Acum citesti
Sportul si tigarile

Faci sport? Excelent! Daca esti fumator ai putea lua in considerare sfaturile de mai jos. Sportul cu tigarile nu se impaca bine, din contra, sportul (spre exemplu pedalatul) ar trebui sa fie acel hobby care te ajuta sa renunti la fumat.

Relatia dintre fumatori si nefumatorie foarte interesanta. Primii ii felicita pe cei din urma, cu o mai mare sau mai mica urma de invidie. E ca si cum nefumatorii, ar beneficia de gratia divina, ei sunt acei norocosi carora tigara nu le conduce viata, ei sunt cei  pe care tutunul nu-i scoate in vant si ploaie, cei care nu trebuie sa iasa in miezul noptii sau pe cine stie ce viscol napraznic dupa un pic de nicotina, gudron, benzen, azbest…dar hai sa ne oprim aici.

A cam curs ceva cerneala pe tema aceasta, s-au scris carti si articole si se discuta foarte mult. Putini sunt cei care-si accepta acest viciu si nu isi mai dau speranta de scapare. Cei mai multi fumatori isi promit, sau le promit celor dragi, ca vor renunta la fumat, de luni, de luna viitoare, sau la anu’. Subiectul da bine, una din cartile publicate recent pe tema fumatului, s-a lasat cu vanzari mari si garanteaza ca renunti la fumat. Asa simplu sa fie oare? Citesti o carte si brusc, iti dai seama ca tigara e pentru altii? Care sunt motivele reale pentru care trebuie sa ne lasam de fumat si mai ales cum putem face asta?

Despre efectele nocive ale tutunului am aflat, aflam intr-una. Pachetele de tigari au fost insciptionate cu binecunoscutele “urari de bine” , dar asta a facut prea putina lume sa renunte la acest obicei.

Cum ma las de fumat?

Ce-ar fi sa incepem cu o lista a motivelor pentru care n-ar fi bine sa fumezi, una personala, una numai a ta?!

Aici s-ar putea incadra  problemele de santate pe care le-ai putea avea, sau pe care le ai deja si pe care poate nici macar nu le pui pe seama fumatului. Faptul ca energia ta nu e la cote maxime, ca obosesti atunci cand urci trepte, sau ca dintii tai nu sunt destul de albi. Ca e criza, ne-am cam saturat sa ni se spuna, dar ce-ar fi sa taiem exact de acolo de unde trebuie, sa intoarcem criza in favoarea noastra? Motivele tale pot fi de tot soiul, important e sa le gasesti pe cele care conteaza pentru tine. Citeste motivele de fiecare data cand ai nevoie de o remontare. Vizualizeaza binele pe care ti-l vei face lasandu-te de fumat.

Al doilea pas, cel concret, ar fi chiar renuntarea la fumat. E de preferat sa fie total si nu treptat, dar chiar si treptat, e un pas inainte. Daca alegi cea de-a doua cale, amana tigara de ora 15 pentru ora 17 si tot asa pana ajungi sa fumezi din ce in ce mai putin.

Incearca apoi sa eviti o vreme  obiceiurile si locurilecare iti sugereaza: “ce ar merge o tigara acum”. Dorinta stringenta de a fuma nu va tine o vesnicie. La un moment dat vei ajunge sa te intrebi de ce ai fumat vreodata. Ascunde scrumierele, brichetele sau alte accesorii de care depinde viciul tau.

Inlocuieste golul lasat cu altceva si aici nu ma refer la a rontai prajiturele si seminte, ci la a-ti gasi un nou hobby, o noua indeletnicire spre care sa-ti canalizezi energia si gandurile. Alege sa faci plimbari lungi cu bicicleta, rolele sau sa practici un sport. Daca simti nevoia sa ciugulesti, alege varianta sanatoasa: seminte, nuci, alune crude, fructe, legume, etc. Incearca un stil de viata mai sanatos, unul care sa nu te duca deloc cu gandul la tutun. Multora le e frica de faptul ca vor castiga in greutate dupa renuntarea la fumat, tocmai de aceea e de preferat un regim de viata fara atat de multe grasimi, zaharuri rafinate, produse de patiserie, etc

Pune deoparte baniidestinati pachetului de tigari zilnic si nu te atinge de ei. Propune-ti sa economisesti banii pentru sase luni sau un an si sa-ti oferi tie sau cuiva drag o bucurie. Socoteste cate pachete de tigari costa o excursie de exemplu.

Roaga-ti prietenii sa fie alaturi de tine in aceasta perioada, eventual fa pasul acesta impreuna cu partenera de viata, prietenul sau colegul de serviciul, in felul acesta va veti putea sustine reciproc. Gandeste-te chiar la o persoana pe care o admiri si care a facut acest pas cu succes. Inspira-te.

Nu face compromisuri. Nu te lasa ademenit de gandul ca o tigara in plus sau in minus nu conteaza, ca esti nervos si asta te va calma, sau ca pur si simplu cafeaua de dimineata “tipa” dupa una. Ei bine, chiar conteaza! Tine nivelul vointei sus!

Nu trebuie sa te minti. Nu te vei simti minunat imediat dupa ce renunti la fumat, ci abia dupa o perioada. Primele zile s-ar putea chiar sa-ti fie rau, sa ai stari de ameteala. Constientizeaza ca trebuie sa treci prin putin rau pentru a-ti fi bine mai tarziu.

Alte cateva motive pentru care sa te lasi de fumat:

nimeni n-are nevoie sa fumeze; dependenta de tutun nu a aparut ca un raspuns catre o nevoie umana; nici un pusti de liceu nu s-a apucat de fumat pentru ca simtea e nevoie, ci pentru ca era cool, voia sa para interesant in gasca si era la moda. Tigara nu place nimanui din prima, e nevoie de “exercitiu”

nicotina este folosita la prepararea insecticidelor

tigara electronicaeste folosita ca o alternativa mai buna pentru tigara clasica, contine nicotina, dar nu si ceilalti compusi cancerigeni; totusi ea ramane un viciu toxic pentru organism chiar in aceasta noua forma si e pe cale sa fie interzisa in S.U.A

fumul emanat in aerde la capatul care arde al tigarii, este mai toxic decit cel inspirat de fumator; el contine de doua ori mai mult gudron si nicotina, de cinci ori mai mult monoxid de carbon si de cincizeci de ori mai mult amoniac

cei mai afectati de fumatul pasiv sunt copiii

ureea, un compus chimic pe care il regasim in urina, este folosita pentru a da aroma tigarilor

desi tigarile se afla pe lista drogurlor, ele nu sunt interzise, fiind de altfel cel mai comercializat produs din lume

Nu in ultimul rand, SUCCES!

 

Vezi Comentarii (8)
  • da, asta cam asa e, nici eu nu prea inteleg de ce nu renunta oamenii la acest viciu costisitor. ca sa nu mai vb de sanatate si restul problemelor pe care le creeaza tigarile.

  • Foarte tare articolul, scurt si la obiect. Sunt fumator si recunosc toate cele scrise. Dar ca sa fim obiectivi, hai sa scriem si cate ceva bun despre fumat. O tigara buna ramane o tigara buna, iar insotita de un whisky bun e extraordinara. Iar atunci cand fumul patrunde in piept, caldut si tare, senzatia de calm e incontestabila. De asemenea, pe malul marii in fata unui rasarit superb, o tigara alaturi de o sticla de vin amplifica starea de beatitudine.

    • @extruder poate ca pe termen scurt te simti bine dar pe termen lung cu siguranta ajungi sa nu te mai simti bine! Putem fi obiectivi si gasi alte metode sanatoase de relaxare care nu iti distrug sanatatea pe termen lung.

  • :)) Cred ca orice fumator care-ti va citi comentariul va lua decizia sanatoasa de a NU se lasa de fumat prea curand. Argumentele tale sunt incontestabile si pot fi intelese doar de catre fumatori. Totusi la un moment dat, trebuie pus un mare stop fumatului. Depinde de fiecare cand si cum se va putea opri din fumat.

  • Salut, sunt un fost fumator care daca ar fi citit acest articol in urma cu 1 an si vreo 6 luni in urma ar fi avut aceeasi reactie cu extruder 🙂 acum in schimb sunt cu totul impotriva fumatului, poate mai radical decat un nefumator care nu a fumat in viata lui. In primul rand astept cu nerabdare sa incepem sa luam din obiceiurile statelor cu adevarat civilizate care interzic fumatul in orice spatiu inchis (public). Cu toate acestea citind titlul articolului ma asteptam la cu totul alt articol (fie vb intre noi sfaturile de mai sus sunt bune insa nu ajuta la nimic) si anume efectele fumatului in timp ce faci sport.
    Pentru exemplificare, la sala la care merg eu exista un specimen de femeie care intre aparatele de fitness face pauze de tigara, lucru pe care eu nu l-am inteles oricat de binevoitor. Sau mai exista biciclisti care ajunsi la puncte intermediare din calatoria lor simt nevoia de a fuma o tigara. Despre aceste aspecte ma asteptam sa fie articolul. Poate pe viitor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × 4 =