Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Sau în timp ce te dai pe zăpadă cu placa sau schiurile. Dronele sunt o invenţie relativ recentă şi nu cu mult timp în urmă erau puţini care şi le puteau permite. Acum cu câteva sute de euro poţi avea propria ta dronă pe care o pilotezi personal. Însă cea mai recenta invenţie este drona care se pilotează automat şi care te urmăreşte în timp ce tu faci trickuri pe bicicleta, schiuri sau orice altceva.
Lily este prima dronă de acest tip. Început în 2013 proiectul celor de la Universitatea din Berkeley dispune acum de o echipă de 5 designeri şi un buget care le permite să pună produsul în producţie.
Lily este proiectată să zboare la o altitudine maximă de 15 m deasupra ta cu un minimum de 1,5 m deasupra capului tău. Distanţa maximă la care se poate distanţa de tine este de 100m şi nu se apropie la mai puţin de 1,5 m. Viteza maximă de deplasare este de 40 kmh.
Drona este programată să efectueze o serie de filmări standard: te poate urmări, poate zbura vertical pentru un zoom-out, poate merge în paralel cu tine, urmări din spate, din faţă sau poate face o buclă pe deasupra ta, tot timpul menţinând spre tine camera video.
Utilizatorul poartă pe mână telecomanda care controlează drona, poate face poze şi înregistra sunet. Când bateria dronei se apropie de final telecomanda de pe mână începe să vibreze. Dacă nu îi comanzi să se întoarcă la tine Liliy va ateriza singură înainte ca acumulatorul să se descarce complet.
Drona este rezistentă la vreme şi dacă aterizează pe apă, pluteşte. Telecomanda de pe mână este rezistentă la ploaie, dar dispune şi de o carcasă subacvatică.
Este însă important de ştiut că drona nu dispune de senzori pentru evitarea obstacolelor. Asta înseamnă că poate fi folosită doar în zone deschise. Dacă cumva vezi că se îndreaptă spre probleme o poţi opri imediat apăsând pe un buton pe telecomandă. Lily se poate descurca şi pe vânt cu o viteză maximă de 27 kmh. Dacă cumva se pierde legătura între dronă şi tine atunci aceasta va rămâne pe loc până când regăseşte semnalul sau până când se termină bateria. După ce te găseşte va continua ce făcea mai devreme.
Camera video dispune de unghi de filmare de 94 grade. Pare puţin în comparaţie cu modul clasic de filmare al camerelor de acţiune însă ţine cont de faptul că drona te filmează de la o distanţă mult mai mare. Camera dispune de stabilizare de imagine.
Drona poate zbura doar pentru 20 de minute, iar acumulatorul se încarcă în aproximativ 2 ore. Aşadar aparent acest dispozitiv este bun mai mult pentru un bikepark. Pentru motive de îmbunătăţire a rezistenţei la apă acumulatorul dronei şi al telecomenzii nu pot fi înlocuite ci doar reîncărcate. Pentru telefoanele smart Android şi iOS există aplicaţia dedicată care permite control complet asupra dronei.
Preţul promoţional este de 499$ până la data de 15 iunie şi de 999$ după această dată.
Însă Lily nu este singura drona care se autopilotează şi te urmăreşte. Exista de asemenea şi AirDog dedicat pentru GoPro, care este şi pliabial în comparaţie cu Lily, la preţul de 1.295 $.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.