Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Nu mai este un secret că anul 2016 este unul mare pentru mountain biking-ul gravitațional din țară. Și dacă te dai cu bicicleta la vale, atunci este aproape imposibil să nu fi auzit de concursul de la Vatra Dornei organizat de cei de la Bistritz Bike Shop. Dorna Xtrem a bifat anul acesta editia cu numarul 10 și este oficial cel mai longeviv concurs de downhill din țară.
Oamenii de bine de la Bistritz Bike Shop sunt membri ai Asociatiei pentru Dezvoltarea Mountain Biking-ului din Romania și sunt implicați direct în organizarea Cupei Nationale de Downhill (CND). În mod firesc, Dorna Xtrem este una din cele 6 etape ale acesteia.
Dorna Xtrem este un eveniment care de la un an la altul a ridicat ștacheta când vine vorba de organizare, iar anul acesta nu a fost o excepție. Traseul a fost unul demn de o Cupă Națională. Lat ca un traseu de Cupă Mondială, bine marcat și bine curățat în împrejurimi, pe toată lungimea.
Încă de la track walk, lucrul evident era că în pregătirea traseului a intrat un volum uriaș de muncă. Treaba asta era vizibilă la tot pasul. Contrapantele vechi au fost refăcute și mărite, altele noi construite, elementele de lemn consolidate și acoperite cu plasă, așa cum este firesc. Nimic iesit din comun, totul perfect normal pentru orice traseu care se respectă. Cu atât mai mult unul prezent într-un eveniment la a10a ediție și într-o Cupă Națională.
Combinația dintre terenul specific unei păduri de molid și prognoza meteo favorabilă, a făcut ca traseul să fie pe toata durata concursului foarte rapid. S-a mers tare în ambele zile de concurs, iar viteza pe porțiunile rapide sărea imediat de 40km/h. Lucrul ăsta a făcut ca traseul să nu mai pară atât de lat cum l-ai văzut la track walk plus că te ținea în priză de sus până jos, atât pe secțiunile mai tehnice cât și pe cele mai ușoare unde se mergea tare.
Rădăcini cu miile, terase, secțiuni de off-camber, zone multe în care se putea dubla, traseul a fost nemilos cu cei fără pregătire fizică! Puteai să dai drumul la frâne atât cât te țineau brațele.
Partea foarte faină a traseului era că putea fi abordat atât de începători cât și de riderii mai experimentați. Pentru ambele categorii traseul a fost la fel de distractiv. Viteza a schimbat mult nivelul de dificultate al traseului și acesta se menținea o provocare indiferent de experiența rider-ului.
Sebastian Grosu a ieșit câștigător la categoria Elite cu un avans de 3 secunde față de Sava Ioan-Andrei. Mureșan Alexandru reușește un loc 3, urmat de Alex Mititean la doar 40 sutimi distanță.
Top 10 este completat de nume precum Sorin Parau, Kinda Geza, Marcu Dan, Bogdan Bondor, Borkics Dorian și Akos Istvandi, în această ordine.
O surpriză a fost categoria Feminin, unde, pentru că Petra de ceva vreme concurează singură, organizatorii au luat decizia de a oferi gratuit taxa de înscriere pentru participante. Nu știm în ce măsură a contat această mișcare, dar cert este că Petra a avut concurență de data aceasta și și-a adjudecat victoria, urmată pe 2 de Conț Martina Florina (coechipieră cu Petra), 3 Shebel Leyla (tânără speranță) și pe 4 Boca Alexandra (Alexandra se dă în mod normal la Enduro, dar ne bucurăm să o vedem și pe la câte un concurs de downhill, sperăm la cât mai multe).
La Juniori nu avem parte de surprize, Matei Moisil câștigă detașat cu un avans de 16 secunde față de locul 2, urmat de Reisz Zoltan care face o figură frumoasă și aici la Bistrița, iar pe locul 3 vine Remus Mircea Morar.
La Masters, Hunyadi Mihai reușește să se impună în fața lui Glorin Gheorghe (2) și Bogdan Ionescu (3) cu o diferență de mai bine de 3 secunde.
Cu 82 de participanti din care 54 sportivi licentiati, Dorna Xtrem este dovada vie a faptului că licențierea nu a afectat numărul de sportivi participanți la evenimentele de downhill. Acesta este cu 20% mai mare decat cei prezenti la prima etapă din CND, lucru de așteptat având în vedere faptul că evenimentul este unul cu o istorie bogată.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.