Acum citesti
Crema pentru bazon. Mit sau chiar ai nevoie?

Crema pentru bazon (chamois cream) este un subiect destul de tabu. Nici măcar dintre cicliştii experimentaţi nu vezi mulţi care să discute deschis pe tema asta. Însă pe măsură ce mergi pe bicicletă din ce în ce mai mult sunt şanse mari să descoperi că ai nevoie de aşa ceva. Întrebarea este „ce trebuie să faci cu ea”?

O aplici direct pe bazon (care obişnuia să fie în trecut din piele de căprioară „chamois”, de aici şi numele), în lenjerie, direct pe piele, pe ambele? Ce este, cum ajută, chiar ai nevoie de ea şi unde o pot găsi în România? Iată câteva întrebări al căror răspuns îl vei găsi în continuare.

Crema pentru bazon este o substanţă anti bacteriană vâscoasă care ajută la eliminarea frecării dintre piele şi îmbrăcăminte. Cicliştii folosesc o astfel de cremă pentru a preveni durerile cauzate de şa. Ideea este să reduci pe cât posibil frecarea şi să menţii acumularea transpiraţiei la minimum prevenind astfel eventualele probleme ce pot apărea.

crema intretinere bazon crema pentru sezut crema bicicleta

Dacă te întrebi dacă trebuie să foloseşti o astfel de cremă trebuie mai întâi să vezi cum te simţi fără, evident. În cazul în care obişnuieşti să participi la concursuri lungi de ciclism, de zeci sau sute de kilometri sau la maratoane pe etape, atunci mai mult ca sigur că ai nevoie. Dacă nu practici asemenea activităţi însă te ştii ca având o piele sensibilă şi simţind că de multe ori în timpul mersului pe bicicletă parcă nu mai există nicio poziţie comodă pe şa, atunci, din nou, este posibil să ai nevoie de o asemenea cremă.

Crema pentru bazon se aplică direct pe piele în zona inghinală. Îi spune „cremă pentru bazon”, deşi se aplică pe piele, întrucât în trecut bazonul era fabricat din piele de căprioară care avea nevoie de întreţinere cu cremă pentru a nu deveni rigid din cauza spălărilor repetate. Crema se poate aplica suplimentar şi pe bazon. Cantitatea ce trebuie aplicată este la alegerea ta însă gândeşte-te că ar fi bine să începi cu o cantitate mai mică pentru a creşte în timp dacă simţi că mai este nevoie.

Important de menţionat este şi faptul că pantalonii cu bazon se poartă direct pe piele, fără lenjerie intimă. Motivul este tot eliminarea unui strat suplimentar care ar putea duce la frecare. Dacă totuşi nu poţi fără lenjerie caută să faci rost de o pereche de boxeri sau chiloţi dintr-ul material plastic precum polyesterul sau lycra. Aceştia sunt foarte alunecoşi şi sunt mult mai puţin susceptibili a provoca iritaţii în comparaţie cu ceva din bumbac.

Indiferent de locul unde aplici crema (direct pe piele sau pe bazon) nu uita să speli pantalonii şi bazonul după fiecare tură pentru a evita acumularea. Un alt sfat bun de urmat este că, în cazul în care eşti la un concurs, să schimbi pantalonii cu care ai concurat imediat ce ai trecut linia de finiş. Chiar dacă nu ai acces imediat la un duş este important să pui haine curate pe tine.

În România această cremă este puţin răspândită. Ca industrie velo suntem încă la  început, iar produsul se adresează în special cunoscătorilor pentru care sutele de kilometri în şa sunt la ordinul zilei. Totuşi la o primă căutare pe net am găsit câteva variante:

–          La Moş Ion Roată am găsit Cremă Bazon Xenofit Second Skin Sport 125ml la preţul de 30 lei

crema bazon Xenofit Second Skin Sport

–          La Bikewear am găsit Crema Relief intretinere Bazon 200 ml la preţul de 35 lei

Crema intretinere Bazon Relief_2

–          La Decathlon am găsit Cremă Corp APTONIA Anti-frecare 100ml la preţul de 19,90 lei

crema-corp-anti-frecare-aptonia_2

Nu în ultimul rând, dacă nu mai găsiţi în stoc niciuna din variantele de mai sus, iar urgenţa este maximă, daţi o fugă la farmacie pentru că există întotdeauna Baneocin unguent care are mai mult rolul de a repara în cazul în care s-au produs deja daune.

crema baneocin unguent

Vezi Comentariu (1)
  • Am folosit Xenofit si mi s-a parut benefica…pana cand s-a terminat si n-am observat ulterior nici o diferenta.

    Concluzia mea e ca pozitionarea si anatomia (mai ales latimea) seii este Esentiala! iar un fudn mai lat nu inseamna neaparat ca iti trebuie o sa mai lata.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 + 17 =