Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Odată cu creșterea în popularitate a mtb-ului enduro a reapărut și nevoia unei căști de ciclism bună și la deal și la vale. Este bine știut că nu este deloc plăcut să faci urcările de la enduro echipat cu o cască full face relativ slab ventilată. Și este de asemenea cunoscut faptul că la vale, pe traseele enduro, nu este chiar recomandat să te dai cu o cască normală, „half shell”.
Acestea sunt motivele principale pentru care marii producători de echipament de protecție pentru ciclism, precum Bell cu Super 2R sau Giro cu Switchblade, au început să introducă pe piață căștile „transformabile”, bune și la deal și la vale. A venit acum rândul celor de la Leatt să lanseze casca Enduro cu mandibulă detașabilă.
Trucul este însă construirea unei căști convertibile, dar care să ofere aceeași protecție la impact impusă de standardele internaționale, cum ar fi ASTM1952, aparent regula de aur de respectat pentru utilizarea la downhill, dar și care să nu cântărească mult.
Noua cască Leatt va exista în două variante: 3.0 Enduro – cu mandibulă detașabilă, și 3.0 All Mountain – fără mandibulă. Asemenea căștilor Leatt pentru downhill si aceste două noi căști dispun de spumă V-Foam cu dublă densitate care este turnată în carcasă. „Turnarea” este o tehnică ce ajută de asemenea, la micșorarea dimensiunilor căștii.
Însă această micșorare are beneficii nu neapărat asupra greutății mai mici a căștii ci asupra reducerii impactului. Leatt a anunțat greutășile celor două căști la 375g +/- 50g pentru modelul All Mountain și 700g +/-50g pentru varianta Enduro cu mandibulă.
Cele două căști dispun și de amortizarea Armourgel 360 Turbine, sistemul propriu Leatt, similar MIPS, care are grijă de reducerea impacturilor cu rotire. Formele Turbine se comprimă și se răsucesc în momentul impactului. Leatt spune că acest sistem ajută la diminuarea atât a impacturilor mai puțin puternice cât și a celor rotaționale indiferent de direcție.
Căștile sunt echipate cu cozoroc reglabil și detașabil în caz de impact, sistem de reglare pe cap, reglaj în dreptul urechilor și prindere Fidlock magnetic sub bărbie. Căștile vor fi disponibile în 2017. Prețurile nu au fost încă anunțate.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.
Salut,
Vreau sa-mi cumpar o casca Leatt DBX 3.0 dar nu stiu ce marime.. am 59 circumferinta capului sunt exact intre M 55-59 si L 59-63. Nu as vrea sa iau L deoarece inseamna sa-mi cam clatine in cap si e alt confort. dar mi frica sa comand din Germania (singurul loc unde o gasesc la pret bun) si sa risc sa imi fie mica. Aveti vre-un sfat? Voi ce ati testat si cum vi s-a parut ca marime.
Multumesc
Radu
Salut, din păcate nu am testat nimic de la Leatt până acum, nu există un importator care să se implice. 🙂 Trebuie să probezi neapărat, altfel n-are sens.