Acum citesti
Shimano Shadow RD Plus: cum funcționează?

Tehnologia Shadow este deja prezentă pe multe dintre schimbătoarele Shimano mid-level cât și pe cele high-end. În mare, este vorba de profilul schimbătorului, mai retras și care nu depășește gabaritul impus de urechile cadrului sau de basculă. Ajută desigur pe traseu, acolo unde șansele ca să-l agăți de diferite obstacole, scad.

Shadow RD Plus este cu totul altceva. Cei de la Shimano explică pe larg despre ce este vorba: pe schimbător este montat un comutator cu ajutorul căruia poți tensiona patina schimbătorului. Sistemul funcționează asemenea unui ambreiaj, facilitând patinei o poziționare precisă. Asta prespune că șansele să te trezești cu lanțul căzut sunt minime, dacă nu chiar zero. Tot japonezii arată cum cu sistemul RD Plus activat, este dificil chiar să miști patina schimbătorului cu mâna. Un mic dezavantaj sunt reprizele de schimbare de pe pinioanele mai mici pe cele mai mari, levierul shifter-ului fiind ceva mai greu de acționat.

De apreciat este faptul că poți ajusta tensiunea patinei, înlădurând capacul din plastic, ilustrat cu verde în imaginea de mai jos. În interiorul schimbătorului găsești o cheie de mici dimensiuni cu care poți ajusta tensionarea (practic, strângi o lamelă în jurul pivotului patinei). Cu cât patina este mai tensionată, cu atât zgomotul produs de lanț (chain slap) în timpul pedalării pe trasee denivelate, este redus semnificativ.

Cei de la Shimano au dus mai departe conceptul de silențiozitate și au montat pe noul schimbător Saint, un tampon care va reduce complet zgomotul produs de acesta în momentul în care lovește urechea de prindere.

În filmul de mai jos, poți vedea un schimbător Shimano XTR Shadow Plus în acțiune:

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 − 14 =