Acum citesti
Cât de mult afectează fumatul performanțele pe bicicletă?

Trăim vremuri care promovează mai mult ca oricând stilul sănătos de viață. Deși pare o inițiativă lăudabilă la prima vedere, ascunde niște realități realmente triste, dacă nu îngrijorătoare. Acesta este promovat sau măcar adus în atenție pentru că oamenii au uitat de el sau îl neglijează. Efectele lumii contemporane și a tentațiilor ei asupra sănătății sunt nefaste. De exemplu, vârsta medie a persoanelor care suferă un infarct tinde spre 30 de ani. De vină sunt mulți factori, de la poluare și mâncare procesată până la stres. Pe acestea le împovărează și fumatul pentru că, nu-i așa, suma viciilor este constantă. Așa că, pentru mulți dintre noi, întrebarea este în ce măsură exercițiul fizic, cu precădere ciclismul, neutralizează efectele fumatului. Răspunsul încercăm să îl găsim în cele ce urmează.

Efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman

Aceste efecte sunt indubitabile, dar trebuie să recunoaștem că țigările joacă uneori și rolul de țap ispășitor al industriei consumeriste. Până la urmă, pe pachetul de țigări ești avertizat de pericole, pe când pe pachetul alimentului care conține o suită întreagă de chimicale nu există nicio atenționare privind pericolele acelor compuși. Revenind la modurile în care tutunul dăunează organismului uman, implicațiile sunt multiple chiar dacă au la bază ca element central diminuarea nivelului de oxigen din sânge:

În primul rând, nivelul oxigenului din sânge este diminuat, locul său fiind luat de monoxidul de carbon. Astfel inima “lucrează” mai mult din cauză că trebuie să trimită mai mult sânge spre organism pentru a asigura cantitatea necesară de oxigen. Pe lângă acest lucru, nicotina stimulează și ea miocardul, ridicând pulsul.

Tot fumul este cel care micșorează cantitatea de aer inhalată. Gudronul din țigări se depune pe plămâni și îi face mai puțin flexibili, ceea ce micșorează capacitatea lor de a-și mări volumul și, implicit, de a reține mai mult aer.

Monoxidul de carbon din țigări obstrucționează și unele funcții ale creierului. Acest lucru se petrece din cauză că, atunci când fumezi, nu există destul oxigen în sânge pentru a susține la nivelul optim toate funcțiile creierului, fie acestea, vederea, stabilitatea sau alte capacități cognitive. La nivelul creierului apare și dependența provocată de nicotină, dar acest lucru este un factor psihologic.

Nu în ultimul rând, această micșorare a cantității de oxigen din sânge duce la un nivel general de oboseală mai ridicat. Oxigenul mai puțin împiedică refacerea completă și alimentarea organelor cu acesta în măsura necesară în timpul efortului. Așadar, refacere incompletă și capacitate scăzută de efort

Efectele benefice ale exercițiului fizic asupra fumătorilor

Într-un mod mai puțin academic spus, situația cu fumătorii care fac sport este ca și cea cu paharul de apă umplut pe jumătate. Unii îi văd partea plină, alții partea goală. Practic, dacă fumezi și faci mișcare te afli în două ipostaze simultan: cea de fumător mai sănătos și cea de sportiv cu stil de viață nesănătos.

Efortul fizic regulat te va ajuta să mărești fluxul de oxigen din organism din simplul motiv că este necesar mai mult din acest gaz în caz de efort. La fel este și în cazul sistemului cardio-vascular al cărui funcție este îmbunătățită de către mișcarea făcută în mod constant. Și majoritatea studiilor medicale au constatat că riscul apariției bolilor asociate cu fumatul scade simțitor în cazul celor care practică un sport, fie și în scop de recreere. Așadar, a face sport, ciclism sau altă disciplină care presupune exercițiu aerob, reduce din efectele nocive ale fumatului prin faptul că starea generală de sănătate este îmbunătățită. Totuși, idealul rămâne sportul fără fumat!

Reclamă la țigări din anii 50, sub sloganul Great Fun: Bicycling, Great Smoke: Chesterfield King.

Fotografie de la Turul Franței, din primii ani ai competiției. Cicliștii presupuneau la acea vreme că fumatul le relaxează bronhiile.

Vezi Comentarii (3)
  • mai are rost sa discutam subiectul ?:)))) . unii de abia isi misca fundu cu plamanii sanatosi…dapai unii cu un plaman bolnav si intoxicat =)))

  • Imi place cum fumatorii gasesc tot timpul tot felul de scuze sa nu renunte la fumat.

    Multi prosti fumeaza in timp sau imediat dupa ce fac efort, fara sa stie ca asta amplifica efectele daunatoare ale fumatului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × 1 =