Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Nu, nu a fost Sram al 3lea care să lanseze schimbătoarele electronice de viteze, cele Sram sunt încă în stadiul de prototip însă vor fi wireless, ci FSA se alătură celor de la Shimano şi Campagnolo cu noile lor schimbătoare electrice/electronice.
Dezvăluirea noului produs aflat încă în stadiu de prototip s-a făcut în Turul Franţei în ziua de pauză de ieri 21 iulie. FSA testează noua transmisie electronică în condiţii reale de concurs alături de echipele Etixx-QuickStep, Tinkoff-Saxo, Bora-Argon 18 şi Cofidis.
FSA nu a oferit detalii despre noua transmisie însă din imagini rezultă că sistemul pare a fi unul semi-wireless cu cele două schimbătoare legate între ele prin fir electric la rândul lor legate wireless de unitatea de comandă. Este posibil ca aceasta cât şi acumulatorul să fie amplasate în cadru.
După înfăţişare schimbătorul spate arată destul de diferit faţă de ce există electronic la ora actuală. Şuruburile pentru limite sunt la locul lor cât şi şurubul „B”. Pe de altă parte schimbătorul faţă este similar cu oferta celorlalţi producători.
Pe partea din spate a schimbătorului faţă există patru LED-uri – roşu, galben şi două verzi care clipeau în timp ce bicicleta era pe standul de lucru la boxele echipelor. Este posibil ca acesta să fie procesul de configurare, iar în timpul unui concurs aceste lumini să rămână stinse.
Manşoanele ergopowerelor sunt similare cu ce are Campagnolo însă metoda de schimbare a vitezelor pare a fi cât se poate de unică. Se pare că schimbarea se face printr-un buton amplasat pe spatele manetei de frână. Acesta pivotează în partea de mijloc, cu partea de sus schimbând vitezele în sus şi cu partea de jos, în jos. În ergopowere intră doar cablurile de frână lucru care indică destul de clar că există comunicare wireless.
După forma ergopowerelor şi după fontul folosit se pare că şi cei de la Tiso Components au avut ceva de spus în această direcţie şi ei având un sistem de transmisie cu 12 viteze semi-wireless. Este destul de clar că noul sistem de la FSA poate fi configurat şi reglat folosind un laptop, la fel ca la Shimano care foloseşte programul eTube.
Sura foto Global Cycling Network
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.