate acestea fac foarte simplă folosirea sa, după montajul inițial, căci rezistența vine ambalată separat și se montează cu două șuruburi. Pe urmă tot ce trebuie să faci este să rabatezi cadrul pentru prinsul roții de spate, așezi roata acolo, împingi spatele bicicletei până atinge volanta și îi dai bice la pedalat. Mai ai și telecomandă pentru nivelul rezistenței, care are 8 trepte. Foarte simplu, foarte eficient și imposibil să nu te impresioneze.

Elite Qubo se poate folosi împreună cu aplicația pentru telefoane inteligente și tablete My E-Training, compatibilă cu senzorii ANT+ și Bluetooth. Programul afișează puterea generată, cadența, ritmul cardiac, viteza etc. Se pot descărca și video-urile Elite RealVideos care derulează parcursul unor trasee anume, în timp ce aplicația influențează nivelul rezistenței în funcție de caracteristicile turei.

  • Preț: 1.299.00 lei
  • Garanție: Nespecificat
  • Înălțime pliat: 13cm
  • Compatibil cu roți între 20”-29”
  • Importator: Rom-Eurotrade

 

  • Tacx i-Genius Multiplayer T2000

tacx

Tacx propune un trainer cu rezistență bazată pe un motor dotat cu frână, care este controlat dinamic, astfel încât poate simula condițiile reale de pe șosea (vânt de față, lateral, cățărare, altitudine, inerție etc.). T2000 se află în vârful gamei de astfel de dispozitive, dar și alte două modele, Bushido și Vortex se bazează pe aceeași tehnologie, însă din nefericire, niciunul dintre acestea nu au fost disponibile pentru evaluare în cadrul acestui material.

Include soft de antrenament care recreează condițiile exterioare precum rezistența la înaintare, rezistența aerului, înclinația rampei etc. Se pot accesa rute prestabilite, îți poți trasa propriul traseu folosind Google Earth și poți rula pe trasee ale unor curse renumite, cu tot cu afișajul traseului, prin intermediul TacxFilms. De asemenea, este disponibilă opțiunea de întrecere cu alți utilizatori în timp real sau comparat.

  • Preț: 4,789.00 lei
  • Garanție: 1 an
  • Compatibil cu roți cu diametru extern între 610 și 720mm
  • Accesorii compatibile neincluse: anvelopă specială trainer (189.00 lei), covor trainer (299.00 lei), protecție anti-transpirație (99.00 lei), geantă trainer (259.00 lei)
  • Importator: Sincron Performance

 

  • B-Twin In’Ride 300

B-Twin InRide 300 main

Un model simplu, InRide 300 este de departe câștigătorul în ceea ce privește prețul. Destinat cumpărătorilor care nu scapă de sub control cheltuielile, acesta mai comportă câteva avantaje notabile, cum ar fi faptul că este ușor și foarte compact, făcând depozitarea și transportul foarte facile astfel. Dispune de mai multe trepte de rezistență și evită adresarea oricăror obiecții în materie de stabilite în același timp. Însă vibrațiile se resimt căci vorbim în acest caz de o rezistență magnetică, pe când nivelul zgomotelor se află în limite rezonabile. Prinderea roții se realizează ușor prin intermediul clapei care securizează roata, dar avem o mică reținere în ceea ce privește reglarea rezistenței conform dimensiunii roții căci nu este vorba despre un sistem liniar, ci despre unul în trepte, mai precis 3, pentru roți de cursieră și de mountain bike-uri 26er și 29er.

  • Preț: 449.90 lei
  • Garanție: 2 ani
  • Accesorii compatibile neincluse: suport roată față (59.90 lei)
  • Înălțime pliat: 18cm
  • Compatibil cu roți 700C, 26” și 29”
  • Importator: Decathlon

 

  • CycleOps PowerBeam Pro

Cycleops PowerBeam Pro main

După cum probabil v-ați dat seama până acum, piața home-trainer-elor este un câmp de luptă unde nu se iau prizonieri, mai nou. CycleOps contraatacă puternic și chiar dacă aruncă în bătălie un model aparent simplu, ce poate face acesta în materie de opțiuni de antrenament naște niscaiva dorințe. Dar până am ajuns să aflăm asta, am remarcat dimensiunile compacte, în special pliat fiind, dar și silențiozitatea și lipsa completă a vibrațiilor, caracteristici compatibile cu un produs de top. De fapt, producătorul clasează PowerBeam Pro în categoria „turbo trainer”, căci rezistența sa este controlată electronic, ceea ce înseamnă vibrații abia perceptibile, sunete și mai timide și că trebuie să îl conectezi la priză. Prinderea roții este foarte practică prin intermediul unei piulițe cu un pas mare al filetului, însă nu la fel de mult ne-a bucurat procesul de reglare al volantei pe dimensiunea roții, chiar dacă putem trăi liniștiți cu faptul că acesta ar fi cel mai mare neajuns al modelului.

Și acum să vorbim despre posibilitățile în materie de antrenament, care în același timp sunt chintesența acestui model pe care îl recomandăm celor care au de gând să transpire găleți pedalând în casă și aspiră spre glorie ciclistă. Include soft de antrenament sub forma de aplicație pentru telefon, computer și tabletă, destinat antrenamentului virtual (virtual training), rezistența opusă fiind dirijată electronic, prin urmare extrem de precisă și care recreează fidel dificultățile întâlnite pe traseul virtual. Se creează un profil de utilizator, care se calibrează cu informații legate de acesta, proces destul de complex că tot veni vorba, după care se pot alege mai multe moduri de utilizare. Se poate opta pentru modul Race sau cel Training, cel Race permițând întreceri în timp real cu alți utilizatori sau efectuarea unei sesiunii și pe urmă compararea parametrilor (timp, medie orară, wați etc) cu ai altora. De asemenea, utilizatorii își pot încărca propriile ture, cu tot cu conținut video, tiparele de antrenament stocându-se în rețeaua CycleOps, iar pentru sesiunile de pedalat e disponibilă și opțiunea afișării pe un ecran a traseului, în situația în care există material video. Practic, în ceea ce privește acest virtual training, plaja de opțiuni pe care o oferă CycleOps PowerBeam Pro este foarte largă, doar dacă ne gândim la multitudinea de trasee disponibile de exemplu, și descoperirea tuturor posibilităților în sine reprezintă o experiență care va face plictiseala pedalării pe loc un lucru care aparține trecutului.

  • Preț: 3.999.00 lei
  • Garanție pe viață
  • Compatibil cu roți de 650B, 700C, 26″, 27″, 29″
  • Înălțime pliat: 28cm
  • Include: încărcător compatibil cu toate tipurile de priză, senzor de cadență (se poate folosi și ca senzor de viteză)
  • Accesorii recomandate neincluse: înălțător roată CycleOps (90.00 lei), computer antrenament PowerTap GPS (799.00 lei), carpetă CycleOps (219.00 lei), geantă transport (225.00 lei)
  • Importator: BiciShop

 

  • CycleOps Fluid 1

CycleOps Fluid 1 main

Prin gama CycleOps găsim și modele de buget, iar Fluid 1 se distinge ca unul dintre cele mai accesibile modele din punct de vedere al prețului. În schimbul sumei vei primi un trainer cu o prindere foarte practică datorită manetei de care dispune și al cărui volantă se poate regla foarte ușor în funcție de dimensiunea roții. Dar prețul mai redus denotă că undeva s-au făcut economii și ne dăm seama de asta uitându-ne la brațele de sprijin care nu se pot plia, însă se pot deșuruba, și la rezistența fluidă care totuși nu reușește să tempereze vibrațiile și zgomotele astfel încât să fie insesizabile. Este totuși ușor de instalat și volanta are și un mecanism de răcire.

  • Preț: 750.00 lei
  • Garanție pe viață
  • Compatibil cu roți de 650B, 700C, 26″, 27″, 29″
  • Nu se pliază (înălțime 40cm)
  • Accesorii recomandate neincluse: înălțător roată CycleOps (90.00 lei), carpetă CycleOps (219.00 lei)
  • Importator: BiciShop

 

Ruloul îl vei găsi și sub denumirea de roller, în engleză. Acesta este un aparat folosit adesea la încălzire de către cicliști, înainte de o cursă. Cât privește antrenamentul, este mai mult destinat efortului de intensitate, fiind ideal pentru intervale scurte la capacitate maximă. În ceea ce îl privește pe cel de anduranță, câștigurile vor fi greu de constatat, în principal din cauza faptului că, cel puțin la modelele convenționale, nu există o rezistență a rolelor acestui dispozitiv. Un alt capitol unde ruloul te va ajuta este dexteritatea și echilibrul, pedalatul pe acesta necesitând îndemânarea care îți va prinde bine în situațiile de competiție.

Modele de rulouri

  • Kinetic Z-Rollers 1.0

Kinetic Z-Rollers 1.0 main

Foarte ușor de instalat, ruloul Z-Rollers 1.0 respectă construcția simplă și la obiect a unui astfel de dispozitiv, fără a face însă rabat de la calitate. În special acest lucru se vede în cazul rolelor din aluminiu foarte silențioase care generează aproape zero vibrații, iar când este folosit în combinație cu covorul de cauciuc, acestea chiar ating respectivul prag nul. De asemenea, se poate alege distanța dintre role în funcție de ampatamentul bicicletei, asigurându-se astfel o versatilitate mare. Nu în ultimul rând, se poate plia foarte ușor, din rațiuni de depozitare și transport.

  • Preț: 1199.00 lei
  • Garanție: nespecificat
  • Înălțime pliat: 23cm
  • Importator: PlayBike
  • Elite V-Arion Mag

Elite V-Arion Mag main

Elite joacă în continuare pe cartea inovației și nonconformismului, lansând primul rulou cu rezistență incorporată, V-Arion Mag. E drept că diferențele între treptele de dificultate, 3 la număr, nu sunt la fel de sesizabile ca în cazul unui home-trainer, dar în eventualitatea unei sesiuni mai extinse de pedalat, rezistența opusă își va spune cuvântul. În schimb V-Arion Mag nu e foarte silențios, chiar dacă nu generează vibrații și nici foarte compact nu se dovedește a fi. În ceea ce privește plusurile, ai la dispoziție și un prag pentru așezarea piciorului la încălecare și descălecare de pe bicicletă, precum și posibilitatea de a alege între diferite distanțe între role conform ampatamentului bicicletei.

  • Preț: 1.249.00 lei
  • Garanție: nespecificat
  • Înălțime pliat: 30cm
  • Importator: Rom-Eurotrade

 

  • Tacx Antares

Tacx Antares

Antares reprezintă un model de bază, care nu uită de calitate. Putea fi mai silențios, dar cel puțin nu vibrează și un alt plus îl reprezintă faptul că îi poți regla lungimea după cum dorești, căci sistemul este liniar și nu în trepte. De asemenea, Antares câștigă detașat în materie de preț, ceea ce ar putea reprezenta un atu decisiv în lupta cu concurenții săi și se poate culisa pentru a fi adus într-o dimensiune compactă.

  • Preț: 810.00 lei
  • Garanție: 1 an
  • Înălțime (nu se pliază, se strânge prin culisare): 13 cm
  • Importator: Sincron Performance

Aprecieri asupra modelelor și câteva sfaturi privind utilizarea lor

În cazul home-trainer-elor, a compara modelele direct între ele ar însemna un pas incorect, pentru că avem de-a face cu mai multe clase de prețuri și mai multe concepte. Mai degrabă, le-am împărți între modelele simple (CycleOps Fluid 1, B-Twin In’Ride 300 și Blackburn Tech Mag Race) și modele specializate, cum e cazul lui CycleOps PowerBeam Pro (turbo trainer și virtual training), al Tacx i-Genius (remarcabil de asemenea în opțiuni de antrenament), al Kinetic Rock and Roll 2.0 (oferă o experiență cu totul deosebită utilizatorului + programe de training) și al Elite Qubo (pur și simplu un trainer complet, foarte practic). Prima categorie o recomandăm celor care vor un aparat pentru încălzirea de dinaintea cursei și celor care nu au de gând să se omoare prea mult cu sesiunile de pedalat pe acesta de pe parcursul sezonului rece. Se poate ajunge foarte ușor la monotonie și, implicit, o lipsă de interes vis-a-vis de pedalat. De cealaltă parte, celelalte trainer-e, deși substanțial mai solicitante ca preț, compensează din plin surplusul monetar pe care îl necesită, cel puțin din punctul nostru de vedere. Nu doar că sunt produse în cazul cărora nu s-a făcut niciun fel de rabat de la calitate și astfel ai șansa să le folosești mult și bine de la momentul cumpărării încolo, ci și caracteristicile de utilizare și de ergonomie sunt deosebite. Toate modelele de vârf se pot folosi împreună cu softuri de antrenament, unele chiar permit și întreceri virtuale, sporind astfel dinamicitatea unei sesiuni de pedalat între pereții casei.

Cât privește rulourile, acestea deja implică din partea utilizatorului o îndemânare cel puțin medie, căci trebuie constant să rămâi în echilibru și să menții roțile învârtindu-se. Ideal pentru încălzire, acest dispozitiv este mai dinamic decât un trainer și poate fi cuplat cu aceleași programe interactive ca și cele descrise mai sus. Dacă Tacx Antares este un model de calitate, dar totuși de bază, iar Z-Rollers aparține aproximativ aceluiași registru, doar că este mai silențios și mai mult metal a fost folosit în construcția sa, Elite V-Arion reprezintă cea mai elaborată iterație a ruloului, dintre cele testate, cu un preț pe măsură.

Înainte de a începe antrenamentul pe oricare dintre aceste dispozitive, este important să cunoști anumite lucruri:

  • Chiar și pe un optimist incurabil ar fi greu să-l convingem că home-trainer-ul, cu atât mai puțin ruloul, pot înlocui antrenamentul convențional, în aer liber, în principal pentru că în aer liber intervin mai mulți factori (condiții meteo, altitudine, direcția și viteza vântului etc.). Totuși, acestea îți permit să menții forma sportivă pe parcursul sezonului rece la un nivel care să nu te oblige să pornești de jos în noul sezon, iar cele mai avansate modele se apropie tot mai mult de cerințele unui antrenament outdoor.
  • Deși te vei simți obosit după un antrenament efectuat pe home trainer sau rulou, doar un monitor de ritm cardiac va spune cu exactitate ce puls maxim ai atins și ce efort ai depus. Dacă ruloul este ceva mai simplist, foarte multe modele de home trainer au incorporată și această funcție, alături de cele adiacente după cum am notat în rândurile de mai sus, precum și alte informații despre parametrii antrenamentului astfel că poți evalua obiectiv nivelul efortului și îl poți monitoriza pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.
  • În orice situație în care vei efectua un antrenament staționar, vei transpira abundent din pricina lipsei ventilației. Așadar, este recomandat să ai la tine destulă apă sau alte lichide astfel încât să nu te deshidratezi, un prosop ca să te ștergi și să porți un tricou de bumbac în loc de echipamentul de ciclism din material sintetic, ca transpirația să fie absorbită mai bine. La fel de bine poți apela și la „serviciile” unui ventilator îndreptat spre tine.

Mulțumim pentru sprijin în realizarea ședinței foto studioului Venus 5

studio foto venus 5

Venus Five, fondat de Dragoș Constantin, este unul dintre cele mai mari studiouri foto independente din București (105 mp) situat fiind la etajul 5 al Casei de Modă Venus, aproape de Centrul Vechi al Bucureștiului. Studioul este utilat cu aparatură, mobilier și recuzită  care permit ședințe foto creative și profesioniste.

 

Vezi Comentarii (3)
  • Modelele comandate de PowerBeam Pro vin acum cu un sistem de inchidere mai bun. Cel oferit pentru test este o varianta de anul trecut.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one + 15 =