Acum citesti
Antrenamentul iarna: Rulou sau Home Trainer

Vremea rece bate la ușă așa că, de voie, de nevoie, va trebui să mai reducem din antrenamentele pe bicicletă pe care le facem. Sau există alte soluții? Răspunsul este da și se află în două dispozitive numite rulou și home trainer. Deși nu la fel de eficiente ca și antrenamentul pe șosea sau teren accidentat, cele două îți vor permite să păstrezi mare parte din forma dobândită de-a lungul sezonului. Acum să vedem care în ce situație se potrivește.

Ruloul (foto jos) îl vei găsi și sub denumirea de roller, provenită din engleză. Acesta este un aparat folosit adesea la încălzire de către cicliști, înainte de o cursă. Cât privește antrenamentul, este mai mult destinat efortului de intensitate, fiind ideal pentru intervale scurte la capacitate maximă. În ceea ce îl privește pe cel de anduranță, câștigurile vor fi greu de constatat, în principal din cauza faptului că nu există o rezistență a rolelor acestui dispozitiv. Un alt capitol unde ruloul te va ajuta este dexteritatea, pedalatul pe acesta necesitând îndemânarea care îți va prinde bine în situațiile de competiție.

Home trainer-ul este și el folosit pentru încălzirea de dinaintea unei competiții, dar servește mai bine nevoile antrenamentului staționar decât ruloul, în mare mulțumită nivelelor de rezistență opuse pe care le poți alege. Faptul că această rezistență poate fi schimbată în timpul antrenamentului creează o variație în volumul și intensitatea efortului care poate reproduce destul de fidel situațiile întâlnite când pedalezi în aer liber. De asemenea, există și soft-uri pentru home trainer care se conectează la televizor sau computer și afișează o șosea sau o potecă al cărei profil tu l-ai ales (mai vălurit, mai plat, cu mai multe viraje, etc), iar rezistența se modifică în funcție de acesta.

Spinning-ul este un fenomen care a căpătat proporții tot mai mari în ultimii ani, așa că se cuvine să spunem și câteva cuvinte despre bicicletele staționare. Pentru un antrenament cardio sunt bune pentru că și în acest caz poți alege dintre mai multe niveluri de rezistență, dar dezavantajul constă în faptul că este greu să reproduci fidel poziția de pe bicicleta cu care concurezi și acest lucru poate avea anumite repercusiuni asupra forței cu care pedalezi.

Înainte de a începe antrenamentul pe oricare dintre aceste dispozitive, este important să cunoști anumite lucruri:

– După cum ziceam la început, niciunul dintre aparate nu îți îmbunătățesc anduranța, ci doar îți permit să o menții la un nivel care să nu te oblige să pornești de jos în noul sezon. În schimb, sunt ideale pentru sesiuni de antrenament foarte intens, care ca durată nu are trebui să treacă de limita de o oră, o oră și jumătate.

– Deși te vei simți obosit după un antrenament efectuat pe home trainer sau rulou, doar un monitor de ritm cardiac va spune cu exactitate ce puls maxim ai atins și ce efort ai depus. Dacă ruloul este ceva mai simplist, au apărut unele modele de home trainer care au incorporată și această funcție.

– În orice situație în care vei efectua un antrenament staționar, vei transpira abundent din pricina lipsei ventilației. Așadar, este recomandat să ai la tine destulă apă astfel încât să nu te deshidratezi, un prosop ca să te ștergi și să porți un tricou de bumbac în loc de echipamentul de ciclism din material sintetic.

În principiu, ruloul și home trainer-ul sunt menite pentru a te ajuta să îți păstrezi un minim de formă sportivă pe timpul iernii, în situația destul de probabilă în care nu ajungi în cantonament în țările calde în perioada rece din țara noastră. Home trainer-ele au devenit tot mai performante în ceea ce privește recreerea profilelor întâlnite când pedalezi în aer liber, dar atâta timp cât rezistența aerului nu intră în ecuație, niciunul dintre dispozitive nu va fi la fel de eficient precum antrenamentul convențional. Un alt plus pe care cele două aparate îl oferă este oportunitatea de a-ți îmbunătăți tehnica de pedalat. Chiar dacă pedalele automate au rolul de face piciorul să folosească forța sa de-a lungul celor 360 de grade ale cercului descris de acestea, mulți dintre noi doar apăsăm, nu și tragem de pedale. Pentru că stai pe loc, te poți concentra pe oricare dintre fazele pedalatului până când pedalarea rotundă (când piciorul și apasă și trage de pedală) intră în reflex. De exemplu, pe home trainer poți pedala într-un picior astfel încât să îl obligi să depună efort de-a lungul tuturor celor 360 de grade.

O altă idee bună este folosirea unuia dintre aceste aparate după ce ai efectuat un antrenament de alergare, schi fond sau de înot. Efortul depus în cele trei sporturi este foarte similar celui din ciclism, dar lista poate fi extinsă cu mult mai multe discipline. Astfel, după, să zicem, o oră de alergare, o repriză de 15-20 de minute de rulou sau home trainer ajută la revenire și amintește mușchilor sportul pentru care sunt supuși ședințelor de antrenament.

Vezi Comentarii (8)
  • @Mihai – Nu cred ca va aluneca, dar trebuie sa verifici lucrul acesta ca sa fii complet sigur. S-ar putea sa apara o problema din alta directie, totusi, si anume din cea a dimensiunii rotii+anvelopei. Stiu ca home-trainer-ele sunt reglabile, dar va trebui sa verifici si daca roata echipata cu acea anvelopa intra pe dispozitiv.
    Ca sfat personal, eu as alege o anvelopa slick pentru antrenamentele pe trainer.

  • nu cred ca aluneca, dar vei lua bataie din cauza zgomotului, vibratiei :))))) nu va fi un antrenament bun . mai bine incerci intr-un magazin, gen decathlon 🙂

  • @Mihai – Trainerele folosesc un sistem de magneti ca sa franeze roata de spate. Iar tamburul pe care sta roata tinde sa se incinga destul de tare (mie mi-a mai si mirosit a ars, dar sa zicem ca sunt un caz particular). Anvelopa spate trebuie sa fie de trainer. Iar pe langa abilitatea de a rezista la temperaturi mai ridicate este vorba si de aderenta la tambur. Care e musai sa fie continua (adica slick), alminteri antrenamentul va fi in hopuri, ceea ce e enervat (pentru tine) si distructiv (pentru trainer). Numai bine!

  • Prieteni vreau sa va intreb, care ditre cele doua, home trainer sau roller, ma ajuta mai mult pentru maratoanele de mtb? Vreau sa imi cumpar una din cele 2 si nu stiu ce sa imi iau… miar placea mai mult rolerul ptr ca nu e chiar asa de plictisitor ca si hometrainerul… pe de alta parte, pe roler pedalatul cred ca e la fel de ushor cam pe oricare vinteza, in sensul ca nu cred ca daca schimb pe o viteza mai grea pedalez mai greu…. poate pana ajunge roata sa se invarta mai repede…. nu stiu.
    As aprecia daca mi-ati da si mie cateva sfaturi. Multumesc!

  • Sunt pe cale sa imi montez singur ruloul homemade. Pana la ora asta am cele 3 role, mai am nevoie doar de cureaua de transmisie. Dar am nevoie in special de o distanta ideala intre cele doua role peste care va calca roata de spate. Ma gandesc ca o distanta mai mare sau mai mica iti poate ingreuna mult echilibrul. Daca are cineva acasa un rulou, va rog sa luati o ruleta si sa masurati distanta dintre cele 2 role, Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × three =