Acum citesti
Răspunsul FRC la scrisoarea deschisă a lui Adrian Popa

Astăzi am publicat pe site scrisoarea deschisă a lui Adrian Popa, adresată Federației Române de Ciclism, care poate fi citită aici. Răspunsul a venit imediat, iar acesta poate fi consultat mai jos.

Dragă Adrian Popa,

În numele Federației Române de Ciclism mi-am permis libertatea de a îți răspunde scrisorii deschise, dar pe un ton mai puțin vehement și, îndrăznesc să spun, mai puțin condescendent decât cel din manuscrisul tău. O să mergem punctual.

1.Eu aici sunt de părere că nu te numeri printre cei care știu cu ce se mănâcă acest sport, chiar dacă îți place să crezi acest lucru. Dacă ai fi, atunci ai fi conștient că reforma începută odată cu venirea lui Eduard Novak e un proces de durată, care, după cum spunea chiar el la preluarea mandatului, nu are cum să dea roade mai devreme de patru ani, iar un termen realist pentru așteptări ar fi cel de opt ani. Reforma respectivă e de fapt o construcție și o reconstrucție, pentru că până în 2013 Federația Română de Ciclism funcționa fără prea multe regulamente, fără a ține cont de sportul de masă și fără a avea un sistem sportiv coerent (deși eu m-aș opri doar la inexistența sistemului sportiv). Odată cu schimbarea conducerii nu s-a apăsat un buton și s-a resetat totul, ci am preluat un conștient colectiv și o comunitate unde părerile erau și încă sunt împărțite, uneori contrare etc. Ca să nu mai lungesc povestea, reforma pe care tu o privești ca pe ceva abstract, ține de tine, de mine și de fiecare om care vrea să se implice să fie el schimbarea.

Mai departe, atingi subiectul finanțării MTS, pe care clar că nu îl stăpânești. După auditul financiar din 2013, s-a descoperit că Federația Română de Ciclism are o datorie de 450,000 de lei către ANAF, din perioada 2001-2013, pentru contribuțiile sociale neplătite. Cătâ vreme o federație sportivă națională are datorii, nu poate primi finanțare publică în România, conform legilor acestei țări.

  1. Afilierea – Beneficiile, pe lângă cele identificate de tine, sunt scrise în statut, și iau doar punctul 5 al articolului 29 ca să exemplific – „Membrii FRC au dreptul să prezinte propuneri Consiliului de Administratie si Adunarii Generale, sa initieze proiecte de hotarâri sau sa participe la elaborarea hotarârilor, dupa caz”. Așadar, poți veni cu propuneri care să aducă beneficii întregului ciclism din România. Te poți implica, poți fi chiar tu schimbarea pe care vrei să o vezi la alții! În altă ordine de idei, cred că în cazul scrisorii tale deschise, e vorba despre o diferență de atitudine. În cadrul Federației unde lucrez eu, inițiativa e motorul tuturor proiectelor. Eu vin cu idei, clubul cutare vine cu idei, asociația cutare vine cu propuneri, primăria cutare dorește să sprijine etc. Reforma de care spui tu mi se pare că nu s-a înțeles pe deplin – reforma respectivă ne privește pe fiecare, pe ieșirea din amorțeala aceea a așteptatului de lucruri să ne pice din cer. Doar dacă te uiți în jur vezi câte exemple de sportivi și organizatori sunt care nu au așteptat ca ocazia să vină la ei, ci eu mers ei spre aceasta.

Aceștia toți au fost sprijiniți cu sfaturi, informații, mai puțin materialicește pentru că cluburile trebuie să fie independente, nu dependente de o federație. A deveni dependent de cineva e calea sigură spre dezastru pe termen lung. Deci, ca să îți răspund la întrebare, FRC nu va veni prea curând să pună bani în buzunar niciunui club, sportiv, echipe șamd.

  1. Cupa Națională – Unele proiecte reușesc, la altele mai trebuie lucrat. Dacă abunzi de idei, noi suntem deschiși. Dar, te rog, idei care se pot aplica în lumea reală.
  2. Licențierea de amatori se face, de fapt, în România, din 2010. O să râzi, dar odată cu aceste licențe, am reușit să obținem produse de asigurare speciale pentru sportivi. Tu știai că unele asigurări de accident nu acoperă persoana dacă aceasta se află în competiție sportivă? Ei bine, cu ajutorul unei companii de asigurări, am făcut un produs care te acoperă în orice situație. Și acesta e doar un pas, pentru că acea asigurare e bună și dacă îți cade un ghiveci în cap când mergi pe stradă, și dacă mergi la antrenament. Acesta a fost doar un exemplu, dar în imaginea de perspectivă a sistemului sportiv coerent (cel de care ziceam la începutul acestui text), a avea categorii de amatori va pava drumul spre performanță. Dacă scrisoarea ta era mai scurtă, strecuram aici explicațiile și în acest sens, dar trebuie să trec la următoarele puncte.
  3. Propunerile tale, deși bine intenționate, relevă că nu cunoști atât de bine acest sport pe cât pretinzi. Atât FRC, cât și cluburile afiliate, sunt persoane juridice de drept privat. De aici înțelegem că nici FRC, nici un club nu poate spune unul altuia ce să facă în ograda sa. FRC nu poate impune, ci dacă există înțelegere între cele două părți, se concretizează o uniformizare. Însă, asta nu se întâmplă așa ușor.
  4. La Maratonul Făget s-a întâmplat ce s-a întâmplat pentru că uneori sponsorii nu își respectă promisiunile. O să râzi, dar tot acesta e motivul pentru care echipe se desființează, competiții se anulează și sportivi se lasă de sport. Cu ce te susține FRC să devii Elite? Nu cred că ar trebui să te susțină doar pe ochi frumoși. Ia-ți licență de Elite, participă la competiții internaționale și dovedește-ți valoarea. Iar vei râde, dar sunt echipe în România care fac acest lucru (tocmai de aceea nu au timp de scrisori deschise, scuză-mi sarcasmul). Una din ele e chiar în perimetrul tău. Cât despre CN XCE, dacă ai cunoaște acest sport, ai știi că trebuie să existe un număr minim necesar pentru această întrecere. La Amatori nu s-a întrunit și asta a fost.

În încheiere, înțeleg că ești foarte pasionat de acest sport și tocmai pentru că pui suflet atât de mult se ajunge la astfel de reacții. Cel mai bun lucru în contextul actual al sportului românesc și al ciclismului de la noi este să fim realiști și să ne aducem cu toții aportul. Vezi că lipsește ceva din peisajul autohton? Uite, te îndemn să fii tu schimbarea în acest sens. Nu e ușor, e o luptă continuă și de durată, dar în câțiva ani va da rezultate.

Cu bine,

Traian Goga,

Secretar general al Federației Române de Ciclism

Vezi Comentarii (10)
  • Interesant. Oricum mă bucur că tot de la Sibiu în ultimii ani vin iniţiativele. Dar vreau să atrag atenţia că suntem o comunitate încă restrânsă şi are trebui să fim cât se poate de uniţi şi să venim cu cât mai multe idei şi proiecte constructive. Dar mai ales cu cât mai puţine acuze !

  • Deci să ne antrenăm, să muncim şi să nu găndim! Să nu avem timp să scriem scrisori deschise. Interesantă gândire. Păi mie mi se pare că scrisoarea domnului Adrian Popa este plină de propuneri constructive. De ce nu le luaţi în seamă?

  • Bai nea Traiane, chiar le stii pe toate ? Lasa omu sa vina cu idei poate or fii vreo 2 bune… ce naiba esti asa nasol ? E clar ca are bicicleta si vrea sa ajute. De ce nu va intalniti la o tura cu biclele si vedeti acolo care pe care ? Poate o sa va placeti… in final. Asta asa, pt binele comunitatii de ciclisti.
    Ps. Sa-mi ziceti unde va vedeti ca vin si io cu 3 beri…pt curaj.

  • Chiar… unde vă întâlniţi cu comunitatea ciclistă din România pentru a afla şi părerea acesteia? În altă ordine de idei, eu văd acest răspuns al federaţiei ca o tristă miştocăreală de prost gust.

  • Eu nu sunt vreun mare ciclist, nici macar unul mic. Merg cu bicicicleta pana la birou si inapoi acasa.

    Dar nu pot sa nu observ o problema cand Federatia Romana isi permite sa raspunda pe un asemenea ton cuiva. Indiferent de tonul pe care a vorbit acea persoana, din punctul meu de vedere, Federatia nu ar trebui sa adopte acest stil.

    Poate de aici ar trebui sa porniti cu „reformele”, de la atitudine.

  • O atitudine ironico-superioara a FRC ! asta este impresia pe care o lasati.
    Scuze FRC, obiective pe 8 ani ? De ce nu obiective pe 16 ani ? Cam jalnica asumarea asta. Iar cei 4 ani aproape au trecut 🙂 Super bilant aveti, nu ?
    Faceti o comparatie cu nr de sportivi legitimati din alte tari versus cei legitimati in RO si probabil ca atunci v-ati apuca de treaba si nu de explicatii perfect documentate.
    Dar sunt sigur ca ati facut demult aceste comparatii.

  • Eu sunt inca in dubiu: a raspuns Traian Goga de la Freerider sau cel de la FRC? Eu va citesc zilnic din 2009 si am apreciat mereu politetea lui T.Goga. Articolele insa devin din ce in ce mai mult partizane si nu cred ca trebuie sa deveniti trompeta FRC! Asta nu inseamna ca îi dau dreptate in totalitate lui A. Popa. Licenta de amatori trebuie sa fie o optiune nu o obligatie, am mai spus-o si altadata. Faptul ca iti cumperi asta nu iti da valoare. Eu vin vara in concediu in Romania si vreau sa fac 2 concursuri mai grele. Popa zicea ca face concursuri de 5 ani. Eu fac mtb de 12 ani si concursuri de 8 ani.

    • Salut! Traian nu mai este la noi de mai bine de un an, de când a luat decizia să se mute la Federație. Cât despre trompeta FRC nu este cazul, la urma urmei noi am publicat scrisoarea lui Adrian, iar cei de la FRC i-au răspuns. Practic, toată această poveste, a fost inițiativa lui Adrian Popa, iar noi i-am dat curs deoarece am bănuit că acelea pot fi teme de interes și pentru alți cicliști nelămuriți.

  • Ce sa faca in 8 ani daca in 3 ei au resit sa o ia doar in jos jos jos! Nu mai exista turul Romaniei, cluburi se desfiinteaza, sportivi noi nu mai apar. Abia astept sa dispara Novak la alergerile urmatoare

  • Oricum noi scriem aici, unii si altii isi dau cu parerea si absolut nimic nu se intampla
    De ce ?
    Pt ca peste tot se urmareste interesul personal, care este cumva logic si firesc. Dar din pacate ce mai ramane de facut este surclasat de aceste interese

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

7 + 10 =