Acum citesti
Remus Bonta este noul Campion Național la Downhill: interviu

Remus Bonta este noul Campion Național al României la Downhill, rezultat obținut în urma competiției organizată weekend-ul ce tocmai a trecut, la Cheile Grădiștei, pe un traseu refăcut. Așadar, l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări ca să ne lămurească cum au decurs lucrurile acolo.

1.Salut, Remus și felicitări! Ce sentiment te-a încercat când ai văzut timpul obținut?

Salut, Dragos! Multumesc frumos pentru urări!

Sincer, nu mi-a venit sa cred ca am reușit sa mai scad 4 secunde fata de calificări. Ma așteptam la un timp mai bun fata de manșa de calificări deoarece nu am mai avut greșeli care sa îmi reduca viteza, dar in nici un caz așa de bun.

2.În calificări ai venit cu un avans considerabil. Era cumva o garanție că ești clar mai rapid ca ceilalți?

Practic in calificări am venit in aceeași secunda cu Cabal George, la o diferența de 50 de sutimi. Din cauza ca a luat startul înainte de ultimele 5 secunde a primit o penalizare.

3.Ce a adus nou anul acesta traseul de la Cheile Grădiștei? Căci aparent te-ai simțit tare bine acolo.

In mare parte am avut doua elemente noi:

  • Un Off-Camber
  • Virajele de pe pârtie

In afara de partea de sus (Serpăria) unde alunecai pe bolovani ca pe niște bile de rulmenți, m-am simțit in largul meu (tehnic cu putin noroi și multe zone sparte).

4.Anul acesta, în puținele competiții, te-ai luptat cu George Căbăl. Ai avut ceva emoții pentru acest concurs după victoria lui de la Tare ca Piatra?

După ultimele antrenamente împreuna cu George  Căbăl si Cristoph Baier aveam mai multe emoții in legătura cu Cristoph, deoarece a trecut pe un Bike de Downhill și a mers din ce in ce mai tare.

5.Care dintre riderii de la Chei te-a surprins mai mult? Asta desigur, dacă ai stat să-i și privești.

Pe traseu nu am apucat sa privesc foarte mulți rideri. Am stat mai mult sa analizez cea mai rapida și sigura linie din zonele unde se pot câștiga secunde.

Dacă vorbim despre timpii din finala, cu siguranța Bajenaru Cezar m-a surprins. Cu timpul obținut se clasa pe locul 4 la general, ceea ce este impresionant la cât de putin timp a ieșit in ultimii ani cu bicicleta.

Foto: Ciprian Tanasa

6.Ultimii doi ani n-au fost cei mai reușiți, competițional vorbind. Numărul de competiții de downhill (și nu numai) s-a redus din cauza pandemiei, însă crezi că a scăzut și interesul organizatorilor? Concurenți se pare că sunt și mulți.

Părerea mea este ca interesul organizatorilor nu a scăzut, dar cu siguranța au avut o reținere din cauza pandemiei și regulilor impuse. Sa speram ca anul viitor încheiem total cu pandemia și o sa avem curse mai multe.

Cu siguranța numărul concurenților a crescut și nu numai ca participați, ci și ca nivel.

7.Date fiind aceste lucruri, cum vezi viitorul acestei discipline?

Scena gravitațională este in continua creștere și pe zi ce trece mai apare câte un traseu nou. Din punctul meu de vedere, in câțiva ani o sa ne apropiem și noi de nivelul străinilor care au sute de km de trasee de mountainbike.

8.Cum și pe unde te-ai antrenat în ultimele două sezoane?

Cu ajutorul Federatiei Romane de Ciclism, in ultimul sezon am avut un cantonament in Spania. In plus am facut ture de Hard Enduro mulțumită lui Duicu Romeo care m-a ajutat cu o motocicleta.

Alaturi de Teodor Tanase și Ciprian Popescu lucrez in prezent la un proiect pe care il vom face public in momentul finalizării. Aceasta va fi surpriza anului viitor.

In rest, am lucrat la traseele din Postăvaru si din Râșnov, orasul meu, unde m-am antrenat cu bicicleta de trei ori pe săptămâna.

9.Care este competiția ta preferată de downhill din România?

Din păcate competiția mea preferata nu se mai organizează de ceva ani buni.

Este vorba despre Cursa de Downhill de la Bunloc, celebra On The Rocks. Eram junior pe vremea aceea si nu prea știam ce ce se mănâncă downhill-ul dar a fost cel mai fain traseu pe care m-am dat vreodată in țara.

10.Pentru competițiile locale de enduro ce planuri ai? Bifezi Reșița?

Cu siguranța bifez Reșița. Pe partea de enduro nu ma simt foarte antrenat, dar sper sa termin cu bine cursa si sa ma clasez pe o trepta avantajoasa ca sa obțin puncte EWS, in caz ca anul viitor am oportunitatea sa particip la o adevarata cursa de enduro.

11.Chiar și pentru enduro, până de curând aveam un calendar bogat și toată mișcarea părea să fi luat un avans important. În afară de pandemie, crezi că există și alte motive pentru care numărul de concursuri este totuși redus?

Pana sa apara pandemia am avut un număr mare de curse de enduro si părea ca lumea vrea sa se implice din ce in ce mai mult. Sa speram ca anul viitor o sa își revină calendarul.

12.La anul sunt șanse să te vedem concurând și în afara țării?

In principiu anul acesta vor avea loc niște schimbări si sper ca anul viitor sa ajung la Campionatele Mondiale mult mai antrenat si bine pus la punct din toate punctele de vedere.

As mai vrea sa mentionez un lucru legat de Campionatul Național de Downhill pe care tocmai l-am câștigat. Nu as fi reușit sa scot un timp așa de bun fără ajutorul lui Ciprian Popescu care m-a ajutat mult de la începutul concursului si pana la sfârșit.

Felicitări încă o dată pentru rezultat!

Multumesc frumos pentru urări!

Iată cum a arătat clasamentul final:

Amatori nelicențiați

1.Matei Moisil 3:16:73
2.Robert Gilga 3:29:78
3.Daniel Agoston 3:30:88

Copii

1.Ștefan Banea 4:26:65
2.Matei Alexandru Duicu 4:40:06
3.Todea Iulian 8:45:38

Elite

1.Remus Bonta 3:02:49
2.George Căbăl 3:06:32
3.Ciprian Mureșan 3:11:12

Feminin

1.Luana Cherecheș 5:09.33
2.Daria Gruian 5:17:35

Juniori

1.Szakal Adorjan 3:18:55
2.Akos Farkas 3:19:68
3.Robert-Cristian Barboni 3:19:93

Master 1

1.Cezar Băjenaru 3:14:81
2.Ionuț Bodnar 3:33:73
3.Sergiu Pascu 3:33:79

Master 2

1.Marian Claudiu 3:39:51
2.Sergiu Pâcă 3:48:80
3.Daniel Dumitrescu 5:14:71

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

16 − 1 =