Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Dacă lumea a trecut repede de la antrenamentul după puls la cel după putere, iată că lucrurile evoluează și apar noi instrumente pentru a obține performanța mult visată. Motion Analysis e unul dintre ele.
LEOMO lansează un sistem complet pentru cicliști, foarte bine gândit și cu posibilități de îmbunătățire în timp. Este atât de complex încât există o multitudine de moduri în care poate fi folosit, dintre care producătorii cu siguranță și-au imaginat doar o mică parte. Practic este vorba de o rețea de senzori care captează mișcările șoldului, pulpei și labei piciorului măsurând calitatea și corectitudinea mișcării. Noi singuri nu suntem capabili să ne dăm seama dacă facem ceva greșit, este nevoie de un antrenor sau un coleg care să ne urmărească și să ne corecteze, dar uneori nici acesta nu e capabil să identifice erorile. Vizualizarea datelor în format digital poate oferi o reprezentare exactă a mișcării sportivului și metode de îmbunătățire a acesteia.
LEOMO folosesc cinci senzori pentru a înregistra rotația și accelerația în trei planuri pe pulpe, pe picior și pe pelvis. Senzorii sunt mici și foarte ușori.
Senzorii de pe pulpe sunt ținuți simplu, sub pantaloni, cel de pe pelvis folosește o bandă dublu-adezivă iar cei de pe pantofi folosesc clipsuri.
Datele sunt captate în timp real și la un preț bun, deoarece altfel acestea pot fi obținute doar prin analiză video în laborator, lucru care nici măcar nu e la fel cu măsurătoarea în condiții reale făcută de sistemul LEOMO, ce poate fi folosit în turele normale din fiecare zi.
Computerul inclus are conectivitate ANT+, Bluetooth și WiFi, deci se va putea lega cu powermetrul, senzorii de viteză, cadență și alte dispozitive, iar GPS-ul va înregistra viteza și ruta. Deci pe lângă analiza mișcării, vor fi înregistrate și toate datele uzuale. Ecranul cu touch este mare și de bună calitate iar interfața este foarte intuitivă.
Unitatea standard are o baterie integrată cu autonomie de o oră, dar se poate adăuga o baterie suplimentară pentru încă 9 ore suplimentare. Computerul cântărește 84 g cu bateria mică și 90 g cu cea mare. El are o memorie internă de 6 GB pentru memorarea turelor, precum și accelerometru și barometru integrate.
Odată apăsat butonul fizic de start din zona inferioară a computerului, ecranul se încarcă cu date. La atingerea pentru mai mult timp a unuia dintre câmpurile de date, acesta se extinde pentru o vizualizare mai bună a valorii.
Poziționarea senzorilor se reglează din computer, astfel ei putând fi așezați și în alte locuri dacă vor exista versiuni mai noi de soft cu alte posibilități.
Aplicația pentru smartphone permite personalizarea fiecărui ecran, pentru a vizualiza doar informațiile necesare, precum și predefinirea mai multor ecrane. Există un număr impresionant de valori ce pot fi afișate.
Senzorii de mișcare sunt mici și ușori (12 g bucata) și se conectează prin Bluetooth.
Design-ul este impresionant, un exemplu fiind cubul de încărcare pe fețele căruia se montează toți senzorii pentru a fi încărcați. Odată încărcați, led-urile din colț indică după un cod de culori poziția unde trebuie plasați pe corp.
LEOMO Type-R înregistrează cinci mărimi principale, numite MPI (Motion Performance Indicators):
- Punctele moarte – măsoară cât de constantă este mișcarea de pedalare. Punctele moarte sunt acele momente când pedalatul nu e constant iar dimensiunea acestora e reprezentată de un cerc mărit pe un grafic circular. Poate fi reprezentat de asemenea ca o sinusoidă unde se pot observa perturbările. Această mărime este afișată pe o diagramă Pedal Stroke Intelligence care prezintă unde, cât de des și la ce nivel de putere se află punctele moarte (graficul circular cu puncte)
- Înclinarea pelvisului – arată cât de aplecat stăm în față și cât de mult se balansează lateral și frontal bazinul
- Raza de mișcare a piciorului – măsoară cât se extinde piciorul, ceea ce poate releva inegalități de lungime sau de flexibilitate între picioare. De asemenea, poate să determine dacă genunchii se mișcă înspre interior sau exterior.
- Raza de mișcare a tălpii – arată cât de mult se mișcă călcâiul în sus și în jos în timpul pedalări
- Raza de mișcare a tălpii Q1 – arată mișcarea călcâiului și a tălpii doar între pozițiile orei 12 și 3, pentru a arăta dacă există întârzieri în apăsarea principală
Majoritatea datelor se pot vizualiza și pe ecranul computerului, dar valorile reale sunt accesibile odată descărcate datele pe internet, unde primesc forma unor grafice și tabele. Unul dintre acestea este Harta PCD, care arată unde ești mai eficient și în ce zone petreci cel mai mult timp. Culorile mai închise arată că există mai multe date înregistrate în acea zonă, deci petreci mai mult timp acolo. Practic este bine să avem verde închis, ceea ce arată că stăm în zona corectă. Dacă roșul este închis înseamnă că nu suntem eficienți. Harta va fi probabil diferită pentru încălzire, sprint, cățărare și rulaj constant.
Poziția fiecărui senzor este măsurată de 100 de ori pe secundă iar vibrațiile provenite de la drum sunt filtrate. Toate mărimile sunt afișate în timp real pe computer și la final sunt încărcate pe internet pentru o analiză mai complexă.
Clienții principali sunt antrenorii, deoarece ei ar putea să interpreteze datele corect și să ofere sfaturi. Sistemul poate identifica dezechilibre, slăbiciuni, care pot fi corectate. De asemenea pentru atleții cu asimetrii cunoscute, sistemul îi poate ajuta să le compenseze mai bine. Nu în ultimul rând se poate observa reacția la oboseală și cum este afectată puterea. Toate aceste lucruri pot fi acum cunoscute iar antrenamentul poate fi modificat corespunzător.
Pedaling Score Intelligence afișează cadența și puterea pentru a arăta unde sunt punctele slabe. Pot fi selectate și afișate doar anumite game de cadență pentru a analiza pedalatul doar în forță sau la rulaj cu cadență mare.
Foarte important este faptul că antrenorul poate analiza datele de la distanță, acestea fiind imediat accesibile pe internet.
Produsul va fi lansat în cantități limitate la finalul lui 2017 pentru cicliști, deoarece și inventatorii acestuia sunt iubitori de biciclete. În 2018 însă se pregătesc sisteme specializate pentru înot, culturism și poate chiar și fotbal. A fost înființat și Institute of Motion Analysis, o organizație independentă care studiază toate datele disponibile pentru a găsi noi metode de a fi folosite, indiferent de producătorul sistemelor, de rezultatele acestora putând să beneficieze toată lumea.
Prețul final al sistemului va fi între 700-800 USD. Primele 100 de pachete vor fi oferite pentru teste la 399 USD, dar numai pe bază de invitație, urmând ca primele sisteme puse în vânzare să aibă prețuri promoționale între 499 și 599 USD.
Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.
Informații și imagini de pe bikerumor.com
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.