Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Producătorul taiwanez de transmisii MicroSHIFT a introdus un nou grup de MTB 1×8 – Acolyte. Acesta e dedicat bicicletelor de copii și începătorilor, atracția sa fiind prețul, simplitatea și fiabilitatea. Este disponibil cu casetă 12-46t sau 12-42t și oferă o gamă rezonabilă de rapoarte pentru cei aflați la începutul ciclismului off-road.
Tendința din ultima vreme a producătorilor de transmisii de MTB a fost să înghesuie cât mai multe pinioane în spațiul disponibil. Asta e un lucru bun pentru că indiferent de pantă, mereu e ușor de găsit raportul potrivit, permițând producerea de casete imense cum e cea SRAM 10-52t.
Există însă și dezavantaje. Odată cu creșterea numărului de pinioane, toleranțele devin incredibil de mici. Atât de mici încât mici alterări ale tensiunii cablului sau prea mult noroi pe pinioane pot duce la o funcționare defectuoasă. Când reglajul e bun, noile transmisii merg excelent, dar pentru amatori deranjul și complicația sunt mult prea mari și stau în calea activității principale: să se dea cu bicicleta!
Pentru aceștia există noul grup MicroSHFIT Acolyte 8. Cu 4 pinioane lipsă față de standardul actual de 12 pinioane, acesta are totuși o gamă suficientă de rapoarte pentru urcare și pentru coborâre.
La fel cu noile transmisii de MTB, schimbătorul MicroSHIFT Acolyte are și el mecanism clutch. Acesta se numește SpringLock și are rolul de a păstra suficientă tensiune în lanț chiar dacă terenul e foarte denivelat și bicicleta suportă șocuri puternice.
Scopul principal al acestuia este de a reduce șansele ca lanțul să cadă de pe foaie, deși în ultima vreme, cu folosirea foilor narrow-wide, acest lucru se întâmplă tot mai rar.
Clutch-ul poate fi pornit sau oprit prin rotirea unui șurub de pe deraior, șurub ce nu poate fi strâns prea tare, fiind protejat. Totuși, singura ocazie când e nevoie de dezactivarea sistemului e la scoaterea roții din spate.
Maneta MicroSHIFT Acolyte are un afișaj ce arată ciclistului viteza în care se află, lucru care ar trebui să grăbească procesul de învățare și să rezolve enigma vitezei în care se află bicicleta.
Casetele 12-46t și 12-42t în jurul cărora e construită transmisia MicroSHIFT Acolyte folosesc un corp cu prindere standard HG și lanț standard de 8 viteze.
Grupul MicroSHIFT Acolyte 8 are un preț excelent: schimbătorul are prețul de 35.99$ iar maneta 16.99$. Caseta 46t costă 34.99$ iar cea 42t costă ceva mai puțin, 30.99$.
Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.
Informații de pe bikerumor.com
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.