Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
În weekendul 14-15 octombrie a avut loc la Reșita concursul Metal Enduro. Cu aceeași ocazie s-a încheiat și Cupa Națională Enduro, Metal Enduro fiind a 5a și ultima etapă a Cupei.
Sezonul a început în primăvară cu etapa întâi de la Bistrița, desfășurată pe 8 și 9 aprilie. S-a continuat apoi la Oradea cu Thermal Enduro care s-a întâmplat pe 29 și 30 aprilie. Etapa a 3a avut loc în județele Prahova și Brașov, la Ciucaș Enduro între 7 și 9 iulie. Harghita Enduro a fost următoarea etapă, data desfășurării fiind weekendul 9-10 septembrie. Iar a 5a etapă, așa cum spuneam, a fost la Reșița.
Etapele s-au desfășurat foarte bine în cea mai mare parte, dar am dorit să aflăm cum s-a văzut și din interior. Am cerut o poziție oficială din partea organizatorilor CNE, iar răspunsul a venit de la Tudor Geangălă, președintele ADMR – Asociația pentru Dezvoltarea Mountain Biking-ului din România.
Tudor ne-a transmis că o parte din lucrurile propuse pentru 2017 s-au întâmplat întocmai, altele pe jumătate, iar altele deloc. De reținut este că proiectul de organizare a Cupelor se desfășoară pe baza modelului de lucru cooperativ al organizatorului. „Este un mecanism ce necesită timp pentru a funcționa optim, iar noi suntem la început de drum”, spune Tudor. „Ceea ce experimentăm acum este un regim tranzitoriu, mai sunt câțiva pași importanți de făcut până când Cupele Naționale să fie două proiecte ajunse la maturitate. Sunt multe lucruri pe care le putem face mai bine. Unele le-am intuit, altele le-am aflat pe parcurs, iar altele ne au fost aduse la cunoștință sub formă de feedback pe adresa feedback<at>mtbcup.ro. Încurajăm folosirea acestei adrese de email ca mijloc de dialog.”
Participanții care au concurat în cadrul Cupei au obținut un număr de puncte în urma fiecărei etape. La final s-a făcut suma punctelor obținute. Un concurent poate obține o clasare foarte bună chiar dacă a absentat de la câteva etape. Este și cazul lui Sorin Parau care nu a participat la etapa 1 și 4, dar care s-a clasat totuși pe locul 2 în CG, mai sus față de Linul Darius Gabriel care a absentat la doar o etapă, a 4a.
Câștigător al Cupei Naționale Enduro la categorie Masculin 19+ este Dan Crișan de la Bike Point Racing. El a concurat la toate cele 5 etapele și a strâns un total de 565 puncte. Pe locul 2 s-a clasat Sorin Parau de la Bike House Crew, cu 560 puncte în ciuda absenței de la două etape. Pe trei este Darius Gabriel de la România pe Bicicletă. El a strâns 550 puncte concurând la 4 din 5 etape. Pal Gabor de la RideMore, este ocupantul locului 4. El s-a dat la toate cele 5 etapele și a strâns un 530 puncte. Iar pe cinci s-a clasat Fogarassy Botond de la Bike Point Racing, totalul său fiind de 515 puncte.
Pentru categoriile din cadrul Cupei este de reținut faptul că participanții trebuie să dețină o licență validă FRC. Categoriile pentru care se organizează Cupa sunt: Juniori, Feminin, Masculin 19+ și Masters 30+.
Însă traseele de concurs din etapele Cupei Naționale Enduro sunt deschise și amatorilor. Pentru ei există categoria Hobby unde nu este nevoie de licență FRC. Totuși sunt necesare adeverință de la medicul de familie și asigurare de accident valabilă pe perioada evenimentului. În cadrul acestei categorii nu există diferențiere între sexe și vârste, la final realizându-se un singur Clasament General valabil doar pentru etapa respectivă.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.
Felicitari Dane!! Si la mai mare…!!