Acum citesti
Viscri: un sat minunat în cea mai prietenoasă zonă cu bicicliștii

Am mai scris despre Viscri, un sat localizat în inima Transilvaniei și probabil că o voi mai face ori de câte ori voi avea ocazia. Pentru că este un loc pe care nu ai cum să-l ratezi, dar trebuie să ajungi acolo ca să înțelegi cu adevărat ce vreau să spun. Altfel, îți poți doar imagina, dar cu siguranță nu vei fi prea aproape de realitate. Din acest motiv o să încerc să descriu cât mai în amănunt momentele pe care le trăiesc și retrăiesc în această minunată zonă a României.

IMG_1968
Peisaje 2.0.

Încă din prima am înțeles de ce Prințul Charles a prins atât de mare drag de acest loc: este unul dintre puținele neatinse, satele de sași fiind aproape intacte cu case de acum 100 de ani sau chiar mai bine, aerul este mai curat decât ți-ai putea imagina vreodată, liniștea covârșitoare, iar ospitalitatea oamenilor te lasă uneori cu gura căscată. Aș spune un mic paradis de care mi-e tot timpul greu să mă despart la plecare. Și mai ales vara, când pe drumul de întoarcere mai poposesc 10 minute doar pentru a asculta murmurul naturii. Doar ca să-mi mai încarc un pic bateriile. Da, este greu să te desprinzi de Viscri după ce poposești pentru mai multe nopți și sunt sigur că și amintirile plăcute sunt cele care mă cheamă mereu înapoi în acest loc.

IMG_1987
Subsemnatul, fascinat de micul pod care traversează un mic râu.

De curând am onorat invitația lui Cornel Stanciu, care împreună cu Fundația Adept derulează proiecte interesante în zonă. Încă de când ne-am cunoscut, acum câțiva ani, mi-a stârnit admirația nu doar prin faptul că se încadrează perfect în tiparul persoanelor prea de treabă care ar face tot posibilul să te simți bine atunci când le calci pragul, însă prin energia lui ce pare a nu se epuiza niciodată. La fel de valabil pentru atunci când vorbește, muncește sau pedalează. Impresionant. Cornel va organiza anul acesta la Viscri și prin satele din împrejurimi un concurs de mountainbike, ce se va desfășura și pe traseele construite în ultimii ani și despre care am mai vorbit în unele articole precedente.

IMG_2127
O săritură, doar pentru fotografie. Nu este nimeni obligat s-o facă.

Anul acesta am pedalat pe o nouă porțiune, de aproximativ 20 de km, la fel de bine realizată ca toate celelalte (piatră tasată) însă nu pe deplin terminată. El ne promite că în foarte scurt timp totul va fi pus la punct inclusiv o hartă a traseelor ce va fi prezentă prin satele din zonă, putând astfel ca oricine să vadă în ce punct se află și pe unde poate porni pe traseu. Peisajele aș spune că sunt aproape epice prin fluiditatea lor. Nu ai să vezi creste de munți, dar vei vedea cele mai frumoase dealuri care ți s-au arătat în fața ochilor. Transilvania chiar continuă să ne uimească de fiecare dată.

IMG_2155
Urcări și coborâri cât să-ți ajungă pentru o zi reușită.

Revenind la concurs, acesta va avea o lungime de 47 de km, cu o diferență de nivel de 800 de metri, iar startul se va da din centrul satului Viscri. Finișul va fi lângă biserica fortificată din același sat, care apropo, chiar merită vizitată. Poate după concurs. Cazarea în zonă pornește de la 10-12 euro de persoană cu tot cu mic dejun inclus, dar bineînțeles cei dornici să facă economii vor putea alege oricând cortul, existând un loc specific și pentru campare.

IMG_2358
Da, chiar s-a muncit la aceste trasee.

Înscrierile și mai multe informații pot fi obținute chiar de pe site-ul competiției, Transilvania Bike Trails Race. Va fi distracție și multă voie bună. Iar dacă vrei să guști un pic din ceea ce am încercat să explic în acest articol, te invit să vezi galeria foto de mai jos. Cu siguranță îți va stârni interesul.

Dragoș Mitroi
Viscri, Jud. Brașov
Foto: Sandu Marin – piciculipici.ro

micsorata-tibi-zorele
Harta traseului de concurs.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two + eighteen =