Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Această bicicletă StepTwin ar intra undeva în categoria bicicletelor ciudate ce sunt foarte captivante de privit și pe care probabil mulți ar dori să le încerce, chiar dacă nu le cumpără măcar să vadă care e senzația. Practic însă e vorba de o bicicletă pliabilă mică cu o metodă de propulsie unică.
Proiectanții săi numesc StepTwin prima bicicletă bionică. Nu e clar dacă într-adevăr eficiența pedalării e cu ceva mai bună decât la o bicicletă normală, dar cu siguranță e ceva diferit și în plus e mult mai compactă decât alte biciclete de tip stepper.
Ideea e de a propulsa bicicleta prin apăsarea cu orice picior în pedale, o basculă independentă atașată la fiecare braț de angrenaj transmițând mișcarea la roata din față, după care pedala revine la poziția inițială.
Transmisia e instalată pe ambele părți și se poate pedala cu orice combinație între cele două picioare, chiar și la cadențe diferite. Totul funcționează datorită butucului special din spate cu sisteme de clicheți independente și cu câte un pinion separat pe fiecare parte, plus angrenajul unic cu brațe separate.
Mai mult, sunt disponibile cinci viteze ce pot fi alese cu ajutorul unei manete ce modifică lunigmea basculei, iar viteza poate fi reglată separat la fiecare picior, adică se poate pedala mai ușor cu un picior și mai greu cu celălalt. Logica în spatele acestui concept e că astfel bicicleta poate fi folosită de persoane ce se recuperează după o accidentare sau chiar și pentru antrenamente foarte specializate.
Bicicleta StepTwin poate fi folosită și fără șa – deviza e „you sit, you walk, you ride”. În plus aceasta e pliabilă, așa că șaua și ghidonul sunt foarte ușor de reglat și se strâng fără scule în mai puțin de 30 de secunde pentru transport. Bicicleta vine într-o mărime unică, dar design-ul telescopic o face să se potrivească pentru persoane cu înălțimea între 130-210 cm.
În mod cert bicicleta arată ciudat, iar afirmația producătorului olandez că bicicleta este perfectă pentru toate nevoile este puțin exagerată, însă conceptul este evident foarte interesant.
StepTwin poate fi în acest moment precomandată printr-o campanie flexibilă de strângere de fonduri pe IndieGoGo.
Modelul cu o singură viteză StepTwin Sport are cadrul din oțel, transmisia originală însă fără trepte de viteză și un preț de precomandă de doar 150$, greutatea anunțată fiind de 10.6 kg.
Modelul StepTwin Street costă 190$, păstrează cadrul din oțel dar are 5 trepte de viteză și o greutate de 9.2 kg. Modelul StepTwin City are un cadru din oțel și 5 viteze la prețul de 250$ și cu o greutate de 7.8 kg.
Există și o versiune StepTwin Country cu cadrul din titan, 5 viteze, un preț de 380$ și o greutate de 7 kg. StepTwin a încheiat faza de reglare și producție a transmisiei, intrând peste iarnă în faza de producție de serie. Primele biciclete comandate pe IndieGoGo ar trebui să fie livrate în lunile martie și aprilie 2019, existând un sistem de tracking online pentru comenzi.
Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.
Informații de pe bikerumor.com
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.