Acum citesti
Suzi Hilbert se alătură echipei FreeRider.ro: interviu

Mereu am considerat că este necesar să avem pe cineva în echipa FreeRider.ro care să se dedice articolelor pentru fete, însă este cred evident că nu am găsit până în acest moment pe nimeni. Dar treburile urmează să se schimbe și promitem cu această ocazie că vom acorda o atenție sporită doamnelor și domnișoarelor care ne urmăresc site-ul.

Hello to you too!

Pe Suzi Hilbert s-ar putea să o cunoști de la competițiile de MTB din țară, printre altele, ea adjudecându-și în 2017 titlul de Campioană Națională la XCO și Maraton. Ceea ce nu știam despre ea însă, este că are o înclinație aparent nativă pentru scris, completată de dorința de a ajuta și alte fete pasionate, așadar, calea de la idee până la a scrie pentru FreeRider.ro nu a fost foarte lungă. Am pregătit câteva întrebări de bun venit pentru ea, un soi de interviu pentru introducere. Să vedem împreună despre ce este vorba.

1.Salutăm decizia pe care ai luat-o aceea, de a scrie pentru FreeRider.ro. Dar întâi de toate, să începem cu începutul și anume: cum și când s-a concretizat pasiunea ta pentru biciclete? De unde se trage?

Am învățat în copilărie să mă dau cu bicicleta, dar la acel moment nu mi-am pus problema că aș putea practica acest sport. Am făcut diferite sporturi până în liceu, dar nimic serios și în niciun caz ciclism. În 2009 când am ajuns la facultate în Cluj l-am cunoscut pe actualul meu prieten, Iustin, care este pasionat de biciclete de mai bine de 10 ani. În 2010 Iustin mi-a făcut cadou prima bicicletă de oraș. Acesta a fost o achiziție foarte folositoare deoarece, în Cluj, bicicleta este cel mai bun mijloc de transport. O dată cu această bicicletă mi-am luat și un MTB pentru plimbări de weekend în pădurile din împrejurimea Clujului. În acel an am fost pe la concursuri cu el în calitate de spectator și mi-am dar seamă că nu mă prinde acea postură. În perioada ce a urmat am încercat pe cât posibil să mă pregătesc de un concurs. Am început să ies și singură cu bicicletă la ture și încetul cu încetul mi-am făcut curaj să merg la primul maraton, în 2011. Cred că a fost o mare coincidența să nimeresc un sport care îmi place, la care să mă descurc relativ decent și pe care să îl fac și împreună cu prietenul meu, iar toate acestea au făcut din ciclism o mare pasiune pentru anii care au urmat.

2.Pentru cine-ți bate inima cel mai tare: MTB sau Ciclocros? Și de ce?

Clar pentru MTB, fără urmă de îndoială. E un sport care bifează atâtea cerințe pe lista mea pretențioasă încât deocamdată nu văd ceva ce l-ar putea detrona. Cel mai mult îmi place să îmi petrec timpul liber afară, în natură. Iar faptul că MTB-ul este bicicleta care mă poate duce pe cele mai tehnice și neprietenoase dintre poteci, pentru a ajunge prin vârfuri de munte dar face și dintr-o plimbare pe drumuri forestiere o distracție, mă face să zic că dacă aș putea avea o singură bicicletă aceea ar fi un mountainbike.

CX-ul nu este o disciplină pentru oricine, dar începe să câștige din ce în ce mai mulți adepți în Ro. Foto: Zăgreat Ujo

Ciclocrosul este o disciplină foarte fun și cu siguranță aș recomanda-o cuiva care vrea să mai varieze activitățile în off-season, dar are limitările ei în privința traseelor care pot fi abordate.

3.Care a fost cea mai intensă cursă de până în prezent sau altfel spus, cea pe care nu o vei putea uita niciodată?

În general nu pun foarte multă presiune pe mine la concursuri și încerc să mă simt bine. Sunt bineînteles unele curse la care îmi doresc mult să câștig, care sunt obiective pe acel sezon, iar atunci felul în care trăiesc cursa este mai intens. Un exemplu ar fi în 2017 la Campionatul Național de XCO unde toată cursa m-am duelat cu Eszti Bereczki tot concursul, iar finish-ul a fost unul foarte strâns. Pe de altă parte la Campionatul Național de Maraton, chiar dacă nu am văzut pe nimeni în timpul cursei, faptul că traseul a fost unul foarte dificil și pe deasupra am avut și niște probleme, au facut din acea cursă una pe care o să o țin minte mult timp.

Moon Time Bike 2017. Foto: Ana-Gabriela Stancu

4.Te așteptai la rezultatele din 2017 sau ai fost luată prin surprindere? A fost fără îndoială anul tău!

Nu pot să zic că a fost neașteptat. De la an la an m-am antrenat tot mai mult și mai „bine” și forma mea a fost în creștere. Nu am avut niciodată un sezon excepțional sau neașteptat. Cred că am crescut treptat și acela a fost nivelul la care am reușit să ajung în 2017. Ce m-a întristat totuși în sezonul 2017 a fost că nu am mai avut ocazia să mă întrec cu adversarele mele din anul anterior, deoarece acestea renunțaseră la ciclism. Am observat că puține dintre fetele care concurau în 2011, anul în care m-am apucat eu, mai practică acest sport acum. Bineînțeles că s-au apucat altele, dar mi-am pus întrebarea de ce fetele au un parcurs atât de scurt în viață competițională în comparație cu băieții; majoritatea care erau în top atunci încă mai concurează.

5.Cum de te-ai decis să te alături echipei redacționale FreeRider.ro? Știm că nu avem o rubrică dedicată fetelor. Acesta să fi fost motivul?

Urmărind de atâția ani scena ciclismului feminin din țara, am observat că sunt puține fete care practică acest sport și deși se vede o creștere la nivel de concursuri și implicare în general a asociațiilor, cluburilor, federației, etc. nu văd o creștere proporțională numarului de fete care particicpa la acestea. Având în vedere că simt pe pielea mea efectele pozitive ale ciclismului, m-aș bucura ca mai multă lume să experimenteze acest lucru. M-am gândit că ar fi nevoie de o campanie de promovare a ciclismului pentru fete, dar în primul rând m-am întrebat ce pot face eu în acest sens. Și aceasta a fost una dintre idei, iar faptul că nu aveați o rubrică dedicată fetelor mi-a confirmat că trebuie făcut ceva. Dacă chiar o să fie folositor sau nu, o să vedem, dar eu sper să fie.

Prima Evadare.

6.Ce fel de informații vei pregăti pentru micul segment de fete de pe scena locală?

Îmi doresc să ofer informații folositoare în primul rând pentru fetele care vor să se apuce de acest sport. Cred că poate părea totul foarte complicat și înspăimântător la început: nu știi de ce ai nevoie, cum să îți reglezi bicicleta, cum să repari o pană, ce lucruri trebuie să îți cumperi, pe lângă bicicletă și altele. Eu am avut norocul să am lângă mine pe cineva care mi-a răspuns la fiecare întrebare pe care am avut-o și aș vrea să fac acest lucru pentru alte fete care se apucă acum de ciclism.
Pe lângă asta sunt sigură că dintre toate fetele care se vor apuca de ciclism sau se dau deja, un procent vor vrea să participe și la concursuri. Altă provocare, alte întrebări și nelămuriri, așa că sper să ofer câteva informații folositoare legate și de asta.

7.Ce crezi că ar putea determina mai multe fete să se pregătească specific pentru MTB în România?

Motivele pentru care cineva face un sport diferă de la persoană la persoană. Atractivitatea unui sport poate fi dată de popularitatea acestuia la nivel național sau chiar mondial. Cu cât un sport este mai popular, atrage mai mulți sponsori și banii atrag oameni. Dar eu cred că banii nu sunt o motivație bună pentru a practica un sport, mai ales că, pentru ciclism, șansele să poți trăi din asta sunt încă foarte mici.

O metodă ar putea fi mediatizarea ciclismului feminin. Din afară poate părea un sport preponderent masculin și o fată ar putea fi intimidată de acest lucru. Dar sunt multe fete care practică acest sport la cel mai înalt nivel în străinătate și cu siguranță se poate și la noi, după ce se trece peste prejudecăți.

Poza obligatorie de la Moon Time Bike. Foto: Ileana B. Voiculescu

8.Cum stăm comparativ cu alte țări în ceea ce privește participarea fetelor la competiții de XCO/Maraton? Dar ciclocros?

Din păcate nivelul în țară este slab comparativ cu alte țări atât la băieți cât și la fete. La XCO prezența lui Eszti Bereczki pe podiumuri la curse în străinătate este un semn foarte bun și o dovadă că se poate. Este totuși o singură sportivă așa că ea reprezintă mai degrabă excepția, nu regula. Pentru a avea mai multe sportive cu rezultate la nivel internațional trebuie să crească nivelul în țară. Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care sunt mai multe fete care participă la curse, concurența este mai mare și implicit calitatea curselor este mai bună. Cam același lucru se poate spune și despre maraton. Deși este un sport relativ popular în țară, sunt destul de puține sportive, iar prezența acestora la curse în străinatate este foarte redusă. Ciclocrosul este încă la început în țară, dar cred că se aplică aceleași principii cand vine vorba de nivelul sportivelor.

9.Cum crezi că ar ajuta publicul feminin din România informațiile oferite de tine?

Îmi place să cred că în acești 7 ani în care am practicat acest sport de la nivel de începător până la nivelul actual am învățat una alta despre ciclism și aș vrea doar să împărtășesc din experiența mea și din ce mai citesc pe internet fetelor interesate. Nu pretind că e vorba despre niște informații exclusive sau de negăsit altundeva ci despre prezentarea lor într-un mod cât mai simplu și concis. Iar platforma Freerider.ro face ca totul să fie cât mai accesibil.

Mulțumim pentru timpul acordat și mult succes: la pedalat și mai nou, la redactat.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 1 =