Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Există în lume nenumărate concursuri de ciclism, unele mai grele, altele mai ușoare, unele mai frumoase, altele mai banale. Însă fiecare are ceva care te atrage. Fie că se desfășoară la altitudine și îți place să urci sau să cobori, fie se desfășoară la nivelul mării și îți place mai mult marea, și așa mai departe. Într-o categorie aparte intră cursele ce se desfășoară non-stop și neasistate. Dacă sunt unele care durează multe ore și multe sute de kilometri, altele durează zile și mii de kilometri.
Din această ultimă categorie face parte cu Cursa Transcontinentală. Spre deosebire de o cursă normală, o transcontinentală nu are un traseu prestabilit. Concurenții sunt liberi să-și aleagă traseul atâta vreme cât bifează toate check point-urile. Iar anul acesta, în 2017, un check point este și în România, pe Transfăgărășan.
Din acest motiv nu poți spune nici câți kilometri va avea cursa. În 2016 însă majoritatea finisherilor au parcurs în jur de 4.100 km. Au luat startul 172 și au terminat doar 90 în timpul limită.
Este o cursă „self-supported”. Participanții nu au voie să primească ajutor din exterior. Tot ce au nevoie în concurs trebuie fie să aibă cu ei pe bicicletă fie să cumpere de pe drum.
În fiecare an check point-urile traseului se schimbă pentru a include locații istorice semnificative, culturale sau de interes pentru cicliști, cum ar fi pasuri celebre sau Transfăgărășanul care va fi parcurs anul acesta. Cei mai buni cicliști reușesc să parcurgă un astfel de traseu, de mii de kilometri, în aproximativ 11 zile. În acest răstimp ei pedalează cât mai mult, dar iau și pauze scurte pentru somn și masă.
A 5a ediție de anul acesta, Cursa Transcontinentală are startul pe data de 28 iulie din Belgia, iar finișul este în Grecia, dar nu se știe încă data, evident. Punctele de control sunt:
CP1 – SCHLOSS LICHTENSTEIN, Germania
CP2 – MONTE GRAPPA , Italia
CP3 – Muntii Tatra – Slovacia
CP4 – Transfagarasan – România
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.
Salut! Ma bucur ca ati scris despre TCR mai ales ca sunt si eu inscris anul asta. 🙂 Faine pozele.