Acum citesti
Belgia ciclistă întinde o mână de ajutor României

Când spui „Belgia”, spui ”ciclism”. Ar avea puțin sens să mai umplem rândurile povestind despre tradiția țării în acest sport, ori personalitățile pe care acest petic de pământ le-a oferit, și la fel de puțin sens ar avea să discutăm și despre cât de folosită e bicicleta ca mijloc zilnic de deplasare. Însă are tot sensul din lume să povestim cele întâmplate la conferința “Ciclismul în România”, organizată de Asociația de Afaceri Belgia România, ieri.

conferinta

Importanța evenimentului a fost dezvăluită de prezența ambasadorului Belgiei în România, deși din partea țării noastre nu au fost prezenți oficiali guvernamentali, dar și de prezența altor nume precum Andrei Tchmil, Eduard Novak sau Daniel Sărdan. De asemenea, diverși oameni de afaceri belgieni au onorat cu prezența evenimentul.

Jef Vanhoof, care reprezintă organizația Action Villages Roumains, a făcut o prezentare a infrastructurii pentru biciclete din Belgia și, poate și mai important, a problemelor cu care bicicliștii se confruntă în continuare, împreună cu posibilele rezolvări ale situației. Domnul Vanhoof a vorbit și despre posibilitățile cicloturistice ale României și a reamintit celor prezență că stă la dispoziția oricui are nevoie cu setul de know-how legat de cele două chestiuni.

Eduard Novak, actualul președintele al Federației Române de Ciclism, a folosit spațiul dedicat cuvântării sale pentru a-și expune viziunea asupra evoluției ciclismului românesc. „Când eram copil și adolescent, îmi amintesc că România domina câteva sporturi, iar la altele mereu se întorcea cu rezultate bune. Chiar dacă ciclismul era în cea de-a doua categorie, momentan nu mai avem nici măcar atât” a precizat în discursul său.”Din punctul meu de vedere, trebuie să o luăm de la zero, căci în momentul de față nu mai avem nici antrenori, nici mecanici, nici team manager-i, cel puțin nu la curent cu realitățile actuale, deci chiar dacă am avea sportivi buni, n-am ști ce să facem cu ei. Idem și pentru un buget colosal. Nu contest politica vechii conduceri, fiecare face cum crede de cuviință, dar lipsa de rezultate din ultimii 16 ani a ciclismului indigen mă face să cred direcția a fost greșită” completează Novak. El a mai precizat că din cele 47 de cluburi, doar vreo 12 mai au activitate de fapt și că în perioada următoare se va concentra pe dezvoltarea ciclismului de cadeți și juniori. „Nu avem o bază de selecție și, cum ziceam, trebuie să o luăm de la zero. Deci, începem cu copiii, chiar dacă asta înseamnă că rezultate vom vedea doar peste vreo 10 ani. Schimbarea cere sacrificii” a încheiat președintele FRC.

Pe urmă, Daniel Sărdan a făcut o trecere în revistă a Primei Evadări și istoricului întrecerii, precizând că în acest an se așteaptă să doboare încă o dată recordul de participare, dar și că are în plan amenajarea unui traseu de mountain bike permanent pe ruta cursei. Tot despre trasee a vorbit și Mircea Crisbășanu, de la Cycling Romania, dar despre cele de cicloturism. Traseul Dunării a fost o inițiativă foarte bine primită de unele autorități locale, Crisbășanu ținând să sublinieze implicarea președintelui CJ Călărași, motiv pentru care va continua în 2014. Dar și zona Dealu Mare, din vecinătatea orașului prahovean Urlați, va beneficia de două noi rute cicloturistice din acest an, conform reprezentantului Cycling Romania.

Nu în ultimul rând, Andrei Tchmil, având dublă cetățenie, moldo-belgiană, a luat cuvântul. Câștigător de Cupă Mondială, de Paris-Roubaix și Turul Flandrei, Tchmil a lucrat și ca director sportiv pentru echipa profesionistă Katusha, a fost ministru al sportului în Moldova și președinte al federației locale de ciclism. Pe lângă poveștile din cursele cu pavate pe care ni le-a împărtășit, veritabile bucățele de istorie, acesta l-a asigurat pe Eduard Novak de sprijinul său în eforturile reconstruirii FRC și și-a prezentat și propria marcă de biciclete pe care a lansat-o de curând.

Vezi Comentarii (5)
  • Nu stiu cum domnul Tchmil ar putea sa-l sprijine pe domnul Novak sa reconstruiasca FRC avand in vedere ca atat domnul Tchmil cat si domnul Novak sunt fosti presedinti de federatii de ciclism nationale! 🙂
    Verificati functiile persoanelor prezente la acea reuniune inutila inainte de a posta acest articol!
    Tot respectul pentru domnul Sardan si ceea ce a facut si face pentru disciplina „ciclismul pentru toti” Succes in continuare!

  • Da, greseala imi apartine legat de domnul Tchmil. A fost presedinte pana anul trecut, dar domnul Novak este presedintele FRC conform celei mai recente hotarari a Tribunalului. Cei care il contesta au contestat decizia, dar momentan nu exista informatii oficiale privind situatia contestatiei.

  • Domnule Traian Goga,
    Cum ati facut sa aflati ca domnul Tchmil nu mai este presedinte la federatia moldoveana de ciclism?
    Multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve + 9 =