Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Specialized Crux este una dintre cele mai apreciate biciclete de ciclocros, iar pentru 2017 aceasta vine echipată mai bine pentru cei ce doresc aventuri pe două roţi, nu doar pentru curse. Modelul 2016 primise ax thru la ambele roţi, dar avea chainstay-urile scurte, potrivite pentru o bicicletă de competiţie iar frânele pe disc erau înghesuite în spaţiul standard al axului de 130 mm. Anul acesta însă au renunţat la idee şi au trecut la axul thru de 142 mm.
În imaginea de mai sus e modelul S+Works CruX care foloseşte cadrul din carbon Fact 11+R cu headtupe 1-3/8 tapered şi monobloc tip OSBB: Marea modificare este mărirea spaţiului pentru axul spate, lucru realizat practic din modificarea drop-out-urilor. În plus, cadrul a primit încă un set de prinderi pentru bidon sub downtube, fiind acum posibil transportul a trei bidoane pentru ture lungi de aventură.
Modelul de top are preţul de 7500 USD şi este echipat cu componente Shimano Dura-Ace mecanice cu manete şi frâne hidraulice RS685. angrenaj din carbon Specialized cu foi Praxis, rulmenţi CeramicSpeed BB. tijă de şa din carbon CG-R, ghidon şi pipă Specialized din aluminiu şi roţi tubeless ready din carbon CLX 32. Roţile sunt un model nou, au lăţimea internă de 21 mm şi o greutate de 1340 g pentru un set, fiind întâlnite pe mai multe modele Specialized din 2017. Acestea pot fi folosite atât cu ax QR cât şi cu ax thru şi vor fi disponibile şi separat.
Toate modelele CruX vin în 2017 cu frâne pe disc şi majoritatea au transmisii 1x, exceptând modelul de top şi cel mai ieftin.
Modelul următor este CruX Expert X1 care are cadrul identic ca formă, dar fabricat din carbon Fact 10-R şi este echipată cu componente SRAM Force 1 şi cu roţi din aluminiu DT Swiss, preţul fiind considerabil mai ieftin, de 3900 USD.
Modelul Elite X1 foloseşte acelaşi cadru cu Expert şi este disponibil în două culori. Este echipat cu SRAM Rival 1 şi tijă standard de şa de 27.2 din aluminiu, preţul fiind şi mai mic, doar 2900 USD.
Cadrul CruX Pro este disponibil separat, are inclus un monobloc Enduro şi tijă de şa cu microsuspensie CG-R şi ax thru, preţul fiind de 2500 USD.
Cele două modele din aluminiu disponibile nu au fost modificate, având ax QR de 135 mm în spate şi furcă din carbon tot cu ax QR. Modelul de mai sus este CruX Sport E5 cu cadru hidroformat şi angrenaj Praxis 2x, transmisie Shimano 105 şi manete şi frâne RS505. Preţul este de 2000 USD.
Modelul standard CruX E5 foloseşte transmisie Tiagra 2×10 cu angrenaj Praxis Alba 2D, anvelope Tracer şi frâne mecanice Tektro Spyre, dar au furci din carbon FACT. Preţul este de 1400 USD.
Mai multe informaţii găsiţi pe pagina producătorului.
Informaţii de pe bikerumor.com
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.