Acum citesti
Cursa de maraton cu cei mai mulți participanți: 18.000 la start!

Cursa de mountainbike maraton care aduce cei mai mulți concurenți la start (15.000 în 2009, 18.000 estimat pentru 2012), se desfășoară surprinzător (sau nu) în Norvegia. Și spun surprinzător deoarece această țară are mai puțin de 5 milioane de locuitori!

Dacă am raporta aceste cifre la populația României, ar însemna că putem avea în țara noastră concursuri care se adune la start peste 50 – 60.000 de participanți. Imposibil, desigur, în condițiile în care cea mai mare competiție de maraton din România, adună aproximativ 2.000 de bicicliști. Atracția norvegienilor către sport în general și către mountainbike în particular nu mai este un secret pentru nimeni. Gândește-te doar că unii producători consacrați vând în țara nordică cele mai multe modele high-end din lume!

Cursa denumită The Birkebeiner a reușit să adune 15.140 de concurenți în 2009, din 17.164 înscriși, iar pentru 2012 este estimat un număr de 18.000 de bicicliști la start. Aceasta are punctul de pornire la Hakons Hall, în Lillehammer și se desfășoară pe o distanță de 94.6 de km, pe drumuri asfaltate dar și pe singletrack-uri (poteci de munte).

Prima ediție a avut loc în 1993, deci poate fi numită o competiție cu tradiție. Aceasta comemorează defapt traseul parcurs de loialiștii Birkebeiner, în scopul de salva moștenitorul tronului Norvegiei, în 1206. Fiecare participant trebuie astfel să aibă un ghiozdan în spate, cu o greutate de 3.5 kg, aceasta reprezentând greutatea micului moștenitor. Fiecare sac este cântărit înainte ca concurenții să se alinieze la start.

Interesant este și faptul că nu există trasee diferite în funcție de categorii, toți participanții urmând să pedaleze pe același traseu. În plus, Gunn-Rita Dahle ne-a dezvăluit faptul că oricine ia parte la această cursă este privit ca un erou de către norvegieni.

Ediția anului acesta se va desfășura pe 25 august 2012. Informații complete obții aici.

Vezi Comentarii (3)
  • „mposibil, desigur, în condițiile în care cea mai mare competiție de maraton din România, adună aproximativ 2.000 de bicicliști”

    hai fi serios , 2.000 … jura-te !

  • Prin prisma faptului ca locuiesc in norvegia, si pentru ca lucrez ca mecanic de biciclete la un magazin mare am sa adaug si eu cateva chestii despre Birkebeiner. Cursa asta este intentionata pentru mase, adica traseul este in asa fel ales incat sa il poata face si cei incepatori sau copii. Putine zone din traseu sunt tehnice, majoritatea fiind pe drumuri neasfaltate pe care aiai poti merge si cu cursiera. By the way, de cativa ani incoace cei care au castigat au folosit biciclete de trekking(hybrid). Deci nu esti chiar erou daca participi, cel mult esti admirat. Vei avea o multime de prieteni, colegi de servici, vecini etc care vor participa. Sa nu mai vorbim de vreme care in ultimii ani a fost ploaie pe tot parcursul concursului: mi-emi convine, caci voi avea de schimbat multe transmisii dupa concurs haha! Taxa de participare pentru un ”non-norvegian” mi se pare cam mult, in jur de 130 de euro. Aici nu sunt nici pe departe atatea concursuri ca si in Romania, exista doar vreo 4-5 in intervalul mai-august si ATAT. Toti obsedatii isi cumpara in fiecare an cele mai scumpe bikeuri si se antreneaza ca orbii pentru alea 5 concursuri, nu e deloc mersul cu bicicleta de placere: este antrenament pur! La noi la maratoane traseele sunt de 1000 de ori mai faine, mai variate si atmosfera mai relaxata si mai prietenoasa. Binenteles exista si parti pozitive, aici, care in Romania lasa de dorit. Exemplu ar fi gama de varsta a participantilor, aici vazand si copii de 12-13 ani cat si persoane de 60-65. Ar mai fi multe de zis despre cultura datului cu bicicleta din Norvegia, daca sunt doritori sa intrebe ce vor sa stie! Toate bune!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 + six =