Acum citesti
Tudor Oprea despre Geiger MTB Challenge

tudor_oprea1. Salut Tudor! Mulți susțin că Geiger MTB Challenge este cea mai grea competiție de Mountainbike din țară. În acest sens, am auzit opinii conform cărora terminarea traseului de 50 de km este o victorie în sine. Dar mai există și traseul de 100 de km pe care nu se încumetă foarte mulți. Știm că tu ești cel care a construit traseele, așadar am vrea să auzim de la tine cum și când a luat naștere acest proiect?

Geiger MTB Challenge a fost organizat pentru prima dată în 2008 la inițiativa câtorva din membri Clubului de Ciclism și Triatlon Sibiu cu sprijinul companiei Geiger Transilvania. Dintre cei care s-au implicat pe atunci în organizarea evenimentului i-aș numi pe Ovidiu și Ioana Simen, Costel Stanciu, Bogdan Trandafir, Ovidiu Tănase.  Am fost cooptat în echipa de organizare în acel moment pentru a mă ocupa de alegerea traseelor. Din 2011 organizarea Geiger MTB Challenge a fost preluată de ProCycling și din 2012 competiția a fost inclusă în seria Triada MTB, dar multe din persoanele implicate în organizare au rămas aceleași.

Nu știu dacă o putem numi CEA mai grea competiție de mountain bike din România. Mai degrabă aș cataloga-o ca o competiție de mountain bike cu trasee de dificultate peste medie. Cu siguranță traseul de maraton este doar pentru rideri cu experiență și cu bune abilități tehnice. Parcurgerea traseului lung pe bicicletă în cea mai mare parte și obținerea unui timp sub 7 ore cred că poate fi considerată o performanță bunicică. Dar traseul mediu eu îl consider accesibil oricărui rider care parcurge pe bicicletă poteci montane. Am introdus în acest an și un traseu scurt pe care îl recomandăm DOAR începătorilor în ale mountain biking-ului.

2. Care au fost reacțiile participanților după prima ediție a concursului, câți s-au înscris dar mai ales, câți au reușit să termine cursa?

Din câte îmi amintesc la prima ediție au participat în jur de 300 de concurenți. Majoritatea au și terminat. Puțini s-au încumetat totuși să parcurgă traseul lung, cel de maraton. În acele vremuri cam toți participanții erau foarte mulțumiți de participarea la un astfel de eveniment, asta pentru că toți veneau la concurs din pasiune. Tot ce primeau la start, pe parcursul concursului, la sosire și la premiere erau văzute ca un bonus și nu ca o îndatorire a organizatorilor. Între timp lucrurile s-au mai schimbat odată cu creșterea numărului de participanți la competițiile de mountain bike din România 🙂

geiger_mtb3. Cât contează capacitatea de orientare în acest concurs, în special la tura medie și la cea lungă?

Capacitatea de orientare este foarte importanta atunci când participi la un concurs de mountain bike. Și aici nu mă refer strict la urmărirea traseului. Să te orientezi înseamnă să știi tot timpul unde te afli pe traseu, cât mai ai până la următorul punct de alimentare, cum te situezi față de principalii adversari, cum trebuie să-ți dozezi efortul și alimentele pentru a termina cu bine cursa.

Marcarea traseului este un punct important în organizare pe care am încercat să-l îmbunătățim în fiecare an; cred că în 2013 am reușit să facem o treabă bună având în vedere că nu au existat reclamații referitoare la marcaje.  Vreau să menționez că Geiger MTB Challenge este cred una din puținele competitii de gen din România unde marcarea traseelor se face aproape în totalitate cu bicicleta. Având în vedere că avem un traseu de 100 de km, marcarea traseului necesită un efort destul de mare din partea membrilor ProCycling.

În concluzie dacă prin orientare ne referim la urmărirea traseului pe baza marcajelor nu e nevoie de o capacitate deosebită ci doar de atenție și puțină experiență în acest gen de competiții, ambele necesare la orice alt concurs de mountain bike.

4. Cine a reușit să termine cel mai repede cursa de 100 de km din 2008 până astăzi?

În general parcurgerea traseului de maraton durează puțin peste 5 ore pentru cei mai antrenați rideri. Este greu de făcut un clasament deoarece în fiecare an traseul a suferit modificari mai mici sau mai mari care au influențat și timpul final. Fiecare din câștigătorii celor 6 ediții este cu siguranță un mare învingător.

geiger_mtb_25. Cum a evoluat prezența participanților în toți acești ani?

A fost în creștere din 2008 până în 2012 când au fost 500 de înscriși. În 2013 au fost ceva mai puțini, 460, probabil din cauza inflației în materie de competiții de mountain bike :). Numărul participanților la maraton a crescut câte puțin în fiecare an. Trebuie spus că ne dorim în primul rând concurenți pregătiți să facă față traseelor de la Sibiu, și nu neaparăt o creștere a numărului de participanți.

6. Poți să ne numești câțiva rideri din afara țării care au luat parte la această competiție? Cum s-au clasat la final?

Marton Blaszo, unul din cei mai buni rideri din Ungaria, a câștigat ediția 2012. În rest nu au fost nume importante din afara țării. Probabil când vom avea o organizare de care să fim 100% mulțumiți vom face mai multă promovare la nivel internațional.

7. Care a fost cel mai lung timp în care cineva a terminat vreodată tura de 100 de km?

Aproape 11 ore, dar acest timp depinde foarte mult de timpii limită pe care noi îi stabilim în fiecare an în anumite puncte ale traseului.

8. Pentru o persoană care participă la 4-5 curse anual, ce traseu îi recomanzi: cel scurt sau cel mediu?

Nu cred că alegerea traseului ar trebui să se bazeze pe numărul de competiții la care cineva participă. De exemplu în ultima vreme sunt tot mai multe concursuri de biciclete în jurul Bucureștiului – nu pot să recomand cuiva să se înscrie la traseul mediu doar pentru că a terminat 5 astfel de concursuri. În acelasi timp cu siguranță există rideri care participă doar la 1-2 competiții pe an dar ar fi capabili să termine maratonul. Așadar, alegerea traseului ar trebui să se bazeze doar pe capacitățile pe care le are fiecare și aici autoevaluarea joacă un rol foarte important :).

Mulțumim pentru timpul acordat!

Și eu vă mulțumesc și vă aștept la Triada MTB 2014.

Mai multe fotografii pe bikeromania.ro.

Vezi Comentarii (6)
  • La punctul 3 as mai adauga ceva f. fain la Geiger, daca cumva te ratacesti, timpul care ai ratacit se va scadea din timpul total la finish.
    Caz real anul acesta care a cam bulversat podiumul la 40+ la maraton.

  • un traseu frumos si un concurs f bine organizat. Apropos de punctul 8 am reusit sa nu termin chiar ultimul traseul mediu dar sunt din cei care se dau mai mult pe langa Bucuresti. Daca reusesti sa termini Prima Evadare in mai putin de 3 ore jumatate te descurci si la traseul mediu de la Geiger sa termini dar vei fi printre ultimii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × 5 =