Acum citesti
Cum a fost La Brazi, prin ochii lui Bogdan Marin

Cu ocazia acestui race report, te invităm să faci cunoștiință cu Bogdan Marin, care s-a alăturat FreeRider.ro începând cu 2016 în calitate de colaborator. În principal, ne va ține la curent cu ceea ce se întâmplă la concursurile de enduro, iar acesta este primul său race report, de la prima competiție a anului, La Brazi. Să-i dăm cuvântul.

Foto: Dana Claudia Chiorean.
Bogdan în acțiune. Foto: Dana Claudia Chiorean.

Weekendul care tocmai a trecut s-a desfasurat la Bistrita concursul de Enduro-Dh “La Brazi”.

Organizat de Mihai Hunyadi de la Bistritz Bike Shop si echipa sa, acesta s-a dorit a fi un eveniment local, insa a luat o amploare neasteptata si astfel, la linia de start au venit concurenti din Oradea, Piatra Neamt, Brasov, Sigetu Marmatiei, Timisoara, Nasaud.

Am aflat de eveniment pe Facebook, dar nu m-am hotarat sa merg decat cu 2 zile inainte, in mare parte datorita conditiilor meteo care m-au convins sa imi arunc schiurile in debara.

la-brazi-dana-claudia-chiorean
Foto: Dana Claudia Chiorean.

Vineri seara am ajuns in Bistrita, iar sambata la prima ora am fost la locul desfasurarii pentru inspectia traseelor. Evenimentul s-a desfasurat pe un deal din marginea orasului, intr-o padure de conifere (de unde si numele) in care comunitea locala a sapat o multitudine de linii si trasee. Acestea sunt relativ scurte, de 200-400 de metri, insa intense, astfel incat alegerea liniilor cele mai rapide e esentiala, iar o simpla greseala poate costa timp pretios intr-o competitie.

Matei Moisil a avut bunavointa sa ne arate cele mai rapide linii, astfel incat dupa 5 ture pe fiecare dintre cele 6 trasee am hotarat sa incheiem ziua de dat.

Duminica ne-am trezit si am constatat cu dezamagire ca afara ploua mocaneste, lucru care cu siguranta avea sa ingreuneze si mai mult conditiile de pe trasee, care oricum erau macinate si pline de noroi din ziua precedenta. O schimbare rapida de cauciucuri si ne-am indreptat spre zona de start, care era programat la ora 11 dimineata.

Ajunsi acolo, aflam de la Mihai ca s-a hotarat anularea specialelor 5 si 6, cele mai grele, tocmai din cauza noroiului care, dupa cum se vede in fotografii, a fost din belsug. Startul s-a decalat astfel la ora 12 si am profitat de timpul suplimentar pentru a mai da o tura pe fiecare din cele 4 trasee ramase in concurs.

Cu 10 minute inainte de start ne-am aliniat cu totii in punctul de start. Concurentii au luat startul la interval de 1 minut intre ei, in ordinea dorita. M-am aliniat printre primii si, pana sa ma dumeresc prea bine, a venit randul meu. Am plecat destul de bine si, cu exceptia unei greseli intr-un viraj strans de dreapta, primul traseu l-am parcurs destul de bine, desi poate un pic prea precaut. Am pus precautia pe seama faptului ca nu m-am urcat de 2 luni pe bicicleta, dar mai apoi m-am convins ca nu e cazul sa imi caut scuze ci sa ma concentrez la ce trebuie sa fac.

Imediat ce am luat startul pe al 2-lea traseu mi-am dat seama ca o sa am probleme. Noroiul in exces, coroborat cu lantul nou si pinioanele uzate au facut imposibil sa mai pedalez, ceea ce a insemnat ca pe restul traseelor a trebuit sa ma concentrez pe alegerea liniilor cele mai rapide si sa nu ma mai bazez pe pedalat pentru recuperarea timpului.

Un copac luat in plin pe al 2-lea traseu impreuna cu problema expusa mai sus s-au tradus intr-un loc 8 la final. As fi ipocrit sa spun ca nu speram sa ma clasez mai bine, dar urmarindu-i pe ceilalti concurenti am constientizat ca nu sunt inca la un nivel multumitor pentru sezonul ce incepe in curand.

In punctul de finish, care era comun pentru toate traseele, organizatorii, ajutati de baietii de la serviciul Salvamont au gasit o metoda inedita, desi inestetica pentru a incalzi concurentii: un butoi de metal taiat in care s-a facut un foc, exact cum vedem la boschetarii din filme. Cert e ca e functionat foarte bine si toata lumea s-a bucurat de caldura oferita.

La final, clasamentul a fost urmatorul: o singura fata, Petra Zagrean, care a obtinut un timp foarte bun, in fata a apoape 10 baieti. La categoria juniori, pe primul loc s-a clasat Nedelea Marius, urmat de Galan Cristi si Pavelea Alin. La Masters, Fabian Istvan din Oradea s-a impus in fata lui Grecu Ionut si a lui Lucian Mirza. Cel mai bun timp la categoria Seniori si in clasamentul general a fost obtinut de Matei Moisil de la Bistritz Bike Shop. Acesta a fost urmat la categorie de Baiesiu Alexe si Sava Ioan. Trebuie mentionat aici ca Matei de abia ce a implinit 15 ani si a ales benevol sa participe la seniori.

La final, tin sa ii felicit pe cei de la Bistritz Bike Shop pentru un eveniment foarte reusit, multi organizatori de concursuri din tara ar avea ce invata de la ei.
De asemenea, am ramas foarte placut impresionat de comunitatea locala, foarte unita si implicata in sport. E o adevarata placere sa vezi atatia parinti veniti pe traseu sa-si sustina copiii si sa-I incurajeze sa faca ceea ce le place.
La festivitatea de premiere de la final au ramas aproape toti concurentii, in ciuda faptului ca erau uzi, infrigurati, plini de noroi iar conditiile meteo erau complet neprielnice. Imi doresc pe viitor sa vad atitudinea asta la cat mai multe concursuri, dar pentru asta va trebui sa mai lasam din orgolii deoparte si sa ne amintim ca principalul motiv pentru care ne aflam acolo este sa ne simtim bine.
Material editat de Bogdan Marin.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nine − 1 =