- Salut Titi, a doua ediție a celui mai prietenos concurs de enduro urmează să ia loc în data de 29 – 30 septembrie, cum vă simțiți?
Salut Andrei, ne simțim bine dar suntem ușor îngrijorați pentru că pare să fie scăzut interesul pentru enduro în ultima vreme. Ne-a întristat anularea etapelor de la Mehedinți și Semenic. Sunt două zone unde noi mergem de mult timp să ne dăm de plăcere și două concursuri pe care abia le așteptam, în primul rând la nivel personal. Vă recomandăm din suflet zonele dacă mai plecați la dat prin țară toamna asta.
Ne păstrăm optimismul și lucrăm la un concurs cu de toate care să compenseze, atât cât poate, lipsa de alternative din acest sezon 🙂
- Pentru organizarea acestui eveniment există o echipă în spate, din cine este formată?
Am avut norocul de a avea alături de la început o gașcă de prieteni, toți bicicliști dar fiecare cu alte abilități în viața reală. Suntem un mix, armonios zic eu, de sportivi, economiști, ITști, comunicatori, graficieni, DoItYourself-eri care își pun voluntar talentele în slujba Șugaș Enduro. Cum putea fi organizat cel mai prietenos concurs altfel decât între prieteni.
- Anul trecut am avut de parcurs 5 trasee care au fost super faine și fresh, ne-ați pregătit ceva nou anul aceasta? / Care va fi diferența de nivel și lungimea pe care or să o parcurgă concurenții?
Ohoo, am lucrat toată vara la re-consolidarea elementelor de pe traseele deja cunoscute și am săpat un traseu complet nou pentru ediția 2023.
În plus anul acesta vom face două treceri pe două dintre speciale, astfel sportivii cu licență UCI vor avea 8 probe / total 9,82 km / diferență de nivel negativă de 1130 m.
Dar, n-am uitat de unde am plecat și, păstrând titulatura de cel mai prietenos concurs de enduro, cele 8 transferuri vor avea în total doar 811 m diferență de nivel pozitivă pentru că 2 dintre ele vor fi cu shuttle.
În plus, probele 1 și 8 sunt opționale pentru sportivii care se dau la hobby.
În felul acesta, sportivii licențiați care se dau în Cupă au parte de un concurs la nivel de Etapă de Cupă. Iar în același timp păstrăm elementul de fun și accesibilitate pentru cei care sunt la primul lor concurs.
De asemenea, pentru un maxim de competitivitate PS8 este power stage cu puncte suplimentare în clasamentul general al cupei.
- Ne poți spune te rog, nivelul de dificultate și ce aptitudini trebuie să ai ca să parcurgi traseele?
Traseele din zona Șugaș Băi nu cer o pregătire excepțională, pot fi parcurse de rideri de toate nivelurile. Experiența se vede la abordarea elementelor destinate mountainbiking-ului gravitațional, construite special de noi, elemente care îi pot pune la încercare chiar și pe cei mai buni. Diferența de dificultate a traseelor vine din liniile alese. Ele sunt construite pentru a putea progresa în siguranță – de la un ciclist începător care alege numai chicken line-uri până la cei experimentați care iau aer la road gap-uri și drop-uri.
- Există un număr maxim de participanți?
Configurația terenului poate face organizarea unei curse de enduro foarte dificilă și din cauza asta a fost nevoie să limităm numărul de concurenți la 150 pentru a putea gestiona și cronometra optim toată competiția. Mai sunt disponibile și 50 de locuri pentru sportivii cu biciclete asistate electric care vor concura în paralel pe aceleași probe, în același format de competiție dar cu o probă în urcare și într-o altă ordine.
- În legătură cu înscrierea, unde te vei putea înscrie, care este tariful și în ce va consta kit-ul de participare?
Înscrierile sunt deschise de câteva zile pe site-ul nostru www.sugasenduro.ro, pe www.liniadesosire.ro, și pe pagina de facebook a evenimentului. Taxa de participare este redusă la 120 de lei în prima săptămână, după care trece la tarif normal de 150 de lei până pe 24 septembrie iar în 25, 26 și 27 va fi 180 de lei.
Kitul de participare este în continuă dezvoltare pentru că depinde în mare parte de sponsorii evenimentului – cu siguranță va fi o porție din cel mai bun gulyas pentru fiecare concurent și voluntar după terminarea concursului și acces la party.
- Aveți ceva recomandări în regim de cazare pentru rideri?
Cazarea din păcate este inexistentă în Șugaș Băi dar sunt numeroase pensiuni și hoteluri în Sfîntu Gheorghe și vom cere suplimentarea numărului de autobuze spre stațiune pe perioada evenimentului.
- Și o ultimă întrebare, ne poți da niște detalii în legătură cu programul?
În linii mari, vineri va fi zi de ridicare kit-uri și de recunoaștere (cu shuttle).
Noutatea este că vineri la 16.00-17.00 vom organiza un seeding run pe PS1 care va fi obligatoriu și parte din timpul final pentru licențiații UCI și opțional pentru cei de la categoria hobby.
Sâmbătă este zi de concurs, clopoțelul sună la ora 09.00 cu start primii concurenți pe transfer spre PS2. La 18.30 aflăm cine urcă pe podium iar la 20.00 începem dansul.
Duminică, la fel ca anul trecut, între 11.00 și 16.00 avem zi gratuită de shuttle pentru toți participanții și comunitatea locală Sf. Gheorghe (în baza buletinului).
- Alte sugestii de final?
Știm că cea mai mare minciună de pe internet este aia cu Am citit Termenii și Condițiile, ne facem și noi vinovați de asta des. Însă, avem două dealuri, primul concurs de enduro din iulie încoace și prima ediție când suntem parte din CR Enduro – sunt destul de multe detalii pe care trebuie să le știe și participanții ca să iasă totul bine. Așa că . . .
Prima regulă Sugaș Enduro este că trebuie să citești regulamentul.
A doua regulă Sugaș Enduro este că trebuie să citești regulamentul.
A treia regulă Sugaș Enduro este că traseele vor fi închise din 25 septembrie.
A patra regulă Sugaș Enduro este că toți licențiații UCI trebuie să fie vineri la 16.30 la start pentru PS1 – seeding run pentru concursul de sâmbătă ȘI parte din punctajul final. Pentru categoriile hobby și eMTB seeding run-ul este opțional.
A cincea regulă Sugaș Enduro este că TREBUIE să citești regulamentul.
Ne vedem pe poteci!