Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
În cursul zilei de ieri, reprezentanții Bicishop au anunțat pe pagina de Facebook a magazinului că au identificat o cursieră Cervelo furată, adusă în service de proprietar. Deși proprietarul a susținut că se află în posesia actelor bicicletei, acesta a fost chemat la Poliție pentru declarații, reieșind la iveală faptul că face parte dintr-o bandă organizată. Bicicleta figura ca fiind furată din Danemarca.
Este foarte bine știut faptul că în România ajung foarte multe biciclete furate din Europa, însă o parte la fel de bună din cele furate din România sunt revândute tot pe piața locală. Trebuie să facem o distincție clară însă între cei care se ocupă cu astfel de îndeletniciri: există bandele organizate, aproximativ 10 active momentan, care sunt de fapt rețele mafiote mână în mână cu autoritățile (cum altfel poți trece granița cu un TIR plin cu biciclete furate fără acte, poate explica cineva?) și găinarii care operează prin orașe și profită de naivitatea celor care-și lasă bicicletele nesupravegheate. Doar pe acest site am primit zeci de povești cu biciclete furate și recuperate, unele fiind duse după furt într-un magazin specializat pentru a fi vândute (uneori te miri cât de proști pot fi hoții), iar altele fiind găsite prin târguri sau chiar la concursuri.
Implicarea mai fermă a magazinelor de biciclete în acest fenomen cu siguranță va mai diminua din piața neagră, dar momentan mulți stau cu mâinile în sân și doar se plâng de ceea ce se întâmplă, fără a face ceva concret în acest sens. Cumpărătorii de biciclete furate, fie că sunt aduse din afară sau furate din România, sunt de fapt cei care pierd la final, căci rămân cu banii dați cu șanse minime de a-i mai recupera și cu bicicleta confiscată. Este drept, mulți cumpărători de bună credință văd un preț mic pentru o bicicletă aproape nouă și sunt atrași rapid de această afacere. Însă de puține ori este vorba despre un produs cu factură, cumpărătorul neputând face dovada posesiei. În ultima perioadă, rețelele oferă și hârtii precum garanții sau cartea bicicletei (furate odată cu aceasta direct din magazin), însă niciodată un contract de vânzare-cumpărare sau o factură. Iar acesta este primul indiciu care ar trebui să-ți dea de gândit că urmează să achiziționezi o bicicletă furată, implicit să încurajezi acest fenomen (asta dacă prețul foarte mic nu-ți dă deloc de gândit).
Există și clienții de biciclete furate care cunosc foarte bine ce cumpără, invocând motive cât se poate de discutabile: viața e grea în România, nu au un serviciu grozav și nu câștigă suficienți bani, prețurile magazinelor sunt umflate etc. Evident, este o problemă de moralitate: la fel cum nu cumperi telefoane mobile furate, camere foto sau chiar autoturisem furate, tot așa ar trebui să existe o reticență la achiziționarea unei biciclete furate, mai ales că nu știi sigur dacă e de import sau dacă este din România.
Salutăm acțiunea celor de la Bicishop care ar trebui să fie un exemplu și pentru celelalte magazine. Căci problema a devenit agasantă pentru industria locală, dar este hilar faptul că în general, importatorii nu se spetesc în a-și da interesul pentru a rezolva problema. Cumva îmi amintește de povestea cu drobul de sare, atât de definitorie pentru exemplul de față: ne plângem în stânga și-n dreapta, însă nimeni n-ar mișca un deget. Tipic românesc, nu-i așa?
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
:)….din cate imi amintesc…acest „baiat bun” umflatul acela de la Bicishop cumpara biciclete,roti furate.Exista inca pe net relatarea din orasul Plopeni Prahova…unde a vrut sa fure o roata Zipp pentru ca facea concurenta neloiala de pret.
Acum,probabil s-a ofuscat…ca avea omu Cervelo si probabil era de vanzare la pret extrem de bun,altfel 100% nu suna nicaieri.
Iar in articolul de mai sus :))….hai sa fim seriosi,daca ai avea ocazia sa cumperi un S-works 2014 cu 4000ron cum a fost cel de la Sacele/Brasov..ai manca pamantul sa te duci sa-l cumperi.
Exact despre asta este vorba, aceasta este mentalitatea: dacă ai ocazia să cumperi o bicicletă furată te duci s-o cumperi mâncând pământul. Din fericire, lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat. Chiar dacă dorința de a cumpăra furăciuni nu va fi stinsă (căci după cum bine știm, cel mai greu este să schimbi mentalitatea oamenilor), cu siguranță accesul la astfel de produse va fi mult restricționat.
Cred ca vorbesti in nume propriu despre S-worksu’la 4000 lei. Eu nu l-as lua nici pe degeaba. Iar referitor la rotile Zipp, din cate stiu fusesera identificate de catre „umflatul” de la Bicishop ca fiind furate…cum? Cu ajutorul seriilor, acestea find raportate ca furate. Dar deh, e usor sa arunci cu noroi mai ales atunci cand traiesti in ignoranta.
@Mihaita
Relatarea despre care vorbesti e de fapt asa : o lista Interpol cu rotile furate de la importatorul SRAM din Italia, BELTRAMI a ajuns in mainile Bicishop. Tipul din Plopeni e de fapt un ciclist de la echipa Dinamo organizator de concursuri care a postat pe net un anunt cu aceste roti, in poza anuntului fiind si seria rotii. S-a mers la fix, s-a confiscat roata, s-a depus la Politie iar baiatul cu relatarea a cautat de fapt razbunare ieftina pe net. Exista dosar la Procuratura Ploiesti si daca esti realmente interesat pot sa iti trimit pe mail documentele scanate. E bine sa fi cumpatat si informat inainte sa arunci jigniri dar ma astept ca toata floarea retelelor sa se puna in miscare…..
:))…de ce nu sctii aici ca ai dat peste om cu masina?
sa nu mai zis ca sunt cate si mai cate….astfel de chestii despre renumitul magazin Bicishop,care nu permite „repararea” bicicleteleor cu valoare mai mica de 1000-2000euro…
@Mihaita. Un hot care striga ” auuuu a dat cu masina peste mine” dupa ce a ramas fara roata desi a fost invitat sa mearga la Politie las la aprecierea Iq-lui tau cat e de adevarat. Bicishop permite repararea oricarei biciclete pentru care are piese disponibile si a carei calitate permite garantarea lucrarii.